Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Potrzebuje pomocy natychmiast z odkreceniem korby na kwadrat, jak znowu zobacza ze kupilem cos zlego to mnie powiesza -.- odkrecilem lewa korbe ale tej z zebatkami nie umie, jak ja odkrecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Ale to jest dobry klucz na pewno ten co kupilem u gory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Tak, jest to ściągacz do korb. Spokojnie zdemontujesz nim korbę. Reszta jest w filmiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Niekoniecznie spokojnie. Ja ostatnio walczyłem ze swoją. Lewe ramię udało się ściągnąć, prawe ani drgnęło. Zerwałem gwint na korbie ale jej nie ściągnąłem. Wd40 nie pomogło. Podobno niektórzy w takich sytuacjach praktykują jazdę z odkręconą śrubą i wtedy korba się luzuje. Nie wiem, nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Oj no, nie straszmy początkującego majsterkowicza Może nie będzie tak źle. Zależy od korby, suportu, fazy księżyca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 ja kiedyś też miałem podobny poblem. Roziązaniem było nagrzanie kroby nad kuchenką gazową i uderzanie w ramię gumowym młotkiem. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 też czytałem o metodzie podgrzewania ale co wtedy z lakierem na ramionach korby? nie złuszczy się? nie zlezie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nagrzewanie to hardcore już... lepiej psiknąć WD40 i pojeździć chwilę z poluzowaną korbą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jak się porządnie posmaruje łączenie smarem to się nie zapiecze i nie trzeba będzie się męczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Tylko jest problem bo jak mam ten klucz to mam wsadzic to czarne do gwintu w korbie a to srebrne do srodka ? Bo to srebrne wladnie nie chce wejsc bo jest za grube i na koncu nie ma gwintu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanPL Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 To czarne wkręcasz do korby grubszą stroną (zewnętrznym gwintem). Następnie to srebrne wkręcasz w wewnętrzny gwint tego czarnego. Wkręcasz, wkręcasz, aż cieńszy koniec tego srebrnego oprze się o oś suportu i wypchnie korbę. Nagrzewanie to hardcore już... lepiej psiknąć WD40 i pojeździć chwilę z poluzowaną korbą...Hardcore to jest obcinać korbę gumówką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dobra ogarnąłem jakoś, ta czarna śruba wszedła mi do gwintu w korbie trzyma się mocno, tylko ten biały nasadkowy nie chce się dalej wcisnąć do środka a boje się, że coś spieprze.To mam pchać na chama tą białą śrube żeby korba "odkleiła się" ? czy zalać troche olejem do frytek i dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Tym olejem do frytek mnie rozwaliłeś Olej nie zaszkodzi Ale tak, musisz to wkręcić na siłę, czasami trzeba się namęczyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 To czyli chodzi o to zeby czarna sruba wszedla do gwintu a biala sruba mam dociskac zeby ''wycisnac'' korbe ze srodka, o to chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Czarna śruba trzyma korbę, a biała opiera się na osi i odpycha korbę od niej. Dlatego czasami trzeba mocno docisnąć... Nie wiem jak inni, ale ja delikatnie "szapie" kluczem, zamiast ciągnąć jednostajnie tą samą siłą. Wydaje mi się, że wtedy łatwiej schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanPL Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dokładnie tak, wkręcisz tę srebrną śrubę z odpowiednią siłą i korba "wyskoczy" z kwadratu (albo zerwie się gwint w korbie, ale cicho sza nic nie mówiłem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Wkręcasz to czarne w korbę, Ma lewy gwint jeżeli dobrze pamiętam i wkręcasz w lewo. Potem wkręcasz to srebrne w to czarne i kręcisz aż korba zejdzie pomagając sobie kluczem. Będzie czuć opór. Tego czarnego podczas zdejmowania w ogóle nie ruszasz. Jak korba zejdzie to odkręcasz to czarne w prawą stronę. I to wszystko. Tym ustrojstwem zdejmiesz tylko korbę z suportu. Jeżeli chcesz rozebrać zębatki to muszą być rozbieralne, a same zębatki odkręcasz imbusami jeżeli się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jutro się z tym pomęcze bo dzisiaj cały dzień zalewałem gwint Coca-Colą, podgrzeje zapalniczką i zobacze co się da zrobić.Dam edita jak jest jutro ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Żadna zapalniczka i coca-cola. To drugie jest słodkie i możesz mieć bardziej problem niż pożytek jeżeli już. I zapalniczką tylko okopcisz. To można lekko ogrzać, ale nie spalać. Związki z procesu spalania gazu wejdą w reakcję z metalem i będzie brzydko. Zapalniczką to sobie możesz. Ona Ci nie podgrzeje korby. Daruj sobie to i zrób tak jak Ci powiedziałem, Musi zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jak nie pomoże moja siła, to będę musiał podgrzać a jak to już nie pomoże to ja nie wiem.Co najgorsze mam 2 korby do ściągnięcia -,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 WD40 ale z tym uważaj, bo może zrobić spustoszenie w suporcie. Jeśli będzie trzeba użyć dużej siły, to pilnuj, by gwint w korbie był oczyszczony, a ściągacz solidnie wkręcony. Jeśli siły braknie, to przedłuż ramię klucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aziraal Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 No i ch** bombki strzelił, korba w moim rowerze nawet moją siłe jest w stanie odeprzeć, napierałem kluczem taką siłą, że zdarłem kawałek końcówki z nasadkowego i dalej nic... korba trzyma jakby przyklejona klejem z kosmosu -.-.Ile wezmą w serwisie za zdjęcie PRAWEGO RAMIENIA KORBY Z ZĘBATKAMI mogę im nawet klucz do tej korby dać niech się cieszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 12 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 ch** bombki strzelił wykropkowane wulgaryzmy nadal są wulgaryzmami - nie tolerujemy takiego zachowania na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie powinni wziąć więcej jak 10 zł. 5 byłoby sprawiedliwą ceną. Może masz słaby klucz, albo mało siły. Jeżeli naprawdę, by trzymała jak przyspawana to zniszczyłbyś ściągacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.