Skocz do zawartości

[Endomondo] Problem z zawyżaniem kilometrów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

odkąd używam Endomondo na moim SGS2 mam problem z zawyżaniem przez program kilometrów. Pomijam sytuacje w której program lekko wariuje i zygzakuje przez co tych kilometrów jest więcej. Mi chodzi o sytuacje w której dwie osoby idą dokładnie tą samą trasą, ślad GPS na mapie jest zupełnie identyczny a u mnie po przebyciu 1 km pokazuje 1,8 km, tak jakby liczyło inną miarą. Po wyłączeniu i włączeniu endomondo, pokazuje już normalnie. Czy wam zdarzają się również takie sytuacje z tym programem?

Napisano

Mi na iPhonie 4 bezproblemowo z kilometrami, ale czasem wysokość trochę wariuje. Ostatnio z kolegą który ma GoClever 570q jechaliśmy 24km na zmianę na kole to odczyty z czasami na kilometr wahania max. 1 sekunda.

Napisano

Używam tego programu od 2 miesięcy na Samsung s3mini i działa bez zarzutów. Może usuń i zainstaluj apke jeszcze raz.

Napisano

Zapomniałem wspomnieć, że jestem nieco zaawansowanym użytkownikiem telefonu i nie tyle próbowałem już odinstalowywać apkę co robiłem wipe a nawet zmieniałem ROMy. Zastanawiałem się raczej czy to nie taka przypadłość tej aplikacji. Żeby widzieć różnice we wskazaniach trzeba z reguły jechać z kimś innym kto też ma endomondo, no chyba, że bardzo przekłamuje to wtedy widać od razu.

Napisano

Z reguły się słyszy że endo zaniża przejechane km a nie zawyża :P 

Ja bym nie szukał w romach, bo to jest problem twojego telefonu(słaby moduł GPS) bądź miejsca zamieszkania. 

Napisano

To co powiecie na to: Sony Xperia Neo V (mój) ze starszą wersją Endo, LG jakiś tam (żony) z nowszą wersją. W tym samym momencie włączamy Start i idziemy na spacer - razem, obok siebie. Na koniec jeden tel. pokazuje 7 km, drugi 5.

Napisano

Sęk w tym, że mi przekłamuje mając np. 9 satelit, sprawdzałem w włączonym w tym samym czasie Status GPS, nie ma reguły. Dziwna sprawa.

Napisano

GPS ma to do siebie, że przekłamuje. Kwestia co potem z tymi danymi robi aplikacja, na ile wygładza drogę, na ile zlicza wszystkie odchyłki do dystansu. Najlepiej nie patrzeć na dystans zliczany na bieżąco, a z zapisanej trasy.

Zgadza się przy gps nie ma reguły. Raz licznik i zapisana trasa mają ten sam dystans, raz różnica jest np. 5%. Choć muszę przyznać, że z zawyżaniem się nie spotkałem.

Jeżeli w programie jest możliwość, to spróbuj zmienić interwał zapisu/zliczania punktów. Dłuższa przerwa to mniejszy wpływ wahań pozycji, ale mniejsza dokładność przy krętych drogach.

• Mod Team
Napisano

Mi natomiast Endemondo zaniża wyniki. Przejade przykładowo już dobre 200 metrów a ten odczytuje 90m :(

Bo gps jedzie "na skróty" w odróżnieniu od licznika na kole.

Napisano

michu nie tylko to . GPS cię lokalizuje z dokładnością do kilku/ kilkunastu metrów a aplikacja to uśrednia stąd na tak krótkim odcinku możliwy duży błąd. im dłuższy dystans tym błąd będzie procentowo mniejszy.

Co do przekłamania w górę miałem starego SE który raz po raz lokalizował mnie w zupełnie kosmicznym  miejscu oddalonym o kilkadziesiąt km. To powodowało właśnie też takie przekłamania ale na śladzie było to widać (choć wtedy używałem z reguły trek buddy a nie endomondo)

Napisano

Ja używama na S3mini i mi zaniża km i to sporo. Wg mnie to nie wina aplikacji ale modułu GPS w telefonie, ja mam kiepski, bo czasami zrywa połączenie (ostatnio w centrum miasta). Widać to np. na mapie, bo trasa nie idzie idalnie po tym co jechałem / biegłem. Odchył od trasy może być do kilku mterów w zależności nawet od powy dnia. Bywa tak, że na tej samej trasie mam ochył o kilka metrów jak jakiś czas temu. Do dokładnego zliczania używam dobrze wykalibranowanego licznika, endomondo do zapisania treningu, kalori etc.
Czasy z km, średnie etc biorę zlicznika.
Wysokści ? to dla mnie zagadka bo wg. endomondo kiedy stoję nad brzegiem morza (w sumie stopy dotykają wody) wskazuje + 7m. Kiedy indziej mniej.

• Mod Team
Napisano

GPS cię lokalizuje z dokładnością do kilku/ kilkunastu metrów a aplikacja to uśrednia

Generalnie to miałem na myśli pisząc "na skróty".

Napisano

Wysokści ? to dla mnie zagadka bo wg. endomondo kiedy stoję nad brzegiem morza (w sumie stopy dotykają wody) wskazuje + 7m. Kiedy indziej mniej.

