Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 Chodzi ci o to że sie nie telepie jak w łódzkim tramwaju ? Tak ma każdy sram MTB. Poza tym wygląda jak standardowa przerzutka, bo shadow jest bardziej "płaski"
Quonirath Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Napisano 15 Sierpnia 2013 @Puklus dokładnie tak jak mówisz żeby nie tłukła o ramę etc
afly Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Jak wyżej . Sram nie ma tendencji do tłuczenia o ramę ze względu na swoją budowę. W sh*tmano dopiero niedawno to wyeliminowali w najwyższych modelach (XTR i XT)
GhOsTwrc Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Jezeli Sram nie ma tendencji do tłuczenia o ramę ze względu na swoją budowę. Też tak myślałem ale po zjadach typu telewizory w KarpacZu u golonki , niestety rama jest poobijana;) oczywiscie zdecydowanie mniej niż przy sh*tmano
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Zawsze można wziąć Sram Type2 - zero tłuczenia. Jeśli chodzi o pracę przerzutki, to ostatnio testowałem Shimano XTR Dyna-Sys i niestety sromotnie przegrywa z Sram X-0 ...
Synergy Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Sram x7 10sp wg mnie mniej telepie niż xt shadow plus.
tobo Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Nie wiem w jaki sposób Shadow może "sromotnie" przegrać z jakimkolwiek Sramem. Nawet jeśli korpus przerzutki nie uderza o rurkę widelca to i tak wózek przerzutki w Sramie wykonuje ruch przód - tył tak samo jak starsze modele Shimano. Miałem 2 X0 i jedną X7 i łańcuch trzepie o rurkę tak czy inaczej. Im mniejsza tarcza z przodu tym łańcuch ma mniejszy dystans do pokonania. A type 2 to system blokady wózka a nie lekarstwo na tłuczenie o ramę. Chyba że ktoś ma jakiś tajny prototyp.... Ja przy ewentualnej decyzji o zakupie Shadowa proponowałbym udać się do sklepu, który posiada rowery z tym sprzętem, i spróbować jak komuś "pod palcem" leży praca manetki z włączonym systemem - manetka chodzi wyraźnie ciężej i można być niezadowolonym.
fiks Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Ja również myślę o zmianie tylnej XT na X9. Nie mam pojęcia jaki przebieg ma moja przerzutka (kupiłem używany rower) ale po regulacji przez trzy różne serwisy dobrze chodzi na ok 150 km. Później żyje własnym życiem i wpienia mnie okrutnie. Konieczne redukcje po 2 strzały, żeby zredukował o 1. Może jest już po prostu zużyta, może wina łańcucha nie wiem. Ale planuję dla pewności i z ciekawości przejść na SRAMa (tył, przód, manetki i łańcuch), kaseta już jest. I teraz pytanie: w planach jest tył X9, przód X7, manetki X7, kasetę mam PG980 - jaki łańcuch do tego zestawu? Czy korba XT spasuje? Napęd ma być 3x9.
tobo Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Czy te trzy różne serwisy próbowały sprawdzić stan komponentów napędu, wymieniły cokolwiek czy tylko brały pieniądze bez szukania prawdziwej przyczyny? Jaki masz model xt?
afly Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 I teraz pytanie: w planach jest tył X9, przód X7, manetki X7, kasetę mam PG980 - jaki łańcuch do tego zestawu? Czy korba XT spasuje? Napęd ma być 3x9. Tak, kobra XT będzie pasować, a co do łańcucha to Campagnolo C9 Record + spinka Connex X-link
kzielu Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Ja również myślę o zmianie tylnej XT na X9. Nie mam pojęcia jaki przebieg ma moja przerzutka (kupiłem używany rower) ale po regulacji przez trzy różne serwisy dobrze chodzi na ok 150 km. Później żyje własnym życiem i wpienia mnie okrutnie. Konieczne redukcje po 2 strzały, żeby zredukował o 1. Może jest już po prostu zużyta, może wina łańcucha nie wiem. Ale planuję dla pewności i z ciekawości przejść na SRAMa (tył, przód, manetki i łańcuch), kaseta już jest. I teraz pytanie: w planach jest tył X9, przód X7, manetki X7, kasetę mam PG980 - jaki łańcuch do tego zestawu? Czy korba XT spasuje? Napęd ma być 3x9. Probowales zmienić linki ? Nie wiem dlaczego ktoś wyżej napisał ze jakiś SRAM się telepie mniej niż Shadow Plus, bo ten nie telepie się wcale.... Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4
fiks Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Probowales zmienić linki ? Tak, linki zmieniałem i nic nie pomogło
tranzystor82 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 hehehe to moze pancerze ja tak mialem na przodzie ze stawialy duzy opor dla linki szczegolnie w nizszych temp rzedu <10. Po wymianie jak reka odjał, swoja droga takze sie nastawiam do wymiany napedu za rok. Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2
jahoo84 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Najważniejsze w przerzutce typu shadow zeby dobrze działała jest prosty hak ramy. Jak jest nawet troche krzywy to wtedy zmieniara fiksuje.
