Skocz do zawartości

[siodełko] szerokie siodełko poszukiwane

A123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy znacie jakąś markę szerokodupnego siodełka? Chodzi o to, by było nieodgniatające jaj, więc żeby szerokie było nie tylko z tyłu, ale i z przodu. Wiem, że to utrudnia pedałowanie, ale czy istnieje jakieś, które pozwala normalnie jeździć i nie wykastrować się przy tym?

Napisano

Jest pełno siodełek z anatomicznymi wycięciami na interes - jednak takich, które są szerokie z przodu nie ma, bo i nie pasuje to do ludzkiej anatomii :P Szerokość dobierana jest na ogół do postawy na rowerze. Jak jesteś pochylony to szerokie siodełko ci nic nie da, bo i tak nie opierasz się na nim, tam gdzie jest szerokie. Najszersze są do rowerów, w których siedzi się pionowo albo niemal pionowo, w innym rowerze to nic nie da.

A na wszelakie początkowe problemy z wysiedzeniem na rowerze pomaga tylko jedno... stopniowe zwiększanie dystansów i hartowanie swojego zadka. Dobre siodełko pomaga, ale nie czyni cudów - trzeba się spokojnie rozjeździć. Więcej dają spodenki z pieluchą.

Napisano

No nie wiem, nie widzę tam, by to było regulowane, tam jest tylko napisane, że przystosowane jest też do obciążania nosa siodełka. Poza tym, widziałem siodełka trekkingowe z dużo szerszym nosem, co nie zmienia faktu, że ten nos nadal nie jest szeroki i nie widzę w jaki sposób ma pomóc to na bolące przyległości :)

Imho autor szuka cechy produkty, która nie ma nic wspólnego z jego potrzebami.

Napisano

O, faktycznie. Zwracam honor! :)

Swoją drogą, testował już ktoś takie wynalazki? O ile jeszcze rozumiem, przeznaczenie tego siodła regulowanego (do jazdy mocno sportowej ze zmianą pozycji na bike'u) to te siodełka nieregulowane wyglądają mocno na ufoludki. Ciekaw jestem czy to naprawdę takie wygodne (jeden model ponoć chwalą nawet rowerowi policjanci!), a mało popularne jedynie dlatego, że bardzo dziwnie wygląda ;]

Napisano

Widziałem kilka razy siodła ism zainstalowane w rowerach czasowych na których pozycja jest bardzo leżąca. Widocznie nie przeszkadza to w normalnej jeździe na takim rowerze. 

Siodło hilo bontiego jest o ile pamiętam przeznaczone specjalnie do czasówek/triatlonu.

• 4 miesiące temu...
Napisano

No to jeszcze sugestie dla potomnych, bo dla Autora to chyba poniewczas. Do wartych rozpatrzenia szerokich siodeł zaliczę krzesełka Selle Bessano, bodajże modele mito, fanatic, virtual i resztę do zweryfikowanie przez internet. Modele w tym przedziale to naprawdę kanapy. Wartość siodla SelleB idealnie oddaje opis o stosunku jakość/cena, pokrycia są maksymalnie trwałe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...