bb2031 Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Witam. Mam problem z kupionym rowerem starego typu "OVER THE TOP". Rower kupiłem za 80zł z zamiarem odnowienia go do stanu fabrycznego i jest on jakimś składakiem ponieważ przy rozkręcaniu odkryłem źle poskręcane hamulce i prawdopodobnie ktoś wymieniał suport a conajmniej rozkręcał korbę. na razie wolał bym nie wymieniać korby ani suportu i nie wiem czy ktoś nie zapomniał o jakiejś podkładce. Na ramie widać też obtarcia w miejscu gdzie zębatka jednak na ten moment jest problem jedynie z obcieraniem samego ramienia korby. Jest ono minimalne i przy jeździe prawdopodobnie nie było by wyczuwalne jednak widać na zdjęciach wyraźnie że z jednej strony ten odstęp jest dużo większy.
zadra1965 Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Zastosowano zbyt krótką oś suportu. Należy wymienić na dłuższą , koszt takiej osi to około 10 zł.
bukakewarior Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Ciężko coś wywnioskować z tych zdjęć, ale samo bicie korby może wynikać z krzywej osi suportu. "Kwadraty" lubią się krzywić (ktoś mógł gdzieś uderzyć korbą, lub się przewrócić...). Albo jak wyżej
bb2031 Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Widzę że w moim rowerze jest zastosowany suport tego typu: Czy mogę go wymienić na np taki ? :
bb2031 Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedź. Czym kierować się przy wyborze długości suportu ? Dla mojej korby nie ma podanej polecanej długości. Jest to praktycznie identyczna korba jak ta: Poszczególne tarcze 48x38x28T zębów Długość ramienia 170 mm Waga: 1212 g
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2014 Mod Team Napisano 19 Maja 2014 Czym ... no korbą ... korba determinuje długość osi ... ja korba jest bliżej nieokreślonego pochodzenia ... trzeba dobierać na oko, lub dokonać pomiarów. Jak masz korbę wiadomego pochodzenia np shimano, podaj jej model a dostaniesz długość osi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.