Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu, proszę o pomoc w doborze części.

petereks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, serdecznie witam całą brać "bajk-ową" :thumbsup:

Niedawno odziedziczyłem od rodziny pewien jednoślat w nazwie na ramie, Kross Hexagon V4.

Z informacji mi dostarczonych ma on już około 4-5 wiosen, czyli w kwiecie wieku. :icon_confused:

Ale do rzeczy.

Jestem cyklistą starszej daty, jeżdzę głownie po ścieżkach rowerowych, troche w teren, las, górki, ale bez szaleństw.

Rowerek jest całkiem fajny, ale ma dość mało komfortowy uklad przeniesienia napedu, z mocno niskiej półki, jak już zdążyłem się zorientować.

Napęd jest 3x7 wolnobieg

- przerzutka przód: jakiś Falkon  (masakrycznie daje o sobie znać wydając różne dżwieki przy zmianie przełożeń oraz w trakcie jazdy).

- przerzutka tył: S. Tourney (o dziwo, nawet jakoś dzieła i dość precyzyjnie zmienia biegi).

Generalnie, praca napędu pozostawia sporo do życzenia, bywa głosna przy większości przełożeń, wydaje rózne odgłosy, trzaski, szorowania, łańcuch lubi strzelać, przeskakiwać itp.

Wydaje mi się również, że dość ciężko pracuje na wyższych biegach z jakimiś oporami, mam porównanie z rowerem córki (Author IMPULSE).

W związku z tym zapadła decyzja, coby temu zaradzić i wymienić wszystko co niezbędne aby było więcej radochy z jazdy na tym rowerku i większej kultury pracy napędu.

Przekopałem trochę stron na tym forum i już mam ogólny zarys tego co muszę zrobić oraz co wymienić, jednak chętnie zapoznał bym się z opiniami innych, bardziej doświadczonych i będących "na czasie" urzytkowników.

Na pewno chcę przejść z wolnobiega na kasetę, w związku z tym zamówiłem już tylne koło, piasta Deore plus kaseta 9.

Dalej, wstępnie przyjąlem, że dokupię następujące podzespoły:

1.przerzutka przód: Alivio FD-M430

http://www.cyklotur.com/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m430-shimano,45438.html

2.przerzutka tył: Alivio RD-M430

http://www.cyklotur.com/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-alivio-rd-m430-sgs-czarna-shimano,27134.html

3.Klamkomanetka Acera ST-M390

http://www.cyklotur.com/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/manetki-klamkomanetki-rowerowe/mtb-trekking/p,klamkomanetka-acera-st-m390-shimano,45971.html

4.Łańcuch Dore CN-HG53

http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/9-rzedowe/p,lancuch-deore-cn-hg53-shimano,41085.html

5.Korba Alivio FC-M410 octa

http://www.cyklotur.com/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m410-8-octalink-shimano,92854.html

6.Suport Deore LX BB-ES51

http://www.cyklotur.com/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/wklady-suportu-do-roweru/octalink/p,wklad-suportu-deore-lx-bb-es51-shimano,43194.html

Czy wyżej wymienione częsci będą ze sobą oraz z moim rowerem współgrać ?

Z góry przepraszam, jeśli popełniłem jakieś gafy wybierając te częsci, ale nie całkiem jeszcze ogarnąłem temat wszelkich zależności w temacie podzespłów stosowanych aktualnie na rynku rowerowym.

Może jakieś inne propozycje w podobnym przedziale cenowym ?

Najlepiej do 600zł, ale sto czy dwieście ewentualnie mógł bym dołozyć.

Może jeszcze o czymś zapomniałem, nie wziąłem pod uwagę ?

Bardzo bym prosił o wszelkie uwagi, propozycje, zmiany na lepsze itp.

Nie chciał bym zostać z nietrafionymi lub niepasującymi częściami, a widzę, że sporo madrych ludzi się tu udziela i fajnie doradza.

