Barthus Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam. W sprawach serwisowych rowerów jestem zielony. Ponadto zależało mi na czasie aby doprowadzić do ładu rower, który dostałem. Nie było w nim siodełka i sztycy podsiodełkowej. Na karcie od serwisu dostałem info co jest do zrobienia: siodełko 25 zł sztyca nowa ? ( ostatecznie zamontowano używaną) przegląd pełny 140 zł wymiana linek przerzutek 5x2 10zł pancerze linek przerzutek 10 zł Ostatecznie zapłaciłem 195 zł Problem w tym, że w momencie odbioru roweru padało i przywiozłem go do domu samochodem. Wczoraj przejechałem się 9 km i stwierdzam, ze jest masakra. Wszystko trzeszczy przy pedałowaniu, przednie koło lekko scentrowane, brak zatyczek wentylków, linki też na nowe nie wyglądają, nie widzę smaru na łańcuchi i zebatkach (chyba,że nie ma go tam być) I mam tu pytanie co zawiera pełny przegląd, bo wzieli odemnie kupę kasy ( bo rower wart może ze 200 zł- górski) a efektów nie widzę poza dodaniem sztycy i sidełka.
pentagram1985 Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Bym bardziej nie opłaca sie korzystać z serwisu gdy usługa równa się wartości roweru. W internecie jest masa łopatologicznych poradników, które nauczą Cie jak serwisować rower, bo przecież nie jest to prom kosmiczny. Na łańcuch i zębatkach nie ma prawa być żadnego smaru (w domyśle stałego). Smarujemy tylko łańcuch, tj. sworznie i to najlepiej olejem dedykowanym do łańcuchów rowerowych. Wg. mnie przepłaciłeś.
pietia79 Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Pełny przegląd zawiera to na co się umówisz z serwisem. U mnie obejmował np. wymianę łańcucha, klocków hamulcowych i smarowanie piast. Nie ma zasady. Przy okazji, mi wsadzili odwrotnie klocek hamulcowy Smaru ma nie być na zębatkach, ani na łańcuchu, ma być w środku. Scentrowane koło powinieneś reklamować.
atizylak Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 Po prostu Cię naciągnęli. Smaru ma nie być na łańcuchu bo by się brud i piach przyczepiał. Kumpel był w rowerowym u mnie w mieście i chciał wymienić kasetę i łańcuch, ma jakąś meridę za 1300zł. Dostał ofertę za 250zł. lol
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2014 Dobra kaseta z łańcuchem to ponad 150 zł wiec usługa wymiany 100 ... drogo
dovectra Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 heh ja za 100 zł mogę zrobić, pełny - przegląd ze zmarowaniem bębenka i sterów ( o piastach nie wspomnę)
pietia79 Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Jeden tak. Ale jakbys miał z tego żyć, odprowadzać składkę na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe, potem dochodowy od tej stówki itd. to byś się dwa razy zastanowił
Herodot Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Sorry, ale nie zgadzam się z Wami. Serwis (legalny) musi opłacić koszt pomieszczenia, mediów, amortyzację narzędzi i wyposażenia, wynagrodzeń i jeszcze na tym coś zarobić. Jak dla mnie 140 PLN za robociznę przy standardowym przeglądzie roweru to nie jest wygórowana stawka (jeżeli nie będzie problemów, to będzie to do 2 godzin pracy, czyli wychodzi 70 PLN/godzinę i to naprawdę mało biorąc powyższe pod rozwagę). To, że sprzęt może być wart niewiele więcej to inna sprawa i nie problem serwisu. A to, że prywatnie to można zrobić przegląd roweru i za flaszkę to zupełnie inna sprawa i nie porównywalna do pracy serwisu i stawek z tego tytułu. Bądźcie poważni.
Burak Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 140PLN za dobrze wykonaną usługę serwisu można uznać za niedrogo. 140PLN za źle wykonaną usługę serwisu to o 140PLN za dużo. Zauważ, że kolega nie założyłby nawet wątku na forum gdyby w serwisie wszystko zrobili jak należy.