Mi kiedyś pokazało -600m ;)

Generalnie wysokość jest mało dokładna. Dochodzi jeszcze kwestia kształtu Ziemi, bo poziom morza to niekoniecznie średni poziom morza (czyli 0 gps-a). Przy odpowiednim modelu Ziemi uwzględnia się poprawki na wysokość, ale nie orientuję się na ile jest to wykorzystywane w aplikacjach konsumenckich.

Napisano

Minus 600 to jeszcze nei tak źle. U mnie kiedyś na SGS + w starczej wersji potrafił zgubić nawet kilka km. Obecnie po ostatniej akualizacji nie jest źle. Ale na wczorajszej trasie na liczniku rowerowym 25 km a na Endo 24,78 km i co ciekawe przez pierwsze 6,5 km na wykresie brak prędkości. 

Napisano

Według licznika przejechałam wczoraj 31km a wg endemondo 29 :) już nie wspominając o prędkości gdzie na liczniku pokazywało 43km/h a w tym samym czasie na endemondo 25km/h.

Napisano

Jak licznik jest dobrze ustawiony to na pewno bym wierzył licznikowi, bo na bieżąco spisuje dane, a w telefonie gps może miejscami gorzej łapać i wolniej albo gorzej zapisuje naszą pozycję i pokazuje z błędami - tak mi się wydaje :-) 

Endomondo fajne jest, ale wolałbym używać Stravy gdyby więcej znajomych też to zrobiło, bo tam są takie jakby rywalizacje na wybranych przez nas odcinkach i potem każdy może wirtualnie ścigać się z innymi, a na stronie mamy aktualny ranking tych wszystkich odcinków :)

Napisano

Vaissy sprawdź czy masz dobry rozmiar koła w liczniku wpisany bo 3km to dość duża różnica jak na GPS no chyba że masz kiepski moduł GPS. Mi na trasach rzędu 70 km wychodzi 0,5- 1km różnicy między licznikiem a GPS i to na 2 różnych rowerach.

Czy ci dobrze licznik liczy możesz zgrubnie sprawdzić na słupkach drogowych poza miastem które są ustawiane co 100m tylko nie testuj na jednym słupku tylko przejedź drogą np 5 km (na co 10 jest z reguły tabliczka z kilometrem trasy) Staraj się jechać w miarę prosto i będziesz widzieć co się bardziej myli licznik czy GPS.

Napisano

Endomondo/GPS pobierają dane co jakiś czas i łączą punkty linią prostą, przez co Endo zawsze podaje mi nieco mniejszy dystans (1%, może trochę więcej na krętych trasach) bo ścina zakręty :P

Jak macie problem z gps w stylu gubienie i powolne łapanie sygnału to zainstalujcie apkę, która pobierze z internetu dane A-GPS, jeśli błędy nie wynikają z jakości modułu to na pewien czas powinno pomóc.

Napisano

Minus 600 to jeszcze nei tak źle. U mnie kiedyś na SGS + w starczej wersji potrafił zgubić nawet kilka km.

Pisałem o wysokości :rolleyes:

Jeśli chodzi o dystans, to licznik potrafi zgubić 10%, zapisana trasa kilka %.

Napisano

Zrobiłem jeszcze jeden test S3mini
Biegłem a równolegle ze mną jechał syn na rowerze. Dodam, że licznik w rowerze jest dobrze wykalibrowany.
Endomondo 4,45 km Licznik 5,08 km
Trasa: asfalt, różnice poziomów ok. 40 m.
W mapy wynika (większości trasy), że biegałem po krzakach i dachach domów.
Myślę, że to głównie przyczyna słabego modułu GPS i satelit.
Endomondo traktuję jako zapisywanie i podsumowanie (ogólne) treningu.
Precyzja? To licznik rowerowy, zegareczek. Zresztą z tych danych się nie strzela więc traktuję to z przymrużeniem oka.

Napisano

Gpsy z reguły pobieraja punkt co 10s. Ile dziur slalomem się wtedy ominie to juz blad gpsa, a na dziurę to juz metr/dwa na bok dystansu. O ścinanych zakrętach już nie trzeba mówić. Wierzę tylko licznikowi, bo sam obwód koła mierzyłem. Endo ma dokladnosc 95-97% Jak zlicza więcej to znaczy, ze gps walnięty w urządzeniu :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dużo jeździłem w okolicach Srebrnej Góry. Zawsze licznik i Endomondo. Różnice dochodziły do 8%. O ile na otwartej przestrzeni nie były znaczne to przy krętych trasach już bardzo zauważalne. Ślad raczej pokrywał się z drogą. Dlatego odległość i prędkość uznaję licznikową. Endo jest tylko dla mapki.

Napisano

Otóż to Endomondo czym ma więcej zakrętasów tym większe jest odchylenie od dystansu rzeczywistego.
Dlatego wierzę w licznik (dobrze skalibrowany), aplikację używam dla zapisywania treningu, mapy.
W lesie jeszcze czasami w jakimś jarze gubi się zasięg.
Kiedyś startowałem w XC po lasach trójmiejskich, trasa miała 36 km, miałem włączoną apkę.
Wjeżdżam szczęśliwy na metę, łapię za telefon aby obejżeć ile zjarałem kalorii i sprawdzć dystans a tu ....... przejechałem 4 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...