Wymianę będę robił w serwisie, jedynie częsci kupię w jakimś sklepie internetowym.

Możecie jakiś polecić, gdzie posiadają w/w asortyment od ręki i szybko wysyłają ?

Pozdrawiam, Piotr. :icon_cool:

ps może to ważne też być, mufa ma 68mm szerokości

• Mod Team
Napisano

Wszystko będzie działało bez zastrzeżeń jednak 70 zł za alivio to pomyłka ... http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-m591-i3313403995.html tu masz o niebo lepszą deore sporo taniej. a jak dobrze poszukać to jeszcze lepiej trafisz. jeżeli masz obejmę 31.8 i dolny ciąg to mam przerzutkę w sam raz dla ciebie.

Nie wiem ile ważysz jednak ja bym wybrał korbę na kwadrat, tańsza w zakupie i późniejszej eksploatacji. Fakt jest mniej sztywna jednak dla lekki bikerów to nie zrobi różnicy a kasę można dołożyć do np lepszych manetek by poprawić komfort z jazdy.

Zamiast łańcucha shimano polecił bym connexa i to 800tke na 8 biegów bo znakomicie sie sprawdza w napędzie 9 rzędowym a jest to bardzo wytrzymały  łańcuch. Tylna przerzutka jest ok Choć niektórzy twierdza ze fabryczne luzy ma zbyt wielkie.

Napisano

2i regulaminu

Bardzo dziękuję za odpowiedź :icon_cool:

Wybrałem w sumie takie minimum, widzę że sporo osób poleca Alivio, jest dobry współczynnik jakoś/cena.

Przednia Deorka, też nad nią myślałem, ale mam ciąg górny, będzie pasować ?

Waże około 75kg.

Wybrałem system octę, bo jakoś bardziej mi podchodzi i wolał bym przy tym wyborze zostać.

Manetkę dałem przykładową, bo nie znalazłem w tym sklepie innej klamkomanetki w sensownej cenie i zbliżonej do tego co już mam, a chcę wymienić na razie tylko prawą potem pomyślimy...

Łańcuch Connex, ok.

Czyli z serii 800, czy konkretnie 800 ?

Tylna przerzutka.

Jeśli ma luzy, to jaka inna ewentualnie, Deorka ?

Jak już wspominałem, parę złotych w t a czy tamtą nie gra roli :icon_cool: ...

Pozdrawiam, Piotr.

Napisano

Nie zapomnij doliczyc nowego wolnobiegu (jesli zostawiasz 7 biegow) lub wymiana piasta tylna + przeplecenie kola + kaseta (jesli 8 I wiecej biegow). Polecam to drugie rozwiazanie.

EDIT nie zauwzylem.

Sam mam podobny zestaw - korba, przerzutki + klamkomanetki Alivio. Wszystko dziala i buczy. Czasem brakuje tylko wiekszej korby (mam 42 max)

Napisano

Nie zapomnij doliczyc nowego wolnobiegu (jesli zostawiasz 7 biegow) lub wymiana piasta tylna + przeplecenie kola + kaseta (jesli 8 I wiecej biegow). Polecam to drugie rozwiazanie.

Zamówiłem nowe koło z kasetą 9rzędową, więc ten krok już mamy z głowy :)

Pozostaje kwestia przerzutki przedniej, mam górny ciąg, jaki model Shimano, w tej klasie, będzie precyzyjny i z kulturalną pracą ?

No i tylna, która do kompletu ?

Łańcuch Connex 800 czy np 808 ? inny model ?

Pozdrawiam, Piotr.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli już masz dawać70zł za alvio to już dorzuć 20zł i kup deore a najlepiej szukaj używanych. Jeżeli twoja rama na to pozwoli, kup przerzutkę Down swing, zazwyczaj oznaczane w modeli 1 na końcu czyli np M591. Jeżeli masz małą ramę, np 16" może to kolidować z otworami na bidon w rurze pod siodłowej, o ile takie tam posiadasz.

