Skocz do zawartości

[kaseta] Problem z wibracjami po wymianie napędu

Solembum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Jestem tu kompletnie nowy i mam nadzieję, że nie zjecie mnie od razu ;)

Nie przedłużając, przejdę do sedna: w moim rowerze, tj. Rockrider 5.1 (wiem, szału nie ma... tak samo jak pieniędzy na lepszy sprzęt), postanowiłem wymienić cały napęd, łącznie z kołami (zmiana z wolnobiegu na kasetę). Większość nowych części, o ile nie wszystkie, poza kołami, należą do grupy Shimano Alivio.

Wszystko super, zmontowałem dziada jak należy - pierwsza próba zakręcenia korbą i problem. Łańcuch wibruje i porusza się dość hałaśliwie, wszelkie regulacje, kombinacje nic nie dają. Drogą dedukcji wykluczyłem korbę, tylną przerzutkę i łańcuch. Jak wywnioskowałem problem leży w kasecie HG-41 (albo co gorsza w piaście koła). Doszedłem do tego zamieniając koło raz na stare z wolnobiegiem, raz na nowe z kasetą.

Jazda testowa oczywiście zaliczona - wszystko działa pierwyj sort, oprócz tego, że napęd hałasuje i wibruje.

Czy ma ktoś jakiekolwiek sugestie dlaczego tak się dzieje?

Napisano

@@czyzu6491, ułożyć? No bez przesady... Niewłaściwe dokręcenie. Prędzej bym obstawiał problemy z bębenkiem lub samą piastą. Chciałbym zobaczyć jak to wibrowanie wygląda... Czy łańcuch i kaseta są nowe? Jaka jest przerzutka i w jakim jest stanie (rolki).

Napisano

Kaseta dokręcona podręcznikowo. Po zdjęciu koła, kaseta (nie bębenek, to sprawdziłem) ma delikatny luz, tj. <0,5 mm.

@mklos1 - wszystko brend niu z pudełka/woreczka. Wibruje jak pad od Xboksa, no i im szybciej kręcić korbą tym mocniej.

Napisano

Też mi tak wibruje ^^ ale tylko w momencie, gdy pedałuję rękoma, tzn. kręcę w miejscu, bo w czasie jazdy nie ma takiego zjawiska.

To chyba normalne w niektórych przypadkach. 

• Mod Team
Napisano

@czyzu6491, ułożyć? No bez przesady

Tak napęd musi sie dotrzeć, zwłaszcza jak korba nie była wymieniana, choć nie powinno hałasować. Ja bym przejechał jakieś 200km jak sie nie uspokoi to bym sie przyjeżdżał napędowi.

Napisano

Nie wiem. Może ja jakiś dziwny jestem, albo moje napędy są jakieś dziwne... W 2011 roku kupiłem 3 rowery... W każdym z nich napęd pracował cicho - czyli tak jakbym się tego spodziewał. W zeszłym roku wymieniałem napęd w trekingowym - również cisza i równa praca... Zatem co tu docierać i układać... Ułożyć - a i owszem nowy łańcuch na starej kasecie, ale skoro wszystko jest nówka sztuka z pudełka...

• Mod Team
Napisano

Ja wiem z doświadczenia, nawet teraz na niektórych biegach mam drżenie, ale to dlatego ze kaseta i łańcuch nowe, korba ma więcej przebiegu niż polskie silniki między remontami wytrzymywały :P

Dużo zależy jaki jest łańcuch i cała reszta.

Napisano

Suport jest bez luzów. Po długim czasie spędzonym przy przyglądaniu się pracy napędu doszedłem do takich wniosków: łańcuch dość głośno wchodzi na zębatki, zwłaszcza przerzutki; na niektóre żeby kasety nie wchodzi gładko, pomimo prawidłowej regulacji przerzutki (tj. wchodzi w zagłębienie, ale dopiero po niewielkim obrocie zagłębia się na dno; skok ok ≤1mm); winny nie jest łańcuch (sprawdzone na trzech różnych łańcuchach, w tym jednym z przebiegiem ~700km); napięcie łańcucha nic nie zmienia.

Mam wrażenie, że winna jest cała konstrukcja. Albo ja jestem przeczulony.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ciekawa sprawa - po jakimś czasie napęd zaczął chodzić lepiej. Nie jest idealnie, ale w porównaniu z tym, co było na początku, teraz jest gitez. 

W takim razie zdaje się, że problem rozwiązał się sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...