Skocz do zawartości

[korba] Wymiana zębatki w starej korbie - kompatybilność

goora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:)
Chciałbym wymienić zębatkę w korbie shimano fc-mc20, to chyba dość stary model, chodzi o zębatkę 42t na 48t, jedyna taka zębatka shimano na  4 śruby mocujące jaką znalazłem to zębatka do alivio fc-m411. Oto link:  http://www.alerower.pl/p1619,zebatka-48t-do-korby-shimano-alivio-fc-m411.html

Moje pytanie brzmi, czy po tym, że obydwa elementy łączone są na 4 śruby oraz obydwa elementy są tej samej marki shimano mogę wnioskować, że będą do siebie pasować i nie będzie problemu z montażem zębatki do korby?

Dodam, że jestem laikiem rowerowym i z góry dziękuje za każdą pomoc :)

Napisano

Będzie pasować, ale jeśli zostawisz środkową zębatkę na korbie 32T, albo 34T to mogą pojawić się problemu ze zmienianiem biegów z przodu, bo będzie za duży "skok".

Do tego, jeśli masz przerzutkę z klatką pod 42T to może się okazać, że w ogóle ciężko to będzie wyregulować, bo nie ogarnie takiego dużego rozstawu - braknie jej pojemności.

A pasować będzie każda zębatka z BCD 104 mm - to jest średnica okręgu, na którym ustawione są otwory montażowe.

Napisano

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź :) Nie pomyślałem w ogóle o problemie z przerzutkami, sprawdziłem i nie ma szans aby ta klatka to wszystko objęła przy zębatce 48t i skok między zębatkami też będzie ogromny. Pozostaje mi tylko 44t. Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...