Skocz do zawartości

[do 1000zł] Miejski przecinak.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

jako że na 29erze cięzko idzie poruszanie się po asfalcie szukam roweru do dojazdów do pracy, do 1000zł (+-200zł) by można było go spokojnie zostawić pod kinem. 2 zestaw kół też odpada - za dużo zabawy i nadal był by to wartościowy rower - okazja dla złodzieja.

Ostre koło odpada jak i single. Klasycznie chcę przerzutek i normalnych hamulców.

Zastanawiam się nad szosą - ale tego mogą nie znieść moje nadgarstki (krawężniki, dziury itp). Lub jakąś hybrydą - szosa miejska? Napiszcie czym jeździcie - odczucia. Czy da się po prostu przyzwyczaić?

Crossowy rower odpada - będzie cięższy i droższy.

Czasu mam dużo, bo do wiosny. Ale chciałbym wiedzić czego szukać. Składać? Czy kupić całość?

• Mod Team
Napisano

No ale przecież rower będziesz kupował zimą - na wiosnę, a nie wiosną - na lato, a zimą rowery przecież nie drożeją tylko tanieją. Należy też pamiętać, że zimę mieliśmy w tym roku praktycznie do maja :D, tak więc miejmy nadzieję że w przyszłym roku promocje też dłużej potrwają.
Jak z Jamisem nie wyjdzie, to jeśli nie musi być stal, przykładowo jest Vitus City Bike w różnych opcjach i rozmiarach (zimą ich ceny znacznie spadają) i jeszcze kilka innych opcji, ale na takie dywagacje to chyba jeszcze za wcześnie, co (?) Tym bardziej, że modele na 2014r, wchodzą na półki do sklepów dopiero teraz :)

Napisano

przykładowo jest Vitus City Bike

Ale z ponad 800 ojro na 220? To raczej nie możliwe :)

Stal była by wskazana - lepiej wygląda i lepiej na niej się jeździ. Ale już wiem czego szukać. Pewnie da się zamątować bagażnik do tego. Suche plecy ponad wygląd roweru jednak :)

Napisano

Składać? Czy kupić całość?

Trenowałem ostatnio składanie szosy na prostej kierownicy. Nie opłaca się. Lepiej kupić używaną szosę i przerobić tylko kierownicę, a pozostałe flaki sprzedać (kiera + klamkomanetki).

PS. Zajrzyj na moje rowery - zobaczysz jak wyszło.

Napisano

Trenowałem ostatnio składanie szosy na prostej kierownicy

No tylko Ty poleciałes po bandzie z ta ramą ;) Budżetowy rower to nie jest. jak się na tym jeździ po mieście?

• Mod Team
Napisano

Ale z ponad 800 ojro na 220? To raczej nie możliwe :) Stal była by wskazana - lepiej wygląda i lepiej na niej się jeździ.

Vitus Dee 29" (ten z tarczami) kosztował zimą 250 funtów, z kodem zniżkowym -10% było 225 funtów, czyli jakieś 1125PLN. Przy takiej oponie krawężniki i dziury raczej mu niestraszne. No i skrótem przez lasek miejski można sobie na nim polecieć ;)

Jamis - owszem stal ( to chyba rurki hi-ten 1020) i to w atrakcyjnej cenie, pytanie tylko czy przy szerszej oponie da się tam jeszcze jakiś błotnik upchnąć?

I ja bym się tak nie spieszył - wejdą teraz nowe modele, a "nóż" może się coś ciekawego pojawi, a tegoroczne na pewno pójdą z ceną w dół.

Napisano

No tylko Ty poleciałes po bandzie z ta ramą

Rama jest stara, po renowacji (ale Ridley) i nieoryginalnym widelcem - 600 PLN. Ale i tak się nie opłaca. Jak masz jakąś ramę na strychu to tak... Ale od totalnego zera - nie.

• Mod Team
Napisano

I tak źle i tak niedobrze.

No z całym szacunkiem kolego skwarek, ale z takim budżetem jaki założyłeś, to nigdy za dobrze nie bedzie :) No chyba, że trafisz już jakąś okazyjną, gotową do jazdy używkę - nic, tylko polować - do wiosny jeszcze daleko...A składać z tym budżetem, też sądzę, że to raczej "porywanie się z motyką na słońce". :)
Napisano

Nie no nie wybrzydzam, dziękuję pięknie za rady i już wiem czego szukać - budżet mógł by być większy ale po co w sumie? Wtedy dojedziemy do 2k i znów będę bał się o maszynę.

Napisano

Za 2k będziesz miał godną używaną szosę... Wiałem nawet na osprzęcie ultegra... Wymieniasz kierę i jazda... Pytanie tylko jak szerokie opony łyknie... Nie wiem czy w moją ramę wejdą 700x28.

Napisano

Ale to ma być budżetowy przecinak miejski, szosa odpada. Po co kombinować jak za 1100 jest gotowy rower na gwarancji i na dodatek ze stali :) 
Zastanawiam się czy nie brać go już teraz na raty :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...