KrisK Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 PANIE TAK DROGO....???? Mi to za 30 zł zrobią.... Tanio.... Kult taniości. Na początek wyliczenie. Pracownik z podłą pensją ~2200/mc Lokal mały ~2500/mc Zus 1100/mc Telefony reklamy i inne drobiazgi ~600/mc (może być mało...) Księgowy ~150/mc ___________________ ~6500 najniższe koszty.... bez JAKIEGOKOLWIEK zysku właściciela. Nie chcecie żeby ktoś robił wam tanimi albo co gorsza zużytymi narzędziami z waszymi rumakami a dobre narzędzia kosztują krocie i cholera zużywają się całkiem szybko. To też koszt którego ja nie oszacuję. A teraz za pełny przegląd bierzecie 140zł.... -VAT 23% 113,82 57 serwisów /mc ~114h dla zarobienia na koszty -dochodowy 93,33 na rękę.... Bierzcie 100 -VAT 23% 81,30 80 serwisów / mc 160h dla zarobienia na koszty -dochodowy 66,67 na rękę.... Specjalnie podałem ilości przed opodatkowaniem dla ułatwienia ale dla zrobienia tych 6500 trzeba będzie popracować dłużej. Mamy 21dni roboczych w mc x 8h czyli 168h pracy. Wiec przy 100 to pracownik musiał by pracować jak w fabryce przez cały rok non stop od wejścia do wyjścia żeby zbilansować koszty... i każda robota musiał by dawać te 100zł z 2h A zapewnienie takiej ciągłości nie jest ani proste ani tanie. A roboty się lubią kichać i weźmie się mniej kasy a klient lubi pomarudzić i przyjść na "bajerę". A pracownik musi choć kawę móc wypić i odcedzić kartofelki coby na pysk nie padł po mc.... A teraz zastanówcie się czemu serwisy partolą robotę oszukują i kręcą? Bo chcemy mieć tanio a konkurencją dla nich są złote rączki co wszystko zrobią za kilka zł a za 100 to nawet siodełko wypolerują w gratisie..... Prawda jest bolesna. Jak byśmy chcieli mieć dobrze zrobione to musimy iść do gościa który ma czas żeby zrobić to dokładnie. A czas to pieniądz.... On musi was skasować wprawdzie nie 70brutto za h a 100 netto albo i więcej za tą godzinę. On będzie miał czas i na bajerę (płacicie) i na dopieszczenie każdej części.... I jak wyjdzie z pracy to nie będzie miał poczucia że jest niedoceniany i zapierdziela jak osioł za czapkę gruszek. Wiec następnego ranka przyjdzie do pracy z chęcią zrobienia dobrze waszym rowerom.... Oczywiście są i drodzy co partolą ale to już jest rykoszet tego ze uczciwa dobrze wykonana praca jest niedoceniana a na rynku stawki są zajechane daleko poza granice przyzwoitości. @@Barthus, Jeśli umówili się z tobą i te rzeczy są niewykonane to cię orznęli. Więc jak bym im rzucił na pysk ten rower i niech zrobią za co zapłaciłeś... (pod warunkiem że nie szkoda by mi było czasu bez roweru) Niech robią i 100 razy. Podali cenę ma być zrobione. Nie jest zrobione nie biorą kasy. Jak kiedyś sam siądziesz do roweru żeby go rozebrać na części wyczyścić przesmarować i złożyć to zrozumiesz że za taka kasę nie chciało by Ci się.. Im też się nie chciało ale wiedzieli ze więcej nie mogą powiedzieć bo ich wyśmiejesz i pójdziesz do innych którym też się nie chce ale powiedzą że zrobią. (najczęściej tylko powiedzą). I nie przejmuj sie... Ja oddałem rower do "najlepszych" w Krakowie. Wyczyszczony to był... trochę... Zrobione niby wszystko było... Ale manetki niepoprzykręcane po wymianie kiery. Przerzutki które podobno wyregulowali nie pozwalały jechać.... Ale cena mnie mile zaskoczyła :D:D W końcu NAJLEPSI FACHOWCY w mieście.... 2 tygodnie czekania i g zrobione.... Sorry koła poodciągali dobrze bo mi się szprychy luzowały jak głupie a po ich interwencji jest spokój. Miłe chłopaki bajerę mają super ceny przystępne ale po dobrej robocie to już tylko chyba opinia została.
