Skocz do zawartości

Napęd 1(korba) x8(kaseta) w zwykłym "góralu"

brad82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Pragnę prosić o pomoc doświadczonych kolegów z forum :icon_cool:

W głowie (i niejako z potrzeby) zrodził mi się pomysł zmienienia napędu w rowerze MTB.

Rower dla żony, ma mieć zastosowanie w miejskiej i poza miejskiej jeździe niekoniecznie terenowej. W związku z powyzszym zbędne są mały i duży blat korby. Na podstawie sposobu używania obecnego napędu wyliczyłem, że najlepszą korbą była by ta z koronką o 38 zębach. Z tyłu obecnie jest wolnobieg o 6-ciu trybach. Jako, że kaset 6 trybowych nie produkują lub ja się nie spotkałem wyliczyłem, że najbardziej wszechstronna będzie 8-mio lub 7-mio biegowa o rozpiętości 11-32 lub 11-30. Ponieważ nie mam innego roweru, na którym mógłbym sprawdzić jak pracuje środkowa tarcza z wszystkimi 8-mioma trybami z tyłu narodziły się pytania, na które liczę że ktoś odpowie :icon_cool:

Nie ukrywam również, że redukując korbę do 1 blatu liczę na zmniejszenie wagi całego roweru - obecnie żona ma co targać na 3-cie piętro a windy nie ma :icon_confused:

1. Czy jedna tarcza z przodu bezproblemowo obsłuży 8 trybów z tyłu? Jeżeli nie to ile może uciągnąć?

2. Jaką polecili byście korbę 1-dno tarczową, która obsłuży kasetę 8-mio biegową i odpowiedni, cienki łańcuch?

3 Jak (i jaką) korbę klasyczną (3 tarczową) da się przerobić i zmusić do bracy w trybie 1x8?

Z góry dziękuję za pomoc...

Napisano

pewnie to by działało aczkolwiek:

Jeżeli żona ma co tachać to na pewno nie jest to rower 10kg, pozbycie się dwóch blatów (100g?) oraz manetki i linek to kolejne 150g, myślę że 250g to nie będzie duża różnica

Przydałby się napinacz, taki łańcuch lubi sobie spadać, ja w dojazdówce używam tylko blatu który jest troszkę wysunięty i lubi sobie to spadać, mi to nie robi ale kobietę może denerwować

Napisano

Ok. Dziekuje za info... Ale wymiana korby to nie wszystko... Dochodza jeszcze lekkie kola, opony, detki, kierownica, sztyca, amor (w pelni stalowy!)... Z wiekszoscia sobie poradze, zostala tylko ta korba.

Piszesz o napinaczu - wyjasnisz cos wiecej? Co on daje skoro jest przerzutka (pytam bo nie bardzo sie orientuje)? Moze jakis link?

P.S. Z roweru o wadze 14,5kg planuje zdjac min. 2kg... Moze sie uda...

Napisano

Ja zmontowałem dla syna rower na dojazdy na treningi właśnie w konfiguracji 1x8. Po prostu ze starej korby /lx z blatami biopace/  zdjąłem blat mały i duży i zostawiłem blat 32 z. Aby poprawnie obsługiwał wszystkie przełożenia zastosowałem trochę krótszy suport i korby przesunęły się do ramy. System taki działa poprawnie , łańcuch nie spada .Rower ma koła 28 cali , ale w rowerze z 26 calowymi kołami nie powinno być problemów.

Kasete tylną zamontuj 11-32 lub 34 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...