Skocz do zawartości

[dyskonty] Lidl, Biedronka, Aldi etc. oferta rowerowa 2014 cz.1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj byłem z ciekawości zobaczyć te softschelle...Nie bardzo wiem, jak wy chcecie w tym jeździć na rowerze. Pomijam samą rozmiarówkę, krój itd, ale materiał to jakaś porażka. Nie wiem, może na chłodny wieczór na wyjście z psem na spacer na papieroska to zda egzamin, ale tak to egzamin zda każda bluza dresowa... Do jazdy rowerem nie wyobrażam tego sobie, chyba że z góry bez pedałowania...To jest po prostu kiepskie i niech nikt się nie spodziewa po tym jakieś odzieży funkcyjnej czy oddychającej, po prostu kawałem rozpinanej bluzki, takie moje zdanie...

Napisano

Powitoł
@kaczylepszy - obawiam się, że to raczej ty nie trzymasz wymiaru ;)

88cm/68kg to chyba nawet już nie jest lekka niedowaga :)

Dzięki za info, złapałem mniej wiecej informację o rozmiarówce. \

Jakoś mam blokadę żeby się w lidlu rozbierać :D

Kask łyknąłem - 50 ziko nie pieniądz, nawet jakby miał tylko mrygać i od słońca osłaniać.

Siedzi na czaszce dobrze.

Napisano

Ktoś mi wyjaśni bo trochę się pogubiłem. Jest potówka (to jest bielizna funkcyjna?), koszulka (też termoaktywna czyli oddychająca?), softshell (czyli po prostu kurtka?).

Zaczynam dopiero jeżdżenie i potrzebuje ubrać się tak aby pot nie kleił mi się do pleców i tyłka jak w bawełnianych ubiorach, i nie wiem co powinienem kupić.

Zaznaczam że nie jeżdżę dużo i nie będę jeździł w zimie lub gdy pada

Napisano

Koszulka dł. rękaw rozmiar M dla wzrostu 171 cm zakrywa mi cały tyłek :D Rękawy by uszły.Inna sprawa, że przymierzałem jakąś otwartą eMkę i pasowała, więc wziąłem nieotwieraną - świeżą :D A tu masz babo placek. ...

ide, pacze i widze... koszulka M leży sobie gdzieś tam z dala od nowej kolekcji (rzut z poprzedniej edycji - kosztowała wtedy 44 zł) cena 15 zł i pasuje jak trzeba! Dziwna sprawa te lidlowskie rozmiary, bez przymierzania nie ogarniesz tego.

Może ta otwarta M-ka która na Ciebie pasowała była damska ? ;-)

Ja mam 170 cm  i M-ka koszulka czy softshell są za duże. Soft na długośc jeszcze by uszedła le w brzuchu za dużo powietrza. Koszulka tak jak u Ciebie zakrywa cały tyłek :-) za to spodnie M-ka pasują idealnie.

Za to bielizna termoaktywna robiła przyzwoite wrażenie(mimo nie najlepszych opinii na tym forum) . Było jej bardzo dużo i nikt się nią specjalnie nie interesował, więc pewnie za miesiąc wyląduje na przecenach. Za połowę ceny chętnie przygarnę. 

Potwierdzam. Bielizna b. dobrej jakości - niestety często lidlowskie ciuchy w roz. M są na mnie za duże a tu niespodzianka, M-ka była za mała, lekko przyciasna i za krótka.

Napisano

@@gad, w zeszłorocznym rzucie gacie były uszyte tak samo ... w niczym to nie przeszkadza ... do tyłu nie jeżdzisz a pomaga to się nie ugotować w tych gaciach jak rano masz blisko 0 a po południu 15.

To jakie spodnie kupić na temperatury poniżej 0 w podobnej cenie ?

Napisano

Ktoś mi wyjaśni bo trochę się pogubiłem. Jest potówka (to jest bielizna funkcyjna?), koszulka (też termoaktywna czyli oddychająca?), softshell (czyli po prostu kurtka?).

Potówka to obcisła koszulka, jak nazwa wskazuje ma odprowadzić pot ze skóry i przekazać dalej. Przy spodniach z szelkami zakładamy pod szelki, chroni w pewnym stopniu przed "sutkiem maratończyka". Niekonieczna lecz przydatna.

Koszulki termoaktywne mają utrzymać komfortową ciepłotę ciała w zakresie temperatur otoczenia ustalonych przez producenta. Odzież funkcyjna z zasady jest (czy powinna być) oddychająca.

Softshell to nie jest po prostu kurtka, to magiczna kurtka ;). Tani obiecuje wiele dając w zamian saunę, w droższym zaś jak w siudmym niebie - chroni przed wiatrem, lekkim deszczem oddychając i utrzymując odpowiednią ciepłotę.

Napisano

Kupiłem 2 zestawy lampek sobie i babci, ogólnie jestem mile zaskoczony jak świecą, wieczorem sprawdzę jak działają ale jest dzień, słońce i świecą naprawdę spoko, zahaczyłem też po drodze sklep "martes" mają sporo tanich w miarę rzeczy do biegania koszulki po 19.99 rowerowe gdzieś tam też były sporo skarpet ich firmy "martes", hi-tec'a 1 raz w tym sklepie byłem i dobre wrażenie zrobił na mnie, poza tym w końcu przymierzyłem się to 29" :P

Napisano

Po zakupach:

1. Spray do uszczelniania opon - wygląda ok, jak złapię dziurę po środku niczego, może okazać się bardzo użyteczny, obym nigdy nie musiał sprawdzać :) Wrzuciłem do torby podsiodłowej ze względu na wymiary.

