Skocz do zawartości

[amortyzator] Wymiana Tora SL sprężyna na co ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi po głowie modernizacja roweru Kross Level A8 2009. Rower wyposażony jest w amortyzator Tora SL wersja ze sprężyną. Zasadniczo amortyzator mi pasuje ale można coś zdecydowanie urwać na wadze. Kombinuję nad amortyzatorem powietrznym. W tej chwili są dwie opcje. Reba lub Minute Pro. Koszt takiej przeróbki to ok. 1500 pln. Teraz pytanie zasadnicze. Może dało by się kupić coś tańszego? Problem jest w tym, czy jak kupię jakiegoś Epicona przykładowo, to czy nie okaże się, że cofnąłem rower w rozwoju ? Jaki amortyzator da mi wyraźną poprawę, przy jak najrozsądniejszych pieniądzach ? Moja waga to 95 kg. Używki odpadają.

Napisano

Raz nie ten dział, a dwa jak chcesz urwać na wadze i odczuć na jeździe bierz się za koła, mniejsza masa rotująca i inne takie pierdoły.

Napisano

bierz się za koła

Jak ja lubię takie porady. Pytam o amortyzator, a dostaję odpowiedź o kołach. Nie masz nic do powiedzenia w temacie, to nie zaśmiecaj, proszę.

Napisano

Jeżeli chcesz zamienić tore na coś powietrznego to nie cofniesz się do tyłu. Raz każda tora to ponad 2kg a powietrzne amortyzatory to około 1500-1700g. Dwa poprawi się jakość amortyzacji.

Napisano

zamienić tore na coś powietrznego to nie cofniesz się

poprawi się jakość amortyzacji

W tej kwestii nie jestem do końca przekonany, stąd moje pytanie. To, że zamienię sprężynę stalową na powietrzną, to wcale nie musi oznaczać poprawy.

tora to ponad 2kg a powietrzne amortyzatory to około 1500-1700g

Tu sprawa jest oczywista.

Amortyzacja, to nie jedyna cecha. Jest jeszcze sztywność, niezawodność, koszt eksploatacji. Tu też można uwstecznić rower.

Napisano

. Dwa poprawi się jakość amortyzacji.

Hahaha, takich głupot jeszcze nie słyszałem. W życiu nie używałeś dobrego sprężynowego amorka tak sądzę. Sprężynowy RS Recon z MC to dla mnie jest genialny widelec.

@autor, to co chcesz odchudzać rower czy lepiej pracujący amortyzator?

• Mod Team
Napisano

Pytam o amortyzator, a dostaję odpowiedź o kołach

Ale chodziło ci o urwanie wagi bo widelec ci pasuje. Dużo lepszym pomysłem odnośnie wrażeń z jazdy jest wymiana kół na lżejsze niż widelec na lżejszy. Oczywiście jak wymienisz 2kg tore na 1400g widelec różnica jest na pewno zauważalna.

Jeżeli interesuje cie lekki widelec minuta jest dobrym wyborem. z twoją wagą widelec raczej tylko z 32mm goleniami w górę.

Napisano

chcesz odchudzać rower czy lepiej pracujący amortyzator

Odchudzić rower poprzez zastosowanie lżejszego ale wyraźnie lepiej pracującego amortyzatora. Temat jest TYLKO O AMORTYZATORZE.

z twoją wagą widelec raczej tylko z 32mm goleniami w górę

I to jest jedna z nielicznych konkretnych odpowiedzi. 

Napisano

Zdecydowałem się na Manitou Minute Pro 100 mm. Rozmiarowo będzie chyba w sam raz, bo moja Tora ma wewnętrzną rurę długości 100 mm, więc skok pewnie 80 mm. Jak zamontuję powietrzny o skoku 100 mm i będzie SAG 20% to domniemuję, że geometria roweru się nie zmieni. Dobrze kombinuję z tą geometrią ?

Napisano

Taaa. oczywiscie, ze taki Recon na sprezynie bedzie miazdzyl kazzdego powietrzniaka, jakos nie cholery tego niezauwazylem.

Sprezyna - trzeba dogadac sie z twardoscia i bez mozliwosci naprezenia wstepnego nic juz potem niezrobisz. Zawsze mozesz kupic 2 sprezyny i bawic sie, czy jak jedziesz na hard traske to dajesz twardsza, na leciutka traske dajesz mieciutka i takie pierdy....Sprezynowa Tora, Recon 351 u-turn z 3 sprezynami, i RVL na sprezynie nie umywaly sie do RVLi na powietrzu, czy Reby. Co ciekawe, ostatni uzytkowany przeze mnie RVL 150mm na 20milimetrowej osi, nie jest wyczowalnie sztywniejszy, baaaa, bardziej wpada w wibracje przod-tyl przy hamowaniu, niz wspomniany Recon. Fakt, Recon mial 130mm, ale nie az tak wylajtowane golenie.Moze i byl bardziej wiotki na boki, moze, bo bardziej sobie to wmawiam niz wyczuje..Moja masa 100+ tak dla pytajacego.

Reasumujac, proste powietrze, czy to Dul Air, czy Solo - w RVLu RT 29", bardzo, bardzo przyzwoicie pracujace, oska bynajmniej nie musi byc sztywna i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...