Odnośnie łańcuchów, używam już kilku rożnych, ale connex 800 u mnie działa najdłużej. różnicy miedzy 800 a 808 są w sumie niewielkie, 808 jest w całości niklowany, czyli jest ładny, srebrny i łatwo sie go czyści, posiada również dobra spinkę connex link, której 800 nie ma. Ja natomiast używam spinki srama, srebrnej i jest ona bardzo dobra.

Możesz też kupić prawidłowy łańcuch na 9 rzędów jednak porównywalny klasy na 9s będzie 2x droższy od 800tki. Sam mam kasetę XT 9s i ten łańcuch i nie narzekam. Przerzutki tylne, to szeroki temat, można trafić na całkiem ładne XT lekko używane, lub nowe deore albo alivio. Co byś nie kupił będzie lepsze od turneya ;) I do tego dobra manetki choć to zdecydowanie najdroższy z obecnych elementów :P

Napisano

Mogę ci polecić przerzutkę tylną M771 którą ostatnio kupiłem można ją dostać nową za 130-150zł (ja kupiłem nową za 110).

Nie wiem, może to kwestia  regulacji ale zmienia dużo szybciej i płynniej niż alivio.

Największy problem mam z manetkami z tego co słyszałem XT sporo się różnią od SLX (podobno to samo co deore) a cężko je dostać w dobrej cenie.

• Mod Team
Napisano

Manetek używanych 9s jest multum, kiedyś miałem LXy 570 i no takie miętkie że tak powiem, ale były tanie. Za nowe trzeba sypnąć ze 100-150zł.

Napisano

Ojej ile porad, bardzo dziękuję, Panowie :)

Wychodzi na to, że sprawa łańcucha już rozwiązana, jedno mniej.

Kurcze, nadal jednak nie wiem co z przerzutką przednią.

Sprzęt chcę nowy, więc używki z Allegro odpadają.

Przednia na pewno nie będzie kolidować z koszykiem bidonu, choć rama chyba 16 lub 17-tka.

Czyli lepszy będzie mechanizm Down swing ? Deore czy dołożyć do LX, XT ?

Natomiast tylna przerzutka, ta XT RD-M771, widzę na Allegro w różnych cenach, od 130 do ponad 200, jest warta dołożenia tych powiedzmy 100zł w stosunku do Alivio ?

Najważniesza jest dla mnie kultura pracy, wytrzymałość mniej, bo nie dobijam sprzętu na hopkach :)

No i czy przykładowa klamkomanetka Acera lub Alivio obsłuży XT ?

Na razie chcę wymienić tylko prawą klamkomanetkę, aby była podobna do tego co mam z lewej strony, a są to jakieś Simano chyba Acera, chyba powinno grać.

Póżniej pomyślę nad zmianą obydwu, na osobny hamulec i osobno manetki, puki co pomysł jest z wymianą samej prawej w miarę niedrogiej, bo tymczasowo.

Dobrze kombinuję ?

Pozdrawiam, Piotr :)

Napisano

Kupując M771 zwróć uwagę aby była to przerzutka z długim wózkiem (SGS). Z manetkami nie ma problemu możesz kupić tymczasowo jakąś tańszą najlepiej używaną.

Napisano

Witam :)

Nabyłem już drogą wymiany za złotówki tego XT M771 w długiej wersji.

Łańcuch będzie Connex 808.

Szukam jeszcze korby oraz suportu, w sumie to się waham z wyborem, muszę spasować to wszystko z przerzutkami, chodzi o rozmiar tarcz, (patrz niżej).

No i ta przerzutka przednia, nie wiem czy Down Swing będzie ok ?

Dla przypomnienia mam górny naciąg.

Ramę mam 31,8mm

Czy coś takiego ?

http://www.cyklotur.com/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-fd-m590-10rz-31-8-34-9mm-shimano,34217.html

Piszę tam, że ma ograniczenie do tarczy 42T.