2. Pompka - skoro zachwalaliście to poszedłem i po obejrzeniu kupiłem. Po chwili wracałem do Lidla wymienić na sprawną :) Wymieniona na sprawną faktycznie pompuje błyskawicznie! Koniec z machaniem całymi "latami" pompką nożną, również z Lidla. Od tej pierwszej z rzutu wiosennego różni się również wskazaniami manometru: nożna 5,5 bar, ręczna "podłogowa" pokazuje 6,0 bar. Jestem zadowolony, szczególnie za te pieniądze. Dodatkowo zawór zaciskowy działa bardzo sprawnie, przy zakładaniu na wentyl, powietrze nie ucieka zanim zaciśniemy końcówkę.

3. Kask - kupiłem dla córki. Za te pieniądze całkiem przyzwoity kask. 11 dużych otworów wentylacyjnych z czego 5 z przodu pokryte siatką przeciw owadom. Z tyłu obrotowe mechanizm dopasowania do głowy oraz lampka ledowa z trzeba trybami pracy. Jestem mile zaskoczony :) Szkoda jedynie, że te fioletowe z motywem dziewczęcym (kwiatowym) kończyły się na rozmiarze 54.

Napisano

Widziałem ostatnio identyczne w Kauflandzie po 8.99. W Lidlu u mnie sprzedały się w pół dnia. 

Napisano

Czy ktoś w pobliżu Katowic widział w Lidlu pokrowiec na rower? W Katowicach w dwóch sklepach nie było ich wogóle.

W Bydgoszczy też jest problem ze znalezieniem. Możliwe, że w ogóle nie ma.
Napisano

Czy ktoś w pobliżu Katowic widział w Lidlu pokrowiec na rower? W Katowicach w dwóch sklepach nie było ich wogóle.

Ja kupowałam w Lidlu na 1000leciu. Fakt faktem od razu w poniedziałek rano, ale było ich całkiem sporo.

Napisano

zachecony pozytywnymi opiniami poszedlem dzisiaj po pompke - faktycznie szybko idzie ;)

w koszalinie na sniadeckich bylo jeszcze sporo pompek, kaskow, softshelli, skarpet i koszulek damskich.

pokrowce na rower kompletnie wyprzedane a bylo ich baardzo duzo!

Gość forestowy
Napisano

Ja dzisiaj dokupiłem koszulkę. Normalnie noszę XL (180 cm, 100cm w pasie, 94kg) a lidlowska L'ka nie obciska że tak powiem i dxxa zakryta  :)

Zastanawiam się jeszcze nad tym sprayem do opon. Testował ktoś w praktyce skuteczność takiego wynalazku ?

Napisano

Też się obkupiłem.

Koszulka z długim rękawem (ta z zamkiem do połowy) - rozmiar ok, fajnie dopasowana. Nie polecam jej jednak, gdy ktoś jeździ z plecakiem i zapina się wokół pasa - materiał strasznie się mechaci.

Spodnie na szelkach - materiał ok, wkładka na siodełku sprawdza się. Niestety mają za krótkie nogawki. Gdy usiądzie się na rower i zrobi kilkadziesiąt metrów..nogawki podnoszą się co powoduje dyskomfort. Pozostaje zakładać długie skarpety.

Kurtka softshell - rozmiar ok, do materiału nie mam zastrzeżeń, fajnie dopasowana. Owszem, nie przepuszcza wiatru, ale strasznie można się w niej zagotować.

Generalnie za te pieniądze niema co narzekać. Zakupy na plus.

Napisano

Dzieki za info o 1000-leciu. Polecę jutro sprawdzę.

Zastanawiam się jeszcze nad

tym sprayem do opon. Testował ktoś w praktyce skuteczność takiego wynalazku ?

Raz użyłem podobny, kupiony w decathlonie.
W trakcie wycieczki zacząłem czuć, że jadę na kapciu. Tak, jakby lekko niedopompowane koło. Zamiast wymieniać dętkę postanowiłem spróbować to cudo. Potrząsnąłem, wsadziłem na wentyl i wcisnąłem guzik. Do środka został wtłoczony gaz z jakąś rozrastającą się pianką. Trochę się jej wylało więc widziałem jak to wygląda. Pokręciłem kołem zgodnie z instrukcją i pojechałem dalej. Trzymało bez problemu. Przejechałem na takim kole około 30 km jeszcze i nie było żadnego problemu. W domu wymieniłem na nową dętkę, ale podejrzewam, że mógłbym jeszcze sporo na tej starej z pianką pojeździć. W starej dętce okazało się, że była mała dziurka ledwo widoczna - efekt najechania na jakiś kolec lub  tym podobną rzecz.
Spray nadaje się na małe dziurki, właśnie typu kolec. Podejrzewam, że na przecięcia od np. szkła pewnie nie da rady.
Jak będziesz jechał i nagle zejdzie ci całe powietrze w ciągu sekundy, to ci ten spray na pewno nie pomoże, ale na lekkie uchodzenie powietrza awaryjnie to się sprawdzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...