Skocz do zawartości

[korba] Szybsza korba

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomóżcie proszę w temacie doboru korby do roweru Specialized Sirrus Sport. Fabrycznie zamontowana to SR Suntour XCR 9-speed z koronkami 48-36-26. To taka typowa MTB a nie na szose. Jezdze glownie po szosie i ubitych sciezkach leśnych na dość plaskim terenie. W zasadzie z przodu ta najmniejsza zebatka nie jest mi potrzebna. Serwis zaproponowal mi zębatki 48-38-28 i taka korbe bym wzial, tylko... przeszkalem caly net i nie ma takich oprócz jakichś najtańszych. Chciałbym większość trasy jezdzic z przodu na srodkowej zębatce a teraz nie moge, bo powyżej 24km/h musze przelaczac na najwieksza, trochę zwolnie i musze na srodkowa. I tak w kolo Macieju. Ten sam rower wystepowal także z korba 50-39-28 i tu wybor ogromny, tylko czy ja dam rade?

Napisano

48-36-26. To taka typowa MTB a nie na szose.

Pfff, CO?! Typowa na MTB? Tyś chyba rozum postradał. To jest właśnie taka typowo szosowa. Nie licząc tych co się do rowerów z barankiem montuje, czyli tam 50z, czy 52z. Zacznij kompensować przerzucenie na większą zębatkę z przodu kasetą i będzie dobrze. Jak nie dajesz rady na tym co masz to bardzo łagodnie mówiąc niemądrym pomysłem jest dawać jeszcze twardszych przełożeń. Tym bardziej, że tych dwóch dodatkowych zębów na środkowej tarczy raczej specjalnie nie odczujesz.

Napisano

Sluchajcie, z pewnością jestem tylko amatorem (sąsiad ponad 50 lat na słabiutkim rowerze objezdza mnie jak chce) No jak typowo szosowa jak na allegro takie wience wszędzie sa pod MTB? Nie chodzi, ze mnie jest "malo", być może, wlasnie o te 2 zęby na srodkowej się rozchodzi bo wtedy nie musiałbym przerzucać na najwieksza (może tylko przy jeździe z góry)? Wejdzcie proszę na strone specjalized tam jest model sirrus elite (taka sama rama) i ma wience 50-39-30 a przecież nie jest to rower przeznaczony dla kolarzy. Takie skrajne przelozenie tj z przodu najmniejsza a z tylu najwieksza do tego roweru się nie nadaje wogole, bo to na jakims MTB można by na Mount Everest podjechać :)

Napisano

Podaj link, bo nikt dal Ciebie nie będzie szukał tego co masz na myśli. To Ty potrzebujesz pomocy. Te rowery jak widać są dla doświadczonych i wiedzących czego potrzebują rowerzystów. Nie wiem co Ci tutaj doradzić nawet, bo Ty sam nie wiesz czego chcesz.

Chyba nie do końca potrafisz korzystać ze wszystkich przełożeń.

Idź za tą radą, bo ten napęd jak na początek powinien Ci spokojnie wystarczać.

Napisano

Mi na 26" 48/38 i tył 11/28 7s nie brakuje na szosie przełożeń, a Tobie ich brak? Masakra.

Jeśli nie nauczysz się operować przełożeniami, to nawet 6s przód i 15s tył Ci nic nie da :D

Napisano

chętnie bym tego linka wkleil tylko jak? bo jak robie tradycyjnie ctrl+c ctrl+v to nie wkleja wiersza.

Napisano

Mi na 26" 48/38 i tył 11/28 7s nie brakuje na szosie przełożeń, a Tobie ich brak? Masakra.   Jeśli nie nauczysz się operować przełożeniami, to nawet 6s przód i 15s tył Ci nic nie da

Jemu chodzi o to, że między 48z, a 36z ma za duży rozstrzał. Jakby miał 48 i 38 to już byłaby rakieta. :D Wcale nie. Jak Ci za ciężko na 48, to możesz próbować zejść na korbę ze stopniowaną inaczej. Np. 44/32/22. Ja bym proponował zamiast zwiększać przełożenia to zmniejszać.

Prześlij mi na PW to zobaczysz, że się da. Porażka ;|

Napisano

Czy lewa manetka się w rowerze urwała? Trudno mi sobie wyobrazić codzienną jazdę na mtb na przełożeniu 3.4 i więcej. Używając jednego tylko blatu 36T masz biegi od 1.125 do 3.27. Generalnie przyjemne zestopniowanie, nie wiem o co chodzi... Potem wrzucasz na 48T z przodu i redukujesz tył do 14T z tyłu i masz 3.43, 4.0, 4.36. Na najwyższym przełożeniu przy kadencji 90 obr./min jedziesz 48.4 km/h :woot:

Napisano

no nie do końca o to mi chodzi, ze brak przelozen. Jeszcze raz spróbuje jasniej. Jeżdżę najczęściej z predkoscia ok 24-26km/h to taka predkosc przy której mam wrzucony z przodu srodkowy a z tylu najmnieszy. Jak troszkę jeszcze pojade szybciej to musze z przodu wrzucić na największy ALE wtedy i z tylu musze na trochę wyższe. Ponieważ to taka graniczna predkosc to non-stop wachluje tymi dźwigniami czego chciałbym uniknąć. Dlatego zalezalo mi na srodkowej zebace 38 wtedy do 27km/h nie musiałbym przerzucać. Niestety, okazuje się, ze takich korb prawie nie ma.

