Skocz do zawartości

[korba] Ramię korby ociera o ramę.

bb2031

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z kupionym rowerem starego typu "OVER THE TOP". Rower kupiłem za 80zł z zamiarem odnowienia go do stanu fabrycznego i jest on jakimś składakiem ponieważ przy rozkręcaniu odkryłem źle poskręcane hamulce i prawdopodobnie ktoś wymieniał suport a conajmniej rozkręcał korbę. na razie wolał bym nie wymieniać korby ani suportu i nie wiem czy ktoś nie zapomniał o jakiejś podkładce. Na ramie widać też obtarcia w miejscu gdzie zębatka jednak na ten moment jest problem jedynie z obcieraniem samego ramienia korby. Jest ono minimalne i przy jeździe prawdopodobnie nie było by wyczuwalne jednak widać na zdjęciach wyraźnie że z jednej strony ten odstęp jest dużo większy.

IMG_20140518_145743.jpg

IMG_20140518_145754.jpg

IMG_20140518_145823.jpg

IMG_20140518_150231.jpg
Napisano

Ciężko coś wywnioskować z tych zdjęć, ale samo bicie korby może wynikać z krzywej osi suportu. "Kwadraty" lubią się krzywić (ktoś mógł gdzieś uderzyć korbą, lub się przewrócić...).

Albo jak wyżej :)

Napisano

Widzę że w moim rowerze jest zastosowany suport tego typu:

6257366F-A87E-415D-95E8-6F2CFAC8BE59.JPE

Czy mogę go wymienić na np taki ? : 

ZCXV.jpg

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Czym kierować się przy wyborze długości suportu ? Dla mojej korby nie ma podanej polecanej długości. Jest to praktycznie identyczna korba jak ta:

• Poszczególne tarcze 48x38x28T zębów
  • Długość ramienia 170 mm
  • Waga: 1212 g

13062_1.jpg

• Mod Team
Napisano

Czym ... no korbą ... korba determinuje długość osi ... ja korba jest bliżej nieokreślonego pochodzenia ... trzeba dobierać na oko, lub dokonać pomiarów. Jak masz korbę wiadomego pochodzenia np shimano, podaj jej model a dostaniesz długość osi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...