Scarper Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Ja mam kmc pokrytego tlenkiem tytanu to na tych rolkach to sie wytarła ta powłoka tylko.
jasinski21444 Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Bierz pan cokolwiek z connexa albo campe c9
marcinBB Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 A ja twierdze ze z lancuchem jest jak olejem w silniku-lepiej gorszy a czesciej zmieniac-wiec 3xhg40 i rotacja co 500km^^
ammisiek Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Ja mam kasete XT, przerzutkę też (choć nie wiem jakie to ma znaczenie ) i śmigam na Connexsie i bardzo sobie chwalę. Więc, jeśli chcecie sprawdzone rozwiązanie to Connexa polecam, Campa też super sprzęt
tylkoNiedzielny Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Biorę Connexa, słyszałem sporo dobrego Connex 908 i Connex 9sG są w tym momencie w tych samych cenach, z tąd moje pytanie o to pokrycie mosiądzem vs. niklem.
Mod Team Puklus Napisano 23 Lutego 2014 Mod Team Napisano 23 Lutego 2014 Wippermann Connex 9sG - taki złoty(to, że jest pokryty mosiądzem daje coś w porównaniu do niklu?) Oczywiście daje to ze się ściera po jakimś czasie i wygląda strasznie
tylkoNiedzielny Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 O wypowiedź takiego typu mi chodziło Dzięki!
holdegron Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Łańcuchy Connexa'a nie sa wcale takie twarde, jak je malują. U mnie model 908 rozciągnął się tyle samo co Shimano GH53, po takim samym przebiegu. Owszem, ósemkowe łańcuchy (808) były widocznie trwalsze od shimanowskich odpowiedników. Niestety, dziewiątki już nie. Co do twardości kaset - zmierzyłem ową twardość na tzw rockwellu, tzn maszynie która mierzy twardość w stopniach Rockwella. Zębatki kaset od XT do HG20-9, oraz popularne SRAMy miały twardość ok 40 HRC. Różnią się one wykończeniem, wyglądem, ale twardość mają zbliżoną. To wykończenie natomiast wpływa na ścieranie zębów. Im więcej syfu (pisku etc) jest przenoszone przez łańcuch, tym wykończenie zębatek droższych modeli pokazuje swą wyższość. Przy czym mam tu na myśli ścieranie powierzchni bocznych, a nie "wygniatanie" zębów. Zjadanie zębów - winny rozciągnięty łańcuch Łańcuch "miękki", szybko się rozciągający, niszczy zęby "ścinając" je. Tak naprawdę to łańcuch nie rozciąga się na blaszkach, a tylko wycierają się otwory na sworznie. Rozkalibrowanie dziurki o 0,1 mm wydłuży łańcuch o 2 cm. Łańcuchy "twarde", jak Campa, mają dobrze hartowane blaszki, przez co nie łapią tak szybko luzów. Świetnie się sprawdzają na szosie, gdzie jest stosunkowo czysto. W terenie, zalepione błotem, ciachają kasety jak inne łańcuchy. Tak więc generalnie najlepiej sprawuje się system dwu, trzy - łańcuchowy. Kasety żyją wtedy dłużej. Dawniej kupowałem Connexy, teraz Shimano HG53. Nie opłaca się wydawać 100 zł na Connexa, w tej cenie udało mi się kupić trzy HG53, japońskie (te z Tajwanu lubią się rozpinać). Do tego spinka Connex - te są de best. I koniecznie często czyścić i smarować. Czysty łańcuch ozdobą roweru ;-)
Mod Team mrmorty Napisano 23 Lutego 2014 Mod Team Napisano 23 Lutego 2014 dobra - tworzy nam się kolejny temat w którym każdy twierdzi że "moja mama jest fajniejsza" tematów porównawczych mamy mnóstwo, a ten, moim zdaniem, jest już nierozwojowy.Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.