Napisano

Czy lewa manetka się w rowerze urwała?

Jak już piszesz takie ostre posty to patrz co piszesz i bez błędów. Raczej prawa. :D Gratuluję, że chciało Ci się jemu to policzyć nawet.

To tak jak mówiłem Zmień na inną korbę z mniejszą największą zębatką i nie będziesz wachlował. Poza tym nie potrafisz korzystać z przełożeń, bo środek przód i skrajne przełożenia z tyłu to nie jest poprawnie.

Napisano

ma racje chodzi o lewa manetke, ona odpowiada za przod. Ponieważ nie wiem jak wkleic ten link wygooglujcie proszę fraze specjalized sirrus elite i skomentujcie jeszcze korbe 50-39-30

a może i prawa za przod, ale mi już namieszaliscie hehe

nie no dobrze, lewa za przod

Napisano
a może i prawa za przod, ale mi już namieszaliscie hehe   nie no dobrze, lewa za przod

Nieważne, może ja źle zrozumiałem co chciał powiedzieć.

Nawet nie muszę wchodzić. To komentuję, to nie dla Ciebie, jest to już typowo szosowe rozwiązanie na pomykanie szybkie po szosie. Do tego trzeba mieć kondycję i nogi.

Napisano

dzięki i to jest zadowalająca prosta odpowiedz. bo trochę te matematyczne przeliczenia nie trafiają do mnie

to jeszcze poproszę napisz jaka wg Ciebie była by ta korba: 48-38-28 i czy można jakas lepsza kupic tak w okolicach 500-700zl mogla by byc 

ps swoja droga to dobrze, ze nie wzialem tego Ellite bo w sumie tak byłem ze sklepem AirBike umówiony tylko przyszedł Sport. Moglbym się faktycznie zdziwić "depcząc" po takich przelozeniach

Napisano

Jak już masz tak marudzić, to może zmień nie korbę, a kasetę? Możesz chyba założyć inną, czyż nie? Wybór pewnie jest.

500zł za korbę, to sporo...

Napisano

jak Was zaczne teraz zameczac pytaniami o kasete to mnie w końcu ktorys zje...e :) Myslalem, ze taka kaseta jak mam 11-32 to już niewiele tu zrobie. W  sumie kiedyś tam może zaloze 11-30 ale to nie w tym był problem od którego zaczalem

Dzieki wszystkim za pomoc

Napisano

http://gear-calculator.com

Jeśli na zębatce 36T z tyłu masz 11T i z tego Ci wychodzi prędkość ~26km/h to wychodzi na to że masz nieźle siłową kadencję.

Proponował bym zwiększyć kadencję do ~90obr. Wtedy okaże się, że przy środkowym blacie 36T taką prędkość masz już przy ~16T z tyłu - zapas powiedzmy trzech zębatek.

Albo jeździj na 48T z przodu i tez masz wtedy zapas i nie trzeba przerzucać... (48/14 ma minimalnie większe ratio od 36/11)

Napisano

Sam czytaj ze zrozumieniem. Mowa jest cały czas o średniej i największej zębatce. Wyskoczyłeś jak Filip z konopi. A może gripy jeśli potrzeba? Jak będzie potrzeba to o tym powie. Tak to jest jak piszesz nie czytając tematu. Faktycznie nie wziąłem pod uwagę, że ktoś na tym etapie rozwinięcia tematu może coś takiego napisać.

• Mod Team
Napisano

Sorry dziobolek, ale mam wrażenie, że to Ty nie czytasz ze zrozumieniem!
Proszę też nie traktować funkcji "zgłoś" jako formy zemsty czy odegrania się na kimś!!!

Napisano

a ja proponuję zmienić korbę na taką z blatem 42 (ew. pozmieniać zębatki) i głównie jego używać. z tego co piszesz, żadko jeżdzisz z prędkościami 40+ więc powinna starczyć ;)

Napisano

Koledzy, fajnie ze pomagacie, ale proszę o kulture dyskusji, bo to tylko rower, a nie referendum o budowie elektrowni atomowej :). Uzywam jak najbardziej blatu 48 przy jeździe z góry, ostatnio jechałem z predkoscia 53km/h i wtedy blat duzy z przodu i najmniejszy z tylu jest idealny. Predkosc ok 55km/h do tego z góry to dla mnie max. Dzieki Wam wiem, ze korba 50-39-30 nie będzie dla mnie dobra, choć jak pisałem taka wlasnie korbe montują w modelu SIRRUS ELITE. Najchętniej bym, jak pisze dziobolek wymienil dwie zębatki, najmniejsza i srodkowa na 28 i 38 Nie wiem czy ta korba jest rozbieralna, zobaczę dopiero w sobote bo rower mam w innej lokalizacji. Ostatecznie mogę wziasc cala nowa korbe, tylko dlaczego nie ma w takich rozmiarach markowych? Na marginesie to wlasnie kupiłem zonie GIANT CYPRESS i tam jest korba 48-38-28 to może namowie ja na zamianę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...