Skocz do zawartości

[korba i łańcuch] strzelanie łańcucha po wymianie kaseta+łańcuch

DUDeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Ostatnio wymieniłem kasetę i łańcuch na Shimano Deore i podczas powrotu z serwisu zauważyłem problem na 2 biegu (korba) przy mocnym przyciśnięciu albo przy starcie słychać strzał tzn. łańcuch schodzi z zębatek po 50 km tak samo. W czym jest problem? Czy to może być "zjechana" korba? proszę o pomoc :)

Napisano

no tak ale co może jeszcze być powodem tego strzelania?

Czy można w tej korbie zmienić samą koronkę 2?

Shimano FC-M391, silver, 44x32x22 T 

a czego może być powodem że jak zakręcę w tył pedałami to łańcuch jakby schodził z zębatek ale jest dobrze wyregulowane?

podczas zmiany biegów na korbie łańcuch zawija się cały na górze, powód?

mój osprzęt to:

kaseta(nowa): Shimano Deore Cs-HG61 11-32T

łańcuch(nowy): Shimano Deore Cn-HG53

Korba(stara): Shimano Fc-M391 44-32-22T

Napisano

Najprawdopodobniej jest to wina zużytej koronki w korbie, powiedz mi ile przejechałeś na starym zestawie i czy łańcuch przeskakuje tylko na środkowej? Tak możesz wymienić środkową koronkę np. DEORE

a czego może być powodem że jak zakręcę w tył pedałami to łańcuch jakby schodził z zębatek ale jest dobrze wyregulowane?

Jeśli chodzi Ci o tył to może być kwestia wyregulowania, jeżeli jesteś z tych samych Ząbek co ja ;) i robiłeś to w którymś "lokalnym" serwisie to tym bardziej może być to prawda, chłopaki nie przykładają się do pracy...

Napisano

Kiedyś miałem podobne objawy. Wymieniłem blaty w korbie ale nie pomogło. Okazało się że padła zapadka w bębenku i zaczął przepuszczać przy mocniejszym naciśnięciu na pedały.

Napisano

u pana Kazia... ;) no to wybrałeś lepiej  :thumbsup: Przy takim przebiegu i korbie grupy Acera powinno się wymienić nie tylko środkową koronkę, ale wszystkie, no chyba że śmigałeś głównie na środkowej i tylko na niej Ci przeskakuje.

Kiedyś miałem podobne objawy. Wymieniłem blaty w korbie ale nie pomogło. Okazało się że padła zapadka w bębenku i zaczął przepuszczać przy mocniejszym naciśnięciu na pedały.

Przy rozwalonym bębenku łańcuch przeskakiwał by na każdej koronce, a u kolegi podobnosz skacze tylko na środkowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...