henk Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Chciałbym wymienić mostek i być może kierownicę, to zależy czy wymiana samego mostka poprawi komfort jazdy. Teraz mam taki: Rura sterowa 28,6 mm, mocowanie kierownicy 31,8mm. Chcę zamontować taki mostek: http://sklep.mcbike.pl/pl/xlc-mostek-regulowany-st-t13-a-head-1-1-8.html I taką kierownicę: http://allegro.pl/promocja-kierownica-turystyczna-motyl-chwyty-i4015311987.html Czy to wszystko do siebie pasuje? Czy można będzie bez problemów poprzekładać wszystkie manetki na nową kierownicę? Wiem że ta nowa ma mniejszą średnicę mocowania, założyłbym odpowiednią przejściówkę, tylko też nie wiem czy to dobry pomysł. Tu są przejściówki, które biorę pod uwagę: http://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice_redukcje/redukcje/prod/redukcja_shaman http://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice_redukcje/redukcje/prod/easton_stemadapter http://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice_redukcje/redukcje/prod/reduktorhb1 http://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice_redukcje/redukcje/prod/redukcjaspeeder Która najlepsza?
Mod Team sznib Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 Nie potrzebna będzie żadna przejściówka, ponieważ jak jest w opisie mostka "Model dostępny z standardzie kierownicy 25,4 oraz 31,8".
tyshek Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Ten mostek jest też o średnicy 25,4 jak kierownica przez ciebie pokazana. Po co się bawić w redukcję.
Centek Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Przejściówki nie potrzeba jeśli wybierzesz wersję mostka na 1" (25,4mm) bo widzę że są dwie wersje. Wtedy z tą kierownicą giętą będzie to pasowało. Co do manetek klamek, to może wszystko wejść bez problemu a może będziesz musiał wkładać kliny w szczeliny obejm aby je nieco rozchylić. Raczej wszystko do zamontowania bo nie widzę żebyś miał jakieś szczególnie szerokie te obejmy. -edit: widzę, że mnie chłopaki przegonili
henk Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 Tyle że najpierw chciałbym zmienić sam mostek i założyć do niego obecną kierownicę, żeby sprawdzić czy taki układ będzie wygodny, a teraz mam kierownicę 31,8. Zmieniam, bo w nowym rowerze, przy dłuższej jeździe bolą mnie nadgarstki i drętwieją dłonie. Chyba jest to spowodowane zbyt dużym obciążeniem rąk. W starym rowerze miałem kierownicę wyżej i bliżej siodełka (ok. 5 cm), myślę że założenie regulowanego mostka i odpowiednie jego ustawienie załatwiłoby sprawę, a kierownica wielopozycyjna mogłaby pomóc jeszcze bardziej.
Lumperator Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Regulowany mostek pomoze znacznie łatwiej określić wygodne nachylenie. Z ta kierą z kolei rower bedzie wyglądał koślawo, chyba, ze to typowy trekking. Więcej chwytów na pewno pomaga przy pokonywaniu długich dystansów.
Rulez Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 A po określeniu odpowiedniego położenia kierownicy najlepiej go wyrzucić, no chyba, że ktoś lubi skrzypienie ...
cienkun Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Miałem ten mostek. Nie jest to zbyt dobrze pomyślany mostek, To że skrzypi i że trzeba naprawdę mocno dociągnąć śrubę, żeby się nie luzował, to nic. Najlepsza jest niewyjmowalna śruba do gwiazdki. Nie polecam.
henk Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Czyli radzicie przymierzyć różne mostki, może też regulowane, określić wygodną pozycję i założyć na stałe mostek sztywny, dopasowany do moich potrzeb? Skrzypienie można chyba zlikwidować smarowaniem, a ta niewyjmowalna śruba od gwiazdki to w ogóle w czymś przeszkadza? Chyba tylko tyle, że w razie uszkodzenia samej śruby trzeba wymieniać cały mostek. Musiałbym szukać mostka skierowanego bardziej do góry niż do przodu, o długości (wysokości) ok. 5 - 7 cm. Są takie?
afly Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 jakiego jesteś wzrostu i jaką masz ramę?Może problem leży gdzie indziej?Dodatkowo podaj obecną szerokosc kierownicy + długośc mostka.
cienkun Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Musiałbym szukać mostka skierowanego bardziej do góry niż do przodu, o długości (wysokości) ok. 5 - 7 cm. Są takie? http://allegro.pl/mostek-ergotec-super-wysoki-25-4-90mm-i3985088914.html Skrzypienie można chyba zlikwidować smarowaniem, a ta niewyjmowalna śruba od gwiazdki to w ogóle w czymś przeszkadza? Paskudnie się go zakłada i zdejmuje. Smarowanie nieee... Jak posmarujesz w tym miejscu gdzie trzeszczy, to będzie jeszcze szybciej łapał luzy. (Bo to trący o siebie metal trzeszczy.) Jeżeli mostki regulowane, to najlepiej takie: albo takie z dwoma zabezpieczeniami. Śruba ściskająca i klin.
