Skocz do zawartości

[Stery] wymiana sterów?

Looser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opisując sytuacje od początku, zabrałem się za wymiane widelca (w końcu sezon się zbliża powoli, więc jak się kupiło to wypadało by zamontować)...
Ogólnie szło nienajgorzej do momentu, aż zabrałem się za demontaż dolnej bieżni sterów z poprzedniego widelca... Wybiłem ją na ponad centymetr od korony, ostatnie uderzenie mające uwolnić bieżnie spowodowały iż pękła, jak widać na zdjęciach załączonych do tematu.

Ogólnie jest problem żeby gdziekolwiek dostać bieżnie więc zacząłem zastanawiać się nadwymianą sterów, wg pewnego opisu rozróżniającego rodzaje sterów obecnie były zamontowane półzintegrowane (ale nie dam sobie za to głowy urwać).

I tu rodzi się pytanie, lepiej wymienić stery odrazu (stawiam, że od nowości nikt tam nie zaglądał) czy może lepiej reanimować obecne stery próbując znaleźć do nich bieżnię? I czy jest ktoś w stanie polecić mi jakieś dobre stery w granicy ~100?

• Mod Team
Napisano

Możliwe że bym taką gdzieś miał, mógłbym ci wysłać :P Przejdź sie po serwisach rowerowych i po pytaj na pewno mają odpady to by ci mogli dać.

Ogólnie albo znajdziesz pasującą bieżnię albo niestety pora na wymianę sterów.

• Mod Team
Napisano

Moja rada na przyszłość:

- niezależne czy wybijamy łożysko z piasty w rowerze, w samochodzie czy szalkę z korony. Nie walimy na chama bo pęknie lub sie złamie. powoli, w mare lekko, co uderzenie zmieniać strony. jak coś jest ciasno i jest wąskie to co ok 60 stopni a jak jest grube to co 180Stopni. to zapewni wybicie elementu bez uszkodzeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...