Skocz do zawartości

[korba] Dobór odpowiedniej korby, pytanie

Snowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nadszedł czas na wymianę korby w moim rowerze. Nie mam pewności co do dopasowania nowej korby a suport chcialem zostawić stary, długość mufy suportowej to 68 mm (1,37 x 24), a długość osi suportu to około 120 mm. poprzedni model mojej korby to FC-ts52, kaseta i łańcuch 9 rz.

Chciałem kupić korbę Fc-m431, która dedykowana jest na suport 123 mm tutaj specyfikacja:  http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1LZ0A/SI-1LZ0A-001-ENG_v1_m56577569830690265.pdf

Proszę o pomoc czy taka korba będzie pasować lub ewentualnie o jakąś podpowiedź

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam !!

Napisano

Tylko żeby była na kwadrat a nie octalink

Dedykowany suport do tej korby to BB-UN26 który jest "kwadratowy" i jest w długości 123mm więc nie widzę problemu.

Napisano

dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście błąd w moim pomiarze suport ma długość 118 mm i oczywiście jest kwadratowy, tak jak mówiłem wolałbym bym go póki co nie zmieniać. Czy w takim razie moge spokojnie kupić taką korbę czy szukać pod 118 mm?

• Mod Team
Napisano

To już będzie za duża różnica. Ale suporty na kwadrat sa na tyle tanie ze nie ma sensu do suportu kupować korby ...

Napisano

Najchętniej wymieniłbym od razu z suportem, jednak problem jest w tym, że mam na tyle zjechane gwinty że ciężko to odkręcić ; / 

W takim razie mam pytanie czy jest szansa kupić korbę shimano lub ewentualnie innej firmy pasującą do suportu tej długości? Z tego co widzę na allegro to jedyne korby z tą długością to octalink, a jednak nie chciałbym ruszać tego suportu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...