A jak bym chciał coś na 48T to jaka przerzutka ?

Może taka ?

http://allegro.pl/shimano-xt-fd-m770-mega9-dolny-i-gorny-ciag-i3314159496.html

Zastanawiam się też nad takimi klamkomanetkami:

http://allegro.pl/shimano-deore-3x9-mega9-st-m590-klamkomanetki-i3314162494.html

Jakieś opinie odnośnie tego zestawu ?

• Mod Team
Napisano

Odnośnie przerzutki nie wiem czy down swing będzie ci pasował, ale na pewno będzie trwalszy choć ciężej działający. przerzutki z rodzaju shimanus dyna-sysus radziłbym zostawić w spokoju. i wziąć stare poczciwe dziewiątkowce.

Jeżeli będziesz miał korbę stopniowana co 10 czyl i42/32/22 to praktycznie każda przerzutka to obsłuży, niezależnie czy to będzie korba 42 czy 48. Jednak weź pod uwagę kąt montowania przerzutki, choć o kąt rury podsiodłowej, duże odstępstwo nie pozwoli ci ją wyregulować poprawnie.  I zwracaj uwagę na adaptery gdyż teraz niemal każda nowa przerzutka ma obejmę 34.9, aby był do niej adapter.

Klamkomanetki sa, ok a korba, to zależy ile ci kasy zostanie :P

Napisano

Aha, to już chyba mam wszystko ułożone, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. :laugh:

Co do kąta montowania, to chyba dotyczy to ram z amortyzatorem tylnym, gdzie jest zmienny kąt, w Hexagonie to pewnie w standardach się mieści.

Tak, o adapterach wiem, staram się ;)

Kurcze, tak dobrze mi idzie to poznawanie nowych układów, napędów, że postanowiłem sam poskładać graty do kupy.

Tym bardziej, że w serwisie zapodali termin złożenia napędu to 2 tygodnie :verymad:

Mam w miarę sensowny warsztat w piwnicy, tylko pozostaje kwestia narzędzi specjalistycznych.

Wiem, że muszę kupić ściągacz/klucz do suportu i chyba do korb też ?

Coś jeszcze będzie mi potrzebne w trakcie przekładania tych napędów ?

Zarówno przy demontażu jak i przy zakładaniu nowego napędu.

Na co warto zwrócić uwagę Panowie ?

• Mod Team
Napisano

Co do kąta montowania, to chyba dotyczy to ram z amortyzatorem tylnym, gdzie jest zmienny kąt, w Hexagonie to pewnie w standardach się mieści.

Otóż nie bo różne ramy mają różne kąty rury podsiodłowej i ona chyba w żadnej ramie sie nie zmienia :P i warto sie dowiedzieć o ką t swojej ramy żeby nie było problemów, w ekstremalnych przypadkach przerzutka zahacza o widełki z tyłu.

Odnośnie narzędzi, niezbędne mogą sie okazać:

- klucz do suportu

- klucz do kaset + mocna graba lub lepiej bacik

- ściągacz do danego typu korby

- klucze imbusowe wszelakiego rozmiaru a na pewno 5mm, też4,  4, 6, 8 i w sumie najlepiej mieć cały komplet.

- klucz płaski 15mm do pedałów lub imbus 6mm

no i jakieś tam młotki, śrubokręt i tego typu pierdoły także sie przydają czasami.

Napisano

warto sie dowiedzieć o ką t swojej ramy żeby nie było problemów, w ekstremalnych przypadkach przerzutka zahacza o widełki z tyłu.

Ale dotyczy to przedniej przerzutki czy tylnej ?

Bo, kurcze, już kupiłem tego Shimano XT M771 w długiej wersji, chyba będzie pasował ?

Narzędzia będą kupione, znaczy się ten ściągacz do korb oraz do suportu.

Do kaset nie muszę na razie, bo już jest założona na tylnym, nowym kole.

