Skocz do zawartości

[hydrauliczne] SHIMAONO ALTUS M395 Ocierająca tarcza w nowym rowerze

Hawker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Tydzień temu kupiłem nowy rower, prawie wszystko do tej pory jest ok. Otóż prawie, ponieważ w tylnym hamulcu w jednym miejscu tarcza ociera mi o klocki :/. Wyregulowałem hamulec ale dalej jest to samo. Niby tylko ociera nie powodując większego zwolnienia koła. Przejechałem do tej pory ok. 40 km, nie szalałem zbytnio. Czy hamulce muszą się dotrzeć ? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Jak myślicie przyjmą mi rower na gwarancje ? Dodam, że to rower Unibike Fusion 29ers.

Napisano

jak obciera pulsacyjnie to tarcza krzywa. Jak cały czas to albo zapowietrzony hampel albo źle (krzywo) przykręcony. Jak w tym sklepie co kupiłeś rower jest serwis rowerowy to powinni Ci to od ręki zrobić na miejscu.

Napisano

jak obciera pulsacyjnie to tarcza krzywa. Jak cały czas to albo zapowietrzony hampel albo źle (krzywo) przykręcony. Jak w tym sklepie co kupiłeś rower jest serwis rowerowy to powinni Ci to od ręki zrobić na miejscu.

myślisz ?, dodam, że oś raczej jest jeszcze prosta :P bo kaseta jeszcze nie pulsuje :), no a tarcza no właśnie ona jakoś tak jakby troszeczkę tak widać to patrząc przy mocowaniu jej do piasty 

Napisano

Oś nic do sprawy nie wnosi a tym bardziej kaseta. Sam musisz dojść w czym problem. Jeśli sama tarcza jest krzywa to przecież to widać. Większość tarcz ma jednak minimalne odchyły i jako taka nie powinna znacząco ocierać. Z reguły pomaga ponowne ustawienie zacisku i tak też powinno być w tym przypadku.

Napisano

Oś nic do sprawy nie wnosi a tym bardziej kaseta. Sam musisz dojść w czym problem. Jeśli sama tarcza jest krzywa to przecież to widać. Większość tarcz ma jednak minimalne odchyły i jako taka nie powinna znacząco ocierać. Z reguły pomaga ponowne ustawienie zacisku i tak też powinno być w tym przypadku.

no właśnie ponowne ustawienie zacisku nic nie pomaga ;/ w jednym i tym samym miejscu ociera, tylko tam jest to może jakieś 1-2 cm na tarczy, reszta chodzi ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...