Skocz do zawartości

[suport] dziwne tykanie w jednej pozycji

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie chce mi się wierzyć, że to suport takie jaja wykręca. Tak na chłopski rozum jeżeli łożysko by strzeliło to cały czas byłoby słychać tykanie lub strzelanie albo chrobotanie a nie tyknięcie dokładnie w tym samym momencie ruchu korbą. A skoro już nie jestem jedyną osobą której takie rzeczy się dzieją to chyba też nie zabrudzenie. Tylko co ? Na początku pomyślałem o tym co wcześniej kolega Tobo napisał, że może gniazdo korby się trochę obrobiło ale nie. Powiem szczerze, że niby to tylko tyknięcie ale nienawidzę jak mi coś w rowerze nie działa tak jak ma być. Dla świętego spokoju jutro rozbiorę suport i sprawdzę.

• Mod Team
Napisano

a dziś się okazało że mam suport ht2.

nie rozumiem ... suport był rozbierany czyszczony i nagle dziś sie okazało ze masz inny suport .. ?

Napisano

nie rozumiem ... suport był rozbierany czyszczony i nagle dziś sie okazało ze masz inny suport .. ?

bo nie ja to robiłem, a w seryjnym specu jest inny suport.

Napisano

Tak na chłopski rozum jeżeli łożysko by strzeliło to cały czas byłoby słychać tykanie lub strzelanie albo chrobotanie a nie tyknięcie dokładnie w tym samym momencie ruchu korbą.

Tak na chłopski rozum to wystarczy, że łożysko będzie miało luzy albo będzie zasyfione. Przy małym obciążeniu będzie działać jeszcze prawidłowo, a przy dużym (gdy kulki będą "rozpychane w luzach") będzie "strzelać" i właśnie najczęściej w jednym miejscu, tam gdzie jego obciążenie jest największe. Ułożenie ramienia korby w dół, prostopadle do podłoża jest ułożeniem, gdzie jest największe obciążenie łożyska przy jeździe na stojąco. Dokręć ramiona korby, śruby zębatek, zobacz czy masz wyczuwalne luzy na suporcie, a na końcu sprawdź czy w takim przypadku (jazdy na stojąco) coś Ci strzela w korbie w opisanej powyżej pozycji. Jeżeli tak to jest to raczej na pewno wina łożyska. A jeżeli masz jakieś inne teorie to po prostu idź do serwisu, a nie pytaj się na forum, bo tutaj nikt nie widzi co się dzieje w twoim rowerze. A są takie przypadki, że komuś wydaje się, że strzela w korbie, a w serwisie się okazuje, że chodziło o tylną piastę ;)

Napisano

Po to jest właśnie forum aby się pytać. Chciałem wyeliminować najprostsze rzeczy z którymi sobie mogę sam poradzić jak widać to nic nie dało więc napisałem, że jutro udaję się do serwisu.

Napisano

ja na razie daje sobie z tym spokój, aż tak nie przeszkadza, w następnym sezonie wymienię cały napęd, jak będzie trzeba to z suportem, bo aktualny i tak ma 70%. zużycia.

Napisano

Puklus miałeś rację to jednak suport, co prawda nie zrobiłem jeszcze tego ale wszystko zostało sprawdzone, rower w serwisie ale wiem, że to na 100% suport i teraz jeszcze nie wiem czy będzie wymiana czy wystarczy smarowanie :(.

Napisano

Mam niestety dokładnie to samo :( Tykanie przy nacisku z prawej strony korby.

Korba Shimano SLX FC M660, a suport Shimano Deore XT SM-BB70.

Pedały i zębatki na 100% wyeliminowane, a suport dokręcony. Ostatnio stukanie ewoluowało i już można je wywołać naciskając ramie korby w bok z pozycji pionowej.

Korba i suport mają przejechane 8,5tys km turystycznej jazdy. Jaka jest mniej więcej żywotność dla tych komponentów bo nawet nie wiem czy to dużo czy mało? Ile pożyje takowy suport a ile korba?
Czy suport trzeba jakoś serwisować od czasu do czasu?

Napisano

8,5 tyś to chyba sporo ja mam zrobionych ok 600 km. Ty kolego masz HTII a ja mam zwykły kwadrat a takowe chyba powinny być trwalsze więc trochę mnie to załamało. W tym momencie nawet rozglądam się za jakimiś ramionami pod HTII bo nawet łatwiejsze w serwisowaniu mi się wydają a z drugiej strony niedawno wymieniałem cały napęd wraz z korbą i właśnie suportem i szkoda mi tego wywalać bo drugiego roweru nie mam aby to przełożyć. Zobacze czy da radę tylko smarowanie czy cały suport do wymiany.

Napisano

Miałem podobnie. Podczas pedałowania na początku słychac było takie tykanie tylko przy mocniejszym naciśnięciu pedałów (lewy), a po jakims czasie cały czas. Prysnąłem w suport olejem penetrującym i tykanie ustało.

Napisano

Mi się wydaje że to przez bród(piasek) lub luzy gdzieś ,widzę że nie jestem sam z tym pykaniem a rower nie całe 50km ma przejechane. Stuka z lewej strony przy pełnym obrocie i mocniejszym nacisku..

Mi się wydaje że to przez bród(piasek) lub luzy gdzieś ,widzę że nie jestem sam z tym pykaniem a rower nie całe 50km ma przejechane. Stuka z lewej strony przy pełnym obrocie i mocniejszym nacisku..

wymieniłem pedały plastikowe na nowe metalowe i nie stuka jak na razie :)

Napisano

mam taki sam problem z lewą stroną, korba m430, suport SHIMANO ES25 Octalink,

Mam ten sam zestaw i podobny problem. Tylko że u mnie cyka niezależnie od zębatki i w jednