Skocz do zawartości

[pedały] jakie spd do trekingu

anko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Raczej nie kupiłbym spd do jazdy po mieście, jak wspominałem potrzebuję do takich dłuższych wypadów rowerowych. :-)

Napisano
Nie skrócisz raczej czasu wycieczki o 30% ani nie wrócisz z niej 30% mniej zmęczony. Ale z 10% myśle, że spokojnie. Ale na podjeździe albo w krótkim sprincie dodatkowa moc może być równa 30% - tylko używanie dodatkowych mięśni kosztuje więcej energii i tlenu.

Raczej jest tak że przy spięciu z rowerem nie tracisz energii bo stopa nie wędruje po pedałach po przejechaniu przez przeszkodę (dołek, korzenie itp.). Na tej samej zasadzie pomaga blokada amortyzacji. Energia nie ucieka "na boki" ;)

Dwa, naciskając na korbę na przykład w sprincie używasz 100% siły jednej nogi. A jednocześnie naciskając i ciągnąc używasz 60-70% dla każdej (przy czym używasz zarówno mięśni  uda jak i łydki). Na zdrowy w pierwszym przypadku po trzech pełnych obrotach wykorzystałeś 600% siły a w drugim 360-420%. Tak to raczej wygląda w matematyce :-/

Jeśli się mylę to niech ktoś to sprostuje ;)

Napisano

- Ja nad tym myślałem, panie dyrektorze. To jest najdłuższa nitka, ta na te nowe osiedla Ursynów, Natolin, Służew. Najdłuższa, więc straty energii mamy największe, do 50% w sieci.

- Co pan powie? Do 50%?

- Teraz to wszystko tam jest nieizolowane, nieotynkowane, szpary w oknach. Znowu 50% tracimy.

- Coś podobnego!

- Ale to jeszcze nie wszystko. Połowa mieszkań niezasiedlona i ogrzewamy pustostany. 50% w cholerę idzie!

- No to niesłychane! Tracimy 150% ciepła!! Wyłączyć. Natychmiast wyłączyć!

- Panie dyrektorze, ja wiedziałem, że pan potrafi podjąć prawidłową decyzję.

Coś chyba matematyka poszła w las... Zwykle tak jest, że noga ciągnie z dużo mniej siłą niż naciska. W moim przypadku jest tak, że skutecznie (?) wykorzystuję pedał SPD jedynie w terenie, gdy jadę z mocną "napinką" lub podczas ruszania/przyspieszania. Podczas jazdy "na luzie" nie czuję wyraźnej różnicy pomiędzy zatrzaskiem a zwykłą platformą, poza faktem, że jestem przypięty. Tematem wątku jest jazda trekingowa - czyli coś zupełnie innego niż wyrabianie sekund do mety.

Napisano

Podczas jazdy "na luzie" nie czuję wyraźnej różnicy pomiędzy zatrzaskiem a zwykłą platformą, poza faktem, że jestem przypięty.

W takim razie zaczynając przygodę z spd wyrobiłeś sobie złą technikę pedałowania i tak Ci zostało. Pewnie teraz będziesz pisałem, że to i tamto. Jak zawsze z resztą w większości postów co zauważyłem.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W takim razie co będzie dobre dla świeżaka? :-) Dodam że nie ograniczają mnie finanse, ale też nie chciałbym przepłacić.

Co do samych platform, to ja to rozumiem że łatwiejsze wpięcie/stabilność, bo ogólnie to sobie przekręcę szybko pedały jak będzie taka potrzeba. Jak wsiadam na rower, to tylko do jazdy, robię 50 czy tam 100 km i tyle :-)

W ogóle to może źle zatytułowałem posta, bo mając na myśli treking, to chodziło mi rower, a rower to taka "niby" kolarka tylko z szerszymi oponkami ;-)

Napisano

Użytkuje PD-A530 głównie na treningowej hybrydzie z szosowymi oponami.  Waga całkiem niska, wytrzymałość super, serwis łatwy. Zatrzask jednostronny, regulowany, identyczny jak w pd 540 i innych, czyli bdb. . Druga strona bez zatrzasku ma trochę małą powierzchnie. Typowe buty spd-mtb ( mavic rusch, shimano 077 ) dobrze trzymają sie "gołej strony" a w zwykłych cichobiegach tez nie jest źle.  

NA wyścigi to sie nie nada ale na codzienne użytkowanie, treningi to rewelacja ( dla mnie ) . Używam ich tez na technicznych odcinkach ( Rychleby itp ) gdzie przydaje sie asekuracja nozna.

1. Nie każdy ma ochotę kupować komplet 2 ped. i zmieniać specjalnie po to by pojechać po bułki w trampkach.. 2. Rower może byc użytkowany przez zwykłych cywili nie kochających spd ( wyobrażacie sobie ze czasem pożyczam rower ? )

Napisano

W takim razie zaczynając przygodę z spd wyrobiłeś sobie złą technikę pedałowania i tak Ci zostało.

Cenię sobie SPD w terenie, bo sprawują się dobrze. Ale zarówno rower jak i styl jazdy jest wyraźnie inny niż trekingowy. Pytanie co kto rozumie pod tematem "jazda trekingowa".

Napisano

Dla mnie czy miasto czy las lub wypad w góry cały czas spd. Tak się już nauczyłem jeździć z tym systemem, że nawet jak mam się wypinać co chwilę z jakiegoś powodu to nie robi mi to różnicy.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Napisano

Się jeszcze zastanawiam teraz na spd-sl jak wsiądę na rower, to de facto schodzę z niego dopiero po treningu.

Jak wygląda luz roboczy w spd-sl vs spd ? Ogólnie możliwość regulacji. :-)

Napisano

W SPD-SL zależy od użytych bloków, niebieskie bez luzu, żólte 3st, czerwone 6st.

Ad. spd vs treking. Dla mnie ma to sens w przypadków butów trekingowych albo miejskich + click'r gdzie sprężyna jest sporo słabsza i wpięcie faktycznie jest bardzo lekkie. 

Napisano

To może się podepnę co by nie robić nowego tematu, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z SPD do city>treking>cross (w wakacje odwrotna kolejność), przeznaczając jak najmniejszą kwotę, za 260zł można kupić pedały M520 + buty Shimano MT23 albo MT33, czy to dobry wybór? i czy przejechanie 5-6km w zwykłych butach albo w bez wpianania to będzie problem nie do przeskoczenia?

Napisano

czy przejechanie 5-6km w zwykłych butach albo w bez wpianania to będzie problem nie do przeskoczenia?

Po bułki to spoko, ale 5-6 km bym nie ryzykował. Da się, ale ryzyko, że noga ześlizgnie się z spdka jest spore i konsekwencje mogą być różne. Poza tym jak się przyzwyczaisz do spd, to dziwnie się potem jeździ bez.

Napisano

To może na początek coś takiego jak Shimano PD-T400? mają możliwość jazdy w cywilnych butach i można je dostać już za 100zł no i oprócz tego pd-m424,m530 i m505 z nakładkami są w zasięgu mojej kieszeni. 

Napisano

Jazda w zwykłych butach to będzie konieczność, czy obawa? W pierwszym przypadku zastanawiałbym się nad spd z platformami, w drugim co najwyżej nad nakładkami Shimano lub BBB (droższe ale sprawiają wrażenie lepszego podparcia).

Napisano

To może się podepnę co by nie robić nowego tematu, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z SPD do city>treking>cross (w wakacje odwrotna kolejność), przeznaczając jak najmniejszą kwotę, za 260zł można kupić pedały M520 + buty Shimano MT23 albo MT33, czy to dobry wybór? i czy przejechanie 5-6km w zwykłych butach albo w bez wpianania to będzie problem nie do przeskoczenia?

Sam jeżdżę do sklepu ~3km w trampkach a do tego pedałów nie zmieniam. Więc od biedy się da. Z drugiej strony szkoda butów. Zwałaszcza jeśli mają miękką podeszwę.
Napisano

Jednak niech to  będzie konieczność, czasem kiedy jest mokro i ślisko w mieście nie trudno o glebę, można się wybronić podpierając nogą, więc na takie złe warunki atmosferyczne zakładałbym cywile no i nie ukrywam że, raz na jakiś czas po prostu będę potrzebował zjawić się gdzieś w cywilnym ubraniu i obuwiu, No i jeszcze na jakiś wypad na basen, nad wodę to przydały by się sandałki.

Tak więc wybieram między PD-T400 i pd-m424, niepokoi mnie trochę to, że wyglądają na ogromne, ciężkie niby są ale 200g w te czy wewte to dla mnie żadna różnica.

Napisano

Jak wyrobisz sobie odruch wypinania, to nie ma problemów z wystawianiem nogi. Możesz jeszcze rozważyć SPD z Welgo.

Moim zdaniem dużo wygodniej się wypinają i wpinają niż shimano 520. Wypięcie jest natychmiastowe, nawet jak są mocno skrecone i trzeba użyć siły. Z drugiej strony łatwiej się zapychają błotem, więc bardziej nadają się do crossa/trekkingu niż mtb.

• 2 tygodnie później...
Napisano

@RedEdge

zauważyłem, że w centrum rowerowym jeśli włożysz  do koszyka osobno buty i pedały  to wyjdzie taniej niż w proponowanym zestawie. Albo jeśli nie zamierzasz używać nakładek do jazdy w zwykłym obuwiu dołączonych do m505 to możesz kupić z  m520.

A zapomniałem się pochwalić, miałem okazję obejrzeć z bliska kilka par pedałów, które od biedy umożliwiają jazdę w zwykłym obuwiu, mimo zawyżonej ceny w porównaniu do innych modeli shimano wybrałem A530, do tego buty mt23.

Napisano

Abstrahując od tematu butów (czy nowy czy używany - oczywiście że nowy), czy sztywności podeszwy... Jaki jest w ogóle cel butów SPD w trekingu? Osobiście jestem zdania, że wady przewyższają potencjalne zalety. Ot chociażby wygoda...

Wygoda w "turystycznych" butach SPD faktycznie jest niższa? Sam nie mogę się zdecydować czy w trekkingu zmieniać pedały i kupować buty.

Na zwykłych pedałach można jechać sobie w sandałach na lżejszej trasie ale jak wybieram się w bardziej pagórkowaty teren czy w góry to jednak dziesiątki podjazdów dziennie męczą, z opini na forum wynika że na podjazdach jest łatwiej jeśli jesteśmy spięci z rowerem. 

Napisano

Przy spokojnej jeździe zupełnie nie wykorzystuję zalet spd, stąd nie widzę sensu ich posiadania w rowerze turystycznym. Nie mniej jednak w szczególnych wypadkach, jak właśnie duża ilość podjazdów można by je rozważyć. Chociaż, czy będzie to duża różnica? Będzie ciut lżej, ale koniec końców i tak trzeba określoną masę X na górę wtoczyć... Miałem w ręku buty MT43. Jakościowo - tak sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...