Skocz do zawartości

[Napęd] Dopasowanie napędu do Crossa - Merida Crossway 40v

nv20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z faktem, że zbliża się koniec roku, a ja już od dwóch miesięcy nie siedziałem na rowerze (tak wyszło, niestety...) zacząłem myśleć nad modernizacją mojej Meridy Crossway 40-v (LINK). Rowerek zakupiłem w kwietniu zeszłego roku (jest to model na 2013 rok) i od kwietnia do października nastukałem troszkę ponad 1700km. Jeżdżę głównie po drogach asfaltowych i polnych, czasem jakiś las (+codziennie do pracy 3km asfaltem). Na najbliższy rok nie mam jakichś większych planów... Chciałbym zrobić chociaż te 2000km, teren raczej ten sam. 

Z roweru generalnie jestem zadowolony, jednakże kiepska przednia przerzutka (+ korba?) nie daje mi spokoju. Nie jestem w stanie w żaden sposób wyregulować przednich biegów (po zrobieniu 100-200km czeka mnie ponowne regulowanie...), całość ma dość spore problemy mimo w miarę częstego smarowania i czyszczenia. W związku z tym, chciałbym wymienić: na pewno przednią przerzutkę + korbę (+suport - ten już zaczyna strzelać...) + łańcuch + tylne zębatki (troszkę się to wszystko zużyło, a nie chcę się bawić w półśrodki). Na całość chcę przeznaczyć do 400zł (500 to max). Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to super dużo, ale myślę że poprawi to dość zauważalnie przyjemność z codziennej jazdy.

Wstępnie znalazłem coś takiego (na podstawie wypowiedzi z tego Forum + z katalogów Shimano):
- Korba: Shimano FC-M590 48-36-26 (ze zintegrowanym suportem) - aktualnie mam korbę 48-38-28 i wydaje mi się idealna. Nie znalazłem korby M590 48-38-28, więc zostawiłem tę.

- Przerzutka przednia: Shimano FD-M430/M431 - tu mam pewne obawy. Obie przerzutki według katalogu są przeznaczone do stosowania z kasetą 9-rzędową. Dadzą radę z 8? Kiepsko jest znaleźć coś z serii Alivio i wyższych do kaset 8-rzędowych... Czy M430, czy M431 - nie wiem... Z tego, co widzę, zdania dotyczące top/down są podzielone.

- Kaseta: Shimano HG-51 (11-32) - aktualne 11-32 w zupełności mi wystarcza.

- Łańcuch: jeszcze nie wiem.

Co o tym wszystkim myślicie? Tylną przerzutkę chcę zostawić w spokoju (Alivio) - wszystko z nią ok. Z klamkomanetek ST-EF51 również jestem w 100% zadowolony, więc o ile ktoś mnie nie przekona na wymianę na 9 rzędów, to wolałbym je zostawić... Czy (jeśli chodzi o codzienną jazdę) i jeśli tak, to jak bardzo odczuję zmianę długości korby ze 170 na 175mm? Czy warto pakować się w korbę ze zintegrowanym suportem? Może do moich zastosowań lepiej będzie dobrać coś osobnego...

Wiem, że to dość sporo jak na pierwszy post... Jednocześnie widzę, że trochę niżej pojawił się trochę podobny temat, ale chciałem zachować porządek i nie wcinać się, skoro u mnie chodzi o crossa...

Generalnie jestem otwarty na propozycje... :) W temacie siedzę od niedawna... Chciałbym coś zrobić raz, a porządnie - średnio mi się widzi częste grzebanie przy rowerze (szczególnie, że nie ma on nawet roku...). Z góry dziękuję za całą pomoc. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...