Skocz do zawartości

[suport] wkręciłem suport 73 mm do mufy 68 mm - co robić, jak żyć?

JanPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Pierwszy raz wymieniałem dziś suport na kwadrat, więc pytanie mam może lamerskie, ale nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi w sieci.

Mój rower ma mufę suportu 68 mm, ale przypadkiem kupiłem suport do mufy 73 mm (efekt zbytniego zaufania do sprzedawcy w profesjonalnym sklepie :/ ). Wkręciłem go jednak, wystające 5 mm zostawiając po lewej stronie, żeby nie przeszkadzało. I teraz:

1. Czy bezpiecznie jest tak jeździć? Nic się nie rozleci przez nie do końca wkręcony gwint? Bo że będzie zbierać brud to jasne.

2. Czy są jakieś uniwersalne podkładki/nakładki, żeby zabezpieczyć ten kawałek gwintu? W googlach pod hasłem "podkładki do suportu" znajduję tylko tematy o suportach Hollowtech (które, jak rozumiem mogą być dostosowywane do różnych muf).

Zdjęcia są TUTAJ

3. Pytanie pomocnicze: tak patrząc na te zdjęcia zastanawiam się, czy ja nie mam za długiej osi suportu w stosunku do moich korb? Tzn. czy nie wystaje za dużo "kwadratu"? Fabrycznie ten rower miał suport o osi 120 mm (dość niestandardowy, teraz założyłem 118 mm), a korby wg producenta dostosowane do osi 113 mm.

Napisano

Zła linia łańcucha spowodowana zbyt krótkim/długim suportem, powoduje szybsze zużycie łańcucha i może powodować problemy z ustawieniem przerzutek.

Napisano

Hmm... napęd mam jednorzędowy, a nadmiarowe 5 mm suportu wystaje z lewej strony. Czyli chyba tak trochę pojeżdżę, póki nie wymienię na suport 68/113.

Napisano

Jak kupiłeś suport 73 mm pod mufę o szerokości 68 mm (tak to rozumiem) ale długość osi jest odpowiednio dobrana do korby to nie musisz wymieniać całego suportu.

Wystarczy że zorganizujesz sobie jedną podkładkę z suportów pod oś zintegrowaną i i założysz ją pod miskę od strony korby.

Suport będzie wtedy w pozycji jak w mufie 73 mm i to spowoduję że wszystko będziesz miał OK.

Podkładka wygląda tak i ma grubość 2,5 mm :

1387470315.83.jpg

Pozdro

• Mod Team
Napisano

Fabrycznie ten rower miał suport o osi 120 mm (dość niestandardowy, teraz założyłem 118 mm), a korby wg producenta dostosowane do osi 113 mm.
Skoro ma być 113x68 a ty dałeś 118x73 to jest prawie dobrze. Ten suport mógłby zostać, lewa strona może trochę wystawać.

Pasuje zmierzyć linie łańcucha jaka jest w obecnej chwili, czyli odległość o środka rury podsiodłowej do środkowej zębatki korby. W przypadku 2 blatów do środka miedzy korbami.

Napisano

Skoro ma być 113x68 a ty dałeś 118x73 to jest prawie dobrze. Ten suport mógłby zostać, lewa strona może trochę wystawać.

Zdaje się, że właśnie tak mam i z tego by wynikało, że przypadkiem wyszło znośnie (5 mm przybyło w obudowie suportu a ubyło w osi). Natomiast suport tak zamontowałem, żeby z prawej strony był wkręcony w całości, wszystko wystawało z lewej).

Najbardziej martwiłem się tym, czy tak nie do końca wkręcony suport nie może być niebezpieczny w użyciu.

Pasuje zmierzyć linie łańcucha jaka jest w obecnej chwili, czyli odległość o środka rury podsiodłowej do środkowej zębatki korby. W przypadku 2 blatów do środka miedzy korbami.

To jutro zmierzę. Napęd mam jednorzędowy i przerzutkę w piaście więc problemów ze zmianą przerzutek być nie może. Jakie jeszcze mogą być skutki złej linii łańcucha?

Wystarczy że zorganizujesz sobie jedną podkładkę z suportów pod oś zintegrowaną i i założysz ją pod miskę od strony korby. Suport będzie wtedy w pozycji jak w mufie 73 mm i to spowoduję że wszystko będziesz miał OK.   Podkładka wygląda tak i ma grubość 2,5 mm :

Tylko, że jedyne podkładki jakie znajduję, są do suportów Hollowtech II (o takie) . Jaką one mają wewnętrzną średnicę? Bo rozumiem, że skoro mam BSA to potrzebuję podkładkę o wewnętrzej średnicy 35 mm.
  • Mod Team
Napisano

Napęd mam jednorzędowy i przerzutkę w piaście więc problemów ze zmianą przerzutek być nie może. Jakie jeszcze mogą być skutki złej linii łańcucha?

No to mierzysz od rury do zębatki. Skoro masz napęd jedno rzędowy linia będzie inna, zależna od ramy, czy też piasty. łańcuch ma iść w takiej sytuacji po linii prostej. Jak będzie pod kątem może sobie spadać z tyłu. łańcuch singlowy nie bardzo jest przystosowany do pracy pod kątem, dlatego może tez sie szybciej zużywać.

są do suportów Hollowtech II

Suport HT2 występuje jako BSA wiec podkładki powinny pasować bo to takie same gwinty. najpierw sprawdź czy jest prosto później sie można zastawiać nad podkładkami.

Najbardziej martwiłem się tym, czy tak nie do końca wkręcony suport nie może być niebezpieczny w użyciu.

Jeżeli lewa miska sie wkręca w 50% to tak już można spokojnie jeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...