Janooch Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Można znaleźć te nietelepiące przerzutki shimano pod 9s? Mam zamiar wymienić napęd zimą, dylematów wiele a rynek znacznie się ukierunkował na 10s. Ostatnio miałem okazję jeździć na XT 10s. i byłem zaskoczony precyzją, sztywnością i szybkością choć sam użytkuję srama i bardziej z opinii niż z własnego doświadczenia omijałem shimano.
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Nie wiem w jaki sposób Shadow może "sromotnie" przegrać z jakimkolwiek Sramem. W prosty, w moim rowerze dużo mniejsza precyzja i większe opóźnienie w działaniu. Nie interesuje mnie filmik z Youtube, tylko moje obserwacje praktyczne z pracy przerzutki w terenie, do tego mocowanie linki w XTR powoduje jej intensywne zginanie w miejscu mocowania ....
tobo Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Jesteś akrobatą jeśli jesteś w stanie obserwować przerzutkę przy pracy siedząc na rowerze. Ludzie twierdzą że Sram nie tłucze (się) o ramę, co z tego jeśli tak samo jak w Shimano słyszę walący o ramę łańcuch. Wózek Srama lata tak jak wózek starszych Shimano. Korpus pantografu nie uderza o ramę, to jest różnica. Ja nie widzę różnicy w działaniu ani opóźnień i jeśli mam wybierać SRAMA a Shimano 10 sp to zdecydowanie polecę to drugie (bez względu na grupę). W podstawowym rowerze przez wiele lat miałem Srama x0, ale gdybym teraz miał zakładać nowy napęd ...x10 to wolałbym Shimano.
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Ja nie "widzę" różnicy w pracy przerzutki, ja ją czuję, Shimano jest wolniejsze i już ... W Sram 2 ani przerzutka nie tłucze, ani nie lata łańcuch, to po prostu słychać, czego więcej potrzeba. Ponad to, w Specu Stumpjumperze FSR jest taka przypadłość , że przy dokręcaniu z góry po kamienistym zjeździe na małych koronkach kasety, łańcuch potrafi po niej skakać, otóż przy Shimano XTR Dyna-sys z hamulcem skacze bardziej niż przy Sram X0 bez hamulca ... a jeśli zwolnię hamulec w Shimano - to łańcuch lata jak głupi ... dlatego nie wolał bym żdnego "sh*tmano" ...
marcin_ostrów Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Można znaleźć te nietelepiące przerzutki shimano pod 9s? Mam zamiar wymienić napęd zimą, dylematów wiele a rynek znacznie się ukierunkował na 10s. Ostatnio miałem okazję jeździć na XT 10s. i byłem zaskoczony precyzją, sztywnością i szybkością choć sam użytkuję srama i bardziej z opinii niż z własnego doświadczenia omijałem shimano. Napisano 18 sierpień 2013 - 17:44 W dwóch słowach: Nie można... W jednym słowie : można . Do manetek SRAM 9sp kupujesz przerzutkę Shimano 10sp. M
OrzelPiotr Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Racja, coś w ten deseń gdzieś czytałem, chyba na endurotrophy.pl ale musi być manetka srama ESP i kastea 9sp i wtedy można myśleć o przerzutce 10s shimano...
Quonirath Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Napisano 26 Sierpnia 2013 Panowie a jak z wytrzymałością sram x9 bo tak jak patrzę na specyfikacje to tak wózek w sram jest z grilonu czyli tworzywo sztuczne a w xt wózek jest z aluminium i gdzieś czytałem że to tworzywo lubi się łamać
Quonirath Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Więc tak idziemy w 10 biegów wiem, wiem zaraz będą komentarze że to błąd ale wyczytałem gdzieś że np. shimano zapowiedziało że jeszcze przez rok będą robić w wyżysz grupach części zamienne do 9 biegów a po drugie to będzie mój problem Co sądzicie o deore xt rd-m786 shadow plus wydaje się być ciekawą alternatywą dla x9 type 2. Generalnie skłaniam się ku xt ze względu na ten rabat jaki mogę dostać na cześci
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Jak by to ująć, na chwilę przesiadłem się na XTR Shadow plus i szybko wróciłem do Sram X0 bez sprzęgiełka ... i żaden rabat nie zmusił by mnie do XTR ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.