henk Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Afly, mam 171 cm wzrostu, ale na boso nie jeżdżę, w butach ok 173 cm. To mój nowy rower: Rura podsiodłowa 51cm, i chyba najważniejsze - odległość od sztycy siodła do środka uchwytu (od środka rury do środka gripa) 66 cm. W poprzednim rowerze miałem rurę podsiodłową jeszcze większą - 54 cm, ale bliżej od siodła do kierownicy - 58 cm i kierownica była ok. 5 cm wyżej. Cienkun, dzięki za namiar. Wygląda na to że sprzedawca ma wszystkie 3 rodzaje tego mostka, których akurat nie potrzebuję Chciałbym taki 31,8 i 90 mm, a on ma 31,8 i 110 mm, 25,4 i 90 mm oraz 25,4 i 110 mm poszukam jeszcze w innych sklepach. Ten regulowany, który pokazałeś chyba mi nie pasuje, za bardzo oddala kierownicę i nie można go podnieść do pionu. To już wolę ten sztywny Ergotec.
Maciek226 Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 nie chce zakładać nowego tematu , więc się podłącze . jestem na etapie zmiany kierownicy i mostka w tej chwili mam kierownice 620x25,4 giętą i mostek 100mm o dużym wznosie czy jest sens dawać do 26era kierownice prostą 660-685 i mostek 80mm ?? czy wystarczy 620-640?
afly Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 @henkjest niestety tak jak myślałem, potrzebujesz innego mostka z powodu za dużej ramy, rozmiar 20" nie jest dla osoby która ma ~171cm nawet jeżeli chodzi o rower turystyczny/trekkingowy, nawet jest to widoczne po pochyleniu i wysunięciu siodła.Skracając mostek i tak nie osiągniesz ideału.@Maciek226proponuje CI kierownice 660mm + mostek 90mm (chyba że czujesz potrzebe jeszcze skrócenia). Raczej do 26" nie brałbym więcej jak 680.
tyshek Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Najlepsza jest niewyjmowalna śruba do gwiazdki Nic bardziej błędnego,można ja wyjąc-trzeba wykręcić śrubę od ustawiania kata mostka. Co do skrzypienia,nie usłyszałem bynajmniej jeszcze.
cienkun Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Nienawidzę Cię! - Teraz będę cały dzień starał sobie przypomnieć konstrukcję tego mostka... edit. Ej, ale ja wyciągałem śrubę! Masz ten sam model?
tyshek Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Dokładnie ten sam co w linku od autora,jutro wrzuce fotki.
henk Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Jednak zostawiam ten rower. Jest uciążliwy tylko w dłuższych trasach, a zwykle jeżdżę tylko po moim małym miasteczku, czyli do 2 km i wtedy spisuje się doskonale. Więc powraca temat wymiany mostka i ewentualnie kierownicy. Czy ten będzie pasował do moich sterów i kierownicy: http://allegro.pl/nowy-bop-slopride-31-8-35mm-228g-mtb-enduro-fr-dh-i4028564833.html
cienkun Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Widzę że masz tam od cholery podkładek, więc na pewno będzie, najwyżej założysz jedną cieńszą. Ale idziesz w złym kierunku. Naprawdę lepiej zmienić ramę. Użycie tak krótkiego mostka sprawi, że rower stanie się bardzo narowisty. Mostek nie służy do kompensowania nieodpowiedniego rozmiaru ramy.
henk Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Zdaję sobie sprawę, że żeby osiągnąć idealną pozycję muszę zmienić cały rower, ale do tego ideału niewiele brakuje, a dla kilku dalszych wyjazdów w roku nie chcę ryzykować wymiany i tak bardzo dobrego roweru jaki teraz kupiłem. Jestem rowerzystą raczej miejskim, amatorem, Wy pewnie jesteście bardziej doświadczeni i w każdym rowerze możecie coś poprawić. Do tej pory jeździłem na jeszcze większym - takim: Ramę miał 2 cm większą w każdą stronę, a jeździło mi się wygodniej tylko dlatego, że miał kierownicę bliżej siodełka, na krótszym mostku, dlatego kombinuję w tym kierunku - zmniejszyć odległość od kierownicy do siodełka. Raczej nie przeszkadzało mi ,,narowiste'' prowadzenie tamtego starego roweru, chociaż nie wiem jak ta narowistość wygląda.
afly Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Bo miał inny kąt rury sterowej, co akurat go uspokajało.Tych ram nie ma jak porównac, akurat to nie jest tylko "2cm". W odpowiednim miejscu zmienia to wiele.
tyshek Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Będzie , tylko to mostek MTB enduro i trochę dziwnie będzie wyglądał na rowerze.
magma Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 tez bym wymienil kierownice i wszystko dookola ale powiedzcie mi co dokupic zeby dopasoc i jakie wymiary wziasc ze starej ze zdjecia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.