tobo Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Pełny przegląd powinien obejmować: - serwis piast - sterów - serwis (czyli wykręcenie, wyczyszczenie gwintów, wkręcenie na nowy smar) suportu; jeśli suport jest rozbieralny to oczywiście jego smarowanie - dokręcenie wszystkich śrub - regulacja roweru (ewentualnie ze smarowaniem pancerzy i linek) Cena nie zawiera oczywiście ceny części.
dovectra Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 ooo. tobo ma rację ja jeszcze czyszczę i smaruję przerzutki, pedały, bębenek i osie hamulców
kaeres Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 PANIE TAK DROGO....???? Mi to za 30 zł zrobią.... Tanio.... Kult taniości. Na początek wyliczenie. Pracownik z podłą pensją ~2200/mc Lokal mały ~2500/mc Zus 1100/mc Telefony reklamy i inne drobiazgi ~600/mc (może być mało...) Księgowy ~150/mc ___________________ ~6500 najniższe koszty.... bez JAKIEGOKOLWIEK zysku właściciela. Liczysz chyba miasto Kraków, centrum ew. Warszawę. 2200 dla pracownika i 2500 na czynsz - to już wszystko wiem. U nas w mieście facet sam sobie prowadzi sklepik z serwisem. Pracuje z ojcem pasjonatem więc pewnie nic go to nie kosztuje. Czynsz w moim mieście za tę jego ruderę to wątpię aby był wyższy niż 1000zł Reklamą jest jego baner nad sklepem. Zrobi przegląd za 50-100zł zależy na jaki przegląd się umawiasz. 100zł to jest kompletny przegląd z gwarancją, że wszystko jest tip top.
Poochaty Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Tylko że w większości serwisów przegląd to jak sama nazwa wskazuje przeglądnięcie roweru i ew. ustalenie, co jest do zrobienia. Większość serwisów nie zagląda do piast czy sterów, bo 95 procent klientów tych serwisów jeździ w taki sposób, że zaglądanie tam nie ma sensu - piasty i stery przeżyją rower. Z kolei jeśliby mieli porządnie zrobić serwis roweru z rozbieraniem tego wszystkiego, to efekt byłby taki, że kosztowałoby to 350 zł, połowa powiedziałaby że to rozbój, bo rower kosztował 900 a druga połowa co ma rower za kilka tysi i na nim jeździ to by się zaśmiała i powiedziała, że to sobie sama zrobi za 30 złotych inwestując smarów w 3 godziny. Tyle. Podobne podejście jak do serwisowania samochodu, w naszym przypadku profi serwis to taki odpowiednik aso dla samochodu i rozrzut cenowy podobny.
KrisK Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 2200 dla pracownika i 2500 na czynsz - to już wszystko wiem. U nas w mieście facet sam sobie prowadzi sklepik z serwisem. Pracuje z ojcem pasjonatem więc pewnie nic go to nie kosztuje. Założyłem zarobek pracownika 1800zł... 2200 to koszt zatrudnienia a najpewniej będzie on większy wiec pracownik dostanie minimalną. A to że tatuś pasjonat to rozumiem że jeść nie musi? Żyje pasją? A dalej jadąc to czy ma tyle rowerów żeby robić przez cały rok tyle serwisów? Tak zakładałem dla Krakowa bidę z nędzą. Ale mała miejscowość to mniej klientów i biedniejsi klienci i mniejsze koszty zostaną zjedzone przez mniejsze możliwości zarobkowe. Prawda jest taka ze uczciwa praca powinna być uczciwie wynagradzana. @@Poochaty, Gdybyśmy nie byli krajem złotych rączek co wszystko sobie same robią to wszyscy byli byśmy szczęśliwsi Mieli byśmy więcej czasu i więcej kasy. I 350 za porządnie zrobiony przegląd nie było by jakimś olbrzymim problemem. Swoją drogą 3h roboty przy rowerku to lekką ręką licząc 360zł których nie zarobie... To z 60km mniej na rowerze...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.