Skocz do zawartości

[do 1500 zł] Damka do wycieczek rowerowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuje rower dla dziewczyny do 1500 zł do wycieczek rowerowych. (głównie drogi asfaltowe, drogi leśne też się zdarzają)

Pozdrawiam

Napisano

Ja również zastanawiam sie nad zakupem roweru. Ciężko jest zdecydowac myślałam o rowerze z firmy cross level f3 nie wiem czy mój wybór jest słuszny ??? Czy moze w tej cenie jest cos lepszego z innej firmy ?

Napisano

W ogóle musi byś to damka? Kiedyś kobity nosiły tylko spódnice i nie wypadało im zadzierać nogi do góry, teraz to raczej w spódnicy nie idzie się na rower, poza tym w tych damkach i tak trzeba zadzierać nogę do góry dużo bardziej niż w starych miejskich rowerach.

Może lepiej i taniej będzie kupić unisex (potocznie zwany męską ramą)

Napisano

F3 jest super, ale jest to rower z ambicjami sportowymi w teren. Jeśli lubisz szybko pomykać po lesie i jesteś w miarę wysportowana, to będzie super.

Do spokojniejszej jazdy dla niezbyt wprawnego rowerzysta lepiej chyba jednak wybrać coś innego.

Co do damek, to chyba poza samym kształtem ramy mają też inną geometrię pod kobiety.

Napisano

Gdzieś pobieżnie przeczytałem, że lepsze jednak dla kobiet są męskie ramy. Nie wczytywałem się za bardzo bo aż tak mnie to wtedy nie interesowało, ale argumenty były, że rama sztywniejsza itp. A geometrię to i tak indywidualnie się dobiera.

Napisano

To znaczy tak. Ramy męskie pod względem wytrzymałości i sztywności prawie zawsze są lepsze. Do tego często uzyskują lepsze fizyczne właściwości przy mniejszej wadze. Ale tu mówimy o rowerze do "wycieczek rowerowych", podejrzewam więc, że akurat te dwa parametry nie będą aż takie ważne :)

Napisano

Dokładnie tak :)  Rower ma byc sprzetowo dobry a do tego ładny. Męski moze lepszy ze względu na ramę, ale wizualnie mnie nie odpowiada. Rower który wybrałam  cross level f 3 nie ma typowej ramy damskiej. 

Chciałam jeszcze zapytac czy ktoś kupował rower przez internet ? Czy może lepiej kupic w sklepie rowerowym?

nowa_rama.png

Napisano

Myślę, że sporo osób kupowało przez internet. Ja dwa razy :) No, ale tak jak ze wszystkim są ludzie zadowoleni i ludzie nie bardzo zadowoleni.

1. O bezpieczeństwo zakupu raczej nie masz się co przejmować.

2. Dostaniesz go jednak złożonego w 95% i resztę musisz dokręcić (youtube bardzo pomaga)

3. Jest jakieś 30% szans na to, że wbrew temu, co pisze sprzedawca dostaniesz nie w pełni wyregulowany (youtube pomaga)

4. Jeśli nie przymierzałaś go w sklepie (a Krossów z serii 2013 się już w większości nie da), to zawsze jest ryzyko, że ci nie podejdzie.

Ostatnio kolega pisał, że zamówił przez internet, ale po otrzymaniu stwierdził, że jednak chce inny rozmiar ramy. Umówił się ze sprzedawcą na odesłanie (ma 10 dni, jeśli rower nie nosi śladów użytkowania), po drodze były jeszcze jakieś problemy, wszystko zajęło koło miesiąca i jak dostał ten drugi rozmiar... Okazało się, że też mu nie pasuje :D

Więc ryzyko jest praktycznie tylko pod względem niedobrania. No i teoretycznie po ostrożnym przymierzeniu możesz go wtedy zwrócić. Ale trochę wysiłku to kosztuje :)

Niestety w tym budżecie nie za bardzo widzę coś podobnie dobrego damskiego, co dałoby się kupić stacjonarnie. Więc nie za bardzo masz alternatywę.

Tu ewentualnie masz równie dobry tylko bez hamulców tarczowych:

http://www.unibike.pl/fusionlds.html

Tego się już da często stacjonarnie kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...