Napisano

Akurat robie downgrade w mamy rowerze i też wybrałem alivio 9 rzędowe bo uważam, że ma chyba najlepszy stosunek ceny do jakości.

przerzutka przód

Nie za bardzo widzę sens kupowania wysokich grup (mimo, że różnice cenowe nie są duże), gdyż zauważyłem, że sporo osób rzadko używa przedniej, ja zresztą też rzadko macham przednią. Mam XT a myślę, że alivio by mi starczyło. Nie wiem jak Ty często operujesz przodem, ale jak rzadko to bym wstawił pewnie Alivio/Deore.

Klamkomanetka

Jak tymczasówka to coś taniego. Mimo, że pisałeś, że nie chcesz używanych, ale w takim wypadku zastanowiłbym się nad używaną. A docelowo polecam XT (z ewentualną przeróbką na „podrabiane” XTR). A jeśli docelowo nie będzie XT to zastanowiłbym się od razu nad alivio 430. 100 pln za komplet naprawdę fajnych manetek. Mam w zimówce klamomanetki, ale trzymam je tylko z sentymentu, były tam od nowości to zostają, ale klamkomanetki to ślepa uliczka.

Korba

Wymieniona wcześniej przez Ciebie korba Alivio FC-M410 to korba 8 rzędowa. Pewnie działa i na 9, ale poszukałbym w necie opinii na ten temat albo lepiej wziąłbym 430, ona na pewno jest na 9 rzędów. Albo…

Suport

Też się zastanawiałem nad suportem BB-ES51 bo jest polecany, ale zdecydowałem się na

standardowy suport za 35 pln. Korba na Octalink plus es51 to koszt około 200 pln. 50 pln więcej i jest deore na zintegrowanej osi. Gdybym wybierał dla siebie to brałbym zintegrowaną oś. Też kiedyś chciałem robić swój na octalink bo kwadrat mnie wkur…, ale ostatecznie kupiłem drugi rower z zintegrowaną i obecnie kwadrat może być na zimę, ale na resztę roku nie wyobrażam sobie jazdy bez zintegrowanej. Korby deore nie będę polecał bo nigdy na niej nie jechałem, ale polecam zintegrowaną oś.

Ja bym zrobił tak: na przód alivio/deore, tył masz, manetki alivio, do tego klamki np. avid fr-5, tak jak polecał przedmówca łańcuch connex, dokładniej dwa ze spinką i stosowanie podmianek, a że jestem fanem zintegrowanej osi, to jeśli deore ma dobre opinie to brałbym korbę deore. Choć tu może się pojawić problem w postaci ramy, a konkretniej prawdopodobna konieczność frezowania mufy suportowej by łożyska w suporcie długo działały.    

Napisano

Zgadzam się z kolegą wl0di. Pakowanie Deore XT do rekreacyjnej jazdy zupełnie mija się z celem. Tylna przerzutka Deore to wg. mnie sprawdziłaby się aż nad to. Nawet Alivio do tego typu zastosowań jest idealne. Connexy 800 Panowie, bez przesady... kolega jeździ po ścieżkach rowerowych - lepiej wymienić raz na jakiś czas łańcuch na nowy niż zarzynać Conexa - bo szkoda go wymienić, bo tyle kosztował. To samo tyczy się kasety.

Napisano

Nie jest aż taki drogi, na alegro kosztuje 50zł tyle co HG50.

Ale już HG40 kosztuje połowę tego, pewnie by wystarczył.

Napisano

wl0di, dziękuję za wszelkie uwagi, ładnie wyszczególnione :)

Dało mi to trochę do myślenia, nie ma to jak podpowiedzi sprawdzone praktycznie.

