thepanone Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 mam mechanizm korbowy TRUVATIV FIREX SL GXP 44/32/22. Naciśnięcie pedałów powodowało skrzypienie, więc rozkręciłem korbę wyczyściłem co mogłem, posmarowałem i po złożeniu skrzypiało jeszcze bardziej. Rozkręciłem jeszcze raz, pogapiłem się, pomacałem i wyszło, że skrzypi łożysko gdy się nim dynda. Nie ma durnych pytań... 1. Czy oznacza to, że mam wymienić suport, same łożyska czy może da się jakoś dobrać i oczyścić te łożyska (ewidentnie czuć tam jakiś piach) ? 2. Czy terminy: "wkład suportu" = "zewnętrzne łożyska suportu" = "miski suportu'?
Mod Team Puklus Napisano 28 Lipca 2013 Mod Team Napisano 28 Lipca 2013 1. możesz wykonać czynność która chcesz, z tych co wymieniłeś 2. można by tak powiedzieć.
thepanone Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 1. możesz wykonać czynność która chcesz, z tych co wymieniłeś 2. można by tak powiedzieć. Ale stosuje się coś takiego jak czyszczenie łożysk, czy to raczej domena więźniów, synów spawaczy itp.? dobranie się do łożysk i ich czyszczenie jest skomplikowane, wymaga jakiś magicznych narzędzi? (ps. w######ia mnie to rowerowanie, człowiek wydaje setki za setkami by nie jeżdzić na tandecie a co by nie kupił to się rozpierdala po paru minutach. Z######ie ci się jedna koronka kasety, nie dostaniesz, musisz kupić całą. Kupiłeś mechanizm korbowy z suportem w niewiarygodnej przecenie 45% za 215 zł, ######, po 2 miesiącach nowe łożyska za 130 zł. Twój uśmiechnięty sprzedawca-serwisant-kumpel będzie ci centrował koła zamiast powiedzieć, że lepiej kupić klucz za 20 zł i robić to samemu. Bum rowerowy przyciągnie jeszcze więcej s######ieli do biznesu rowerowego.) edit: pisane przy wyłączonym wentylatorze
Rulez Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Raczej nie stosuje się czyszczenia łożysk, prawdopodobnie nastąpiło już wytarcie powierzchni, łożyska można wymienić, ceny nie są wysokie.
thepanone Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Raczej nie stosuje się czyszczenia łożysk, prawdopodobnie nastąpiło już wytarcie powierzchni, łożyska można wymienić, ceny nie są wysokie. No ale jak nie wysokie skoro najtańsze zamienniki BB EX2 do Truvativ za 90 zł. Chyba, że źle rozumiem konstrukcję suportu i terminy: "łożyska", "wkład", "suport", "korda", "100zł", "200zł", "miski suportu".
thepanone Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Pani w stacjonarnych sklepie powiedziała mi, że nie wymienia się łożysk w mojej korbie, że należy wymienić cały suport. Czy próbuje mnie wyruchać czy przewrażliwiony jestem? Co mam wymienić/ kupić by korba mi nie trzeszczała? Cały suport czy BB EX2 ? Czy ja może nie wiem czym jest suport?
afly Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Powoli .Jaki masz teraz suport, fabrycznie dołączony do korby czy ten BB EX2?Jeżeli masz pierwszą opcję kup suport Accent BB EX2.Jeżeli masz drugą opcję kup nowe łożyska u umieśc w miejscu zużytych.p.s. rozmawiamy o takim elemencie http://sklep-naszosie.pl/image/cache/data/velo/bb-ex-bb-ex2-srebrne-800x800.jpg
nemo2009 Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Przeczytaj ten tekst,trochę przybliżysz się do tematu. http://endurorider.pl/2009/02/truvativ-firex-gxp/
Roonin Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Kolego strasznie narzekasz a masz chyba najmniej problematyczny w serwisowaniu system jaki istnieje. Korby ze zintegrowaną osią są proste w montażu i serwisie a miski kosztują zdecydowanie mniej niż cały suport dobrego systemu. Producenci nie zalecają wymiany łożysk bo po co masz zapłacić 8zł za łożyska zamiast 80zł za suport. Oczywiście trzeba mieć minimum zdolności manualnych żeby wybić łożysko nie uszkadzając miski i potem umiejętnie wprasować nowe żeby nie rozbić gniazda. W necie masz tutoriale jak to (mniej więcej) zrobić. Co do kluczyka za 20zł i centrowania to wiesz...... 1) Nie takie to proste i oczywiste jak się zdaje Czasem lepiej dać dobremu fachowcowi. 2) Dobre koła centruje się tak rzadko że wybacz ale nie ma o czym gadać. Aha.... Czyszczenia łożysk nie polecam. Ja raz wyczyściłem dałem nowy smar i w reku wydawało się ze kręcą się bajecznie lekko ale wprasowane w miski znowu zaczęły trzeszczeć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.