Skocz do zawartości

[Napęd] Po wymianie łańcuch omyka o kasetę

Killaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, po wymianie łańcucha ten zaczął omykać o kasetę. Znajomy mówi, że trzeba wymienić kasetę wraz z łańcuchem, bo ta jest wyrobiona pod stary łańcuch. Niezbyt mi się taka wymiania uśmiecha, bo to jednak spory koszt (ok. 100 zł, bo aktualnie jest 9-rzędowa). Czy to jest właśnie przyczyną omykania?

Napisano

Co to znaczy "omyka"? Skacze Ci? Jak tak, to pewnie masz zużytą kasetę i zapewne bez wymiany się nie obejdzie. Wrzuć zdjęcia.

Napisano

No temat jest chyba o tym że nie pracuje prawidłowo na kasecie (a dalej nie wiemy co znaczy "omyka"?

Może nie mieści się między (węższymi niż w 8) szczelinami poszczególnych zębatek i się "omyka" :)

Tak czy inaczej jak zmieniałeś łańcuch to pewnie z powodu zużycia, jeżeli był zużyty to i kaseta się pewnie pod niego się wyszlifowała i trza by ją również wymienić. Ale żeby wszystko grało jak należy trza Ci łańcucha np hg-53 a nie hg-40 ;)

Napisano

Ludzie, zdecydujcie się, to łańcuch też do wymiany czy nie? Ujete z łańcucha zostały cztery ogniwa.

Omyka, czyli przeskakuje, też zostało już powiedziane.

http://allegro.pl/zestaw-shimano-9s-kaseta-cs-hg20-lancuch-cn-hg53-i3458386874.html - będzie się nadawało? Czy w końcu samą kasetę wymienić?

EDIT: Tak w ogóle to 9-rzędowa kaseta jest mi zbędna. Mogę spokojnie zamontować 8-rzędową? I czy te ujęte ogniwa nic nie spsuja?

Napisano

Wymieniłeś łańcuch po prostu za póżno. Najmniejsze koronki kasety są na tyle zniszczone, że nic tylko złom. Dlatego przeskakuje.

Tak to co chcesz kupić będzie się nadawało. Co do ilości koronek w kasecie to możesz mieć i 8 rz. ale nie z manetką pod 9 rz. Musiał byś ją wymienić. Jak dla mnie wymień tylko kasetę i tyle.

Napisano

Wymieniłeś łańcuch po prostu za póżno. Najmniejsze koronki kasety są na tyle zniszczone, że nic tylko złom. Dlatego przeskakuje.

Tak to co chcesz kupić będzie się nadawało. Co do ilości koronek w kasecie to możesz mieć i 8 rz. ale nie z manetką pod 9 rz. Musiał byś ją wymienić. Jak dla mnie wymień tylko kasetę i tyle.

Czyli ani łańcuch, ani fakt, że odjęto w nim cztery ogniwa nie będzie miał niepożądanego wpływu na pracę z kasetą?

Napisano

To, że nie ma iluś tam ogniw nic nie mówi. Masz tutaj jedną z metod prawidłowego zakładania i długości łańcucha. Tak ma to wyglądać jak w 9:44 sek

Napisano

Kup nową kasetę lub załóż stary łańcuch o ile nie jest za krótki, ewentualnie napisz mi PW to może się dogadamy, bo mam kilka łańcuchów o różnych przebiegach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...