Przerzutka przednia będzie jakaś Deorka, korba Alivio z dedykowanym suportem na octa, zintegrowany jakoś do tej klasy ramy mi nie pasuje (zbyt pro, czy cuś). ;)

Łańcuch z serii Connex 800

Klamkomanetkę wezmę Alivio, później pomyślę, w następnym sezonie zapewne, kasy już i tak trochę pójdzie :woot:

Ufff ... sporo przez ostatnie dni musiałem wiedzy wchłonąć...

Tak to jest, jak się ma 4-5 lat przerwy i nie jest w temacie na bieżąco.

Na szczęście powoli sprawa dobiega do, mam nadzieję, finału okraszonego sukcesem.

Jak już będę miał wszystkie podzespoły, dam znać co nabyłem i jak postępy w wymianie.

Gdyby wystąpiły jakieś problemy w montażu, nie omieszkam poradzić się na tym forum.

Widać sporo tu życzliwych ludzi zagląda i bezinteresownie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Miło jestem zaskoczony ... serio :)

Bardzo mi pomogliście Panowie, bo byłem niczym gajowy na pustyni, nie wiadomo w którą stronę ruszyć aby znaleźć oazę ;)

A najważniejsze, że będę musiał sobie chyba dzwonek dokupić ... dotychczas wystarczyło, gdy dojeżdżałem do ludzi spacerujących, np zmienić bieg i był trzask i inne efekty dźwiękowe z napędu, ludzie się odwracali i ustępowali miejsca, czasem wręcz odskakiwali ... :w00t: ...

Edit

Kąt ramy jest prawdopodobnie 72 stopnie.

Przynajmniej model Kross Hexagon v4 rocznik 2011 ma taki podany na stronie producenta.

Przypuszczam, że mój jest z rocznika 2008, chyba powinno być analogicznie.

Jeszcze raz proszę o poradę w kwestii tego kąta nachylenia ramy pod siodłem.

Sprawdziłem jeszcze raz u producenta rocznik 2011, jest dokładnie 73 stopnie, wcześniej pisałem z pamięci.

W ofercie przednich przerzutek Shimano znalazłem tylko zakresy do 69 stopni.

Sprzedawca u którego chcę zamówić korbę oraz przerzutkę pisze, że będzie pasować, ale wolał bym się upewnić.

Ktoś już może spotkał się z podobnym problemem ?

Czy kupować i nie przejmować się tymi 4 stopniami różnicy ?

Napisano

XT jest też do 69 stopni a działa u mnie przy kącie 73,5. Dlaczego? Kąt podawany przez Shimano (chainstay to seat tube angle) nie jest do końca mierzony tak jak ten podawany przy geo ramy (seat tube angle). Wspólna jest rura podsiodłowa, ale pierwszy odnosi się do dolnej rury tylnego trójkąta, a drugi do linii łączącej osie kół. Ma wg Shimano 66-69 to bierz, powinno działać

Napisano

Dzięki wl0di
No to już prawie jestem przekonany ;)

Ktoś jeszcze potwierdzi ?

Chciał bym dziś wieczorem zrobić trochę zakupów, praktycznie wszystkiego co mi będzie potrzebne.

I tak myślałem, że to będzie szybka decyzja i szybkie zakupy, a tu tyle zależności wynikło.

Edit

Mam jeszcze pytanie odnośnie demontażu korby na kwadrat.

Da się bez klucza (operacja jednorazowa), czy muszę kupować ściągacz ?

Stara korba wraz z suportem idzie do kosza.

Piotr

Napisano

3 dni temu wymieniałem przednią przerzutkę z Alivio na XT i bez problemu to śmiga. W Twoim przypadku też nie będzie problemu. Różnica w kątach musiała by być bardziej drastyczna, ale przy "normalnych" kątach wszystko działa jak należy.

Napisano

No to już jestem przekonany, dzięki Darek156.

Biorę jakąś z kątem 69 i będzie jeden problem z głowy ;)

Jak by jeszcze ktoś podpowiedział czy da się ściągnąć korbę z kwadratem bez specjalnego klucza, może jakiś patent ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...