xDRedi Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Witajcie ! Czy jazda w kasku jest obowiązkowa ?? Jak nie to ma być ? Jak tak to od kiedy ?
seraph Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Nie jest, ale jak ktoś jeździ z głową to chyba lepiej żeby ją zachował w dobrym stanie. Obowiązku raczej nie będzie chociaż wg. mnie poniżej 18stki powinien być jak na nartach. Dla dorosłych nie wprowadzą, bo nie dałoby się tego nawet wyegzekwować od jeźdźców składaków i innych "ukrain" (nie twierdzę, że to złe rowery).
jasinski21444 Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Obowiązkowy nie ale mnie nie raz uratował zdrowie a może życie więc warto go mieć na głowie
Mod Team Puklus Napisano 23 Marca 2014 Mod Team Napisano 23 Marca 2014 Jak ktoś mieszka w malutkim miasteczku i jeździ tylko po okolicy to kast nie jest jakoś specjalnie niezbędny, w dużych miastach, gdzie jest duży ruch lub na wyprawach na nieznane szlaki na pewno jest to wskazane.
.PaVLo. Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Nie jest obowiązkowy ale zdrowie i życie by się przydało,
marekw Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Czy jazda w kasku jest obowiązkowa ?? tak na motorowerze i motocylku
authorman Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Nie widzę sensu takiego pytania. Moim zdaniem trzeba zapytać samego siebie co jest dla mnie najważniejsze, zdrowie i życie czy 150-200 zł.
Baltazaros Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Authorman świetnie to napisał. Jak to mówili w jednym fimie... Wystarczy ze odpowiesz sobie na jedno zaje.... ważne pytanie. Czy wydanie 150zł oraz zwiększenie swojej wagi o ok 250gr. to tak wiele? Ja osobiście nie wyobrażam sobie wyjazdu bez kasku. No chyba ze po bułki do sklepu za rogiem. Obowiązku nie ma ale rozsądek nakazuje...
xDRedi Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 Ja tylko pytałem czy jest obowiązkowy czy nie ale nie o jakieś poane treści "Nie widzę sensu takiego pytania. Moim zdaniem trzeba zapytać samego siebie co jest dla mnie najważniejsze, zdrowie i życie czy 150-200 zł" authorman ja uważam że twoja wypowiedź niema najmniejszego sensu bo nie pytałem czy jak obowiązek jak nie to spoko tyle chciałem widzieć .... PS: Dla mnie jest ważniejsze zdrowie ale nie widzę potrzeby wydawania 150 zł+ w bo to jest bezsens
authorman Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Piszesz, że moja wypowiedź jest bez sensu a zadajesz pytania na poziomie 9 latka. Poza tym każdy z forumowiczów, który wypowiadał się w tym temacie napisał mniej więcej to samo co ja.
marekw Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Odnoszę wrażenie, że w tym roku komunia była w marcu
jasinski21444 Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 w bo to jest bezsens taa bez sens , powiesz tak jak zaliczysz jakąś poważną glebe i albo będziesz długo do siebie dochodził albo zostaniesz "warzywem" bo żal było ci wydać te 150-200zł na kask .
robertrobert1 Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Witajcie ! Czy jazda w kasku jest obowiązkowa ?? Jak nie to ma być ? Jak tak to od kiedy ? Odpowiedż na tak postawione pytanie nie jest prosta, A to dlatego, że wg polskiego PORD nie ma obowiązku jeżdżenia w kasku ale już na wszystkich zawodach rozgrywanych amatorsko nawet na najniższym poziomie kask jest obowiązkowy. Jak już wyjedzież po za granicę Polski to także wpadamy w rózne uregulowania dotyczące jazdy w kasku. Przykładem może być Słowacja gdzie po za obszarem zabudonym nawet osoba dorosła musi jeżdzić w kasku. Jak dla mnie jazda w kasku wtedy ma sens gdy uprawiamy sporty grawitacyjne lub jeżdzimy wyczynowo. Przy amatorskim jeżdzeniu kompletnie kask jest niepotrzebny.
seraph Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Niepotrzebny powiadasz? Szkoda, że nie odwiedziłeś mnie w szpitalu, kiedy obudziłem się po 4 dniach z pękniętą czaszką po wypadku na asfaltowym zakręcie 3 km od domu wracając od kolegi i wcale się nie śpiesząc. Sam nie wiem jak to się stało, bo nie pamiętam, ale rower nie był mój i żadnym razie wyczynowy Chyba, że się nigdy w życiu nie przewróciłeś? Głowa jest ciężka i przy bocznym upadku siła bezwładności wali nią o asfalt jak arbuzem. Jeśli ktoś wyłożył się chociaż raz na asfalcie i nie nabił sobie nawet porządnego guza to jest wieeeeeeeeelkim farciarzem. A co do wydawania 150 zł to są kaski za 1/3 tej ceny - nikt nie karze Ci kupować BELLa. I tylko to miałem napisać, ale się załamałem... Zresztą co mnie czyjaś głowa obchodzi
tobo Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 PS: Dla mnie jest ważniejsze zdrowie ale nie widzę potrzeby wydawania 150 zł+ w bo to jest bezsens Rozbawiło mnie to A wszystkim "nawracaczom" sugeruję przeczytać pierwszy post. Kolega nie pyta o sens czy bezsens noszenia kasku tylko o taki obowiązek lub jego brak. To trochę tak jakby pytał jak skutecznie zdradzić żonę i nie wpaść a w odpowiedzi dostałby kazanie.
Mod Team Maniak Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Pytanie spotkało się z wyczerpującą temat odpowiedzią. Dalsza wojenka na temat ideologii noszenia/nienoszenia kasku absolutnie zbędna. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.