Skocz do zawartości

[przerzutka] tylnia wcina się w wolnobieg

kox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzutka przerzuca dobrze od najmniejszej do czwartej zębatki. 2 największe po prostu nie da rady bo wózek jest za blisko i  wchodzi w wolnobieg. Jak ręką odciągnę wózek od wolnobiegu to chodzi dobrze. Czy to już przerzutka zepsuta czy da się to jakoś zrobić? I tak w sumie tych największych nigdy nie używam, bo jeżdże zazwyczaj po szosie.

Napisano

Przerzutka i  wolnobieg Shimano nie wiem dokładnie jakie, ale kiedyś było dobrze. Dpoóki koła nie wymieniałem kilka miesięcy temu, wtedy chbya żle przerzutkę założyłem i wózek był trochę krzywo i wtedy nie mogłem przerzucić na jedynke i dwójkę dlatego, że mi w szprychy się wcinała. Ale jakoś mnie to nie obchodziło. Teraz zamontowałem przerzutkętroche inaczej to nie jest tak krzywo,, no ale wcina się w wolnobieg.

Nie widzę tam żadnych śrub oprócz H i L.

Napisano

No i jasne, przerzutka powinna być zamontowana między śrubą od piasty a hakiem, nie za hakiem. Wyjmij koło, załóż przerzutkę właściwie, wyreguluj i sprawdź.

Napisano

Tyle, że jak miałem ją zamontowaną za hakiem to wózek był tak krzywo, że wcinał się w szprychy na wyższych zębatkach. Też nie pasowało mi to, że jak zakręciłem piaste, to dodatkowa śrubka mocująca przerzutkę złamała się w pół, bo hak przerzutki jest przekrzywiony w ten sposób, że wyglądało mi na to, że powinien być od wewnątrz. Bo będąc od wewnątrz odchylony jest do haka ramy i to pasuje, a jak jest na zewnątrz to pomiędzy hakiem ramy, a hakiemprzerzutki jest duża przerwa i przez to właśnie śrubka mi się łamie. Nie pamiętam jak było wcześniej zamontowane. No ale zobaczę jeszcze i zamontuje tak jak była wcześniej.

Napisano

To znaczy, że ta przerzutka już raczej nie nadaje się do jazdy.

Jeśli tak jak pisałeś wcześniej, nie używasz większych zębatek, to na razie daj spokój. W każdym razie pasuje odkładać pieniądze na nową przerzutkę.

Napisano

To chyba dam sobie spokój i zostawię jak jest. W tym rowerze tyle rzeczy do wymiany  jest, że więcej bym zapłacił za te części niż za rower kilka lat temu. I tak na przyszły sezon chcę kupić nowy.

Napisano

No to wyprostuj co trzeba i zamontuj poprawnie i będzie wszystko jak należy ...

Jak sobie zajrzysz do mojego garażu to jest tam Giant GSR300 ...

Na jednej z fotek jest tylne koło z przerzutką ... ten Giant też miał skośne haki koła i dokładany hak przerzutki.

Jak zamontujesz wszystko poprawnie to jest szansa że będzie działało... przyszły rok jest daleko ... a można jeździć i się mniej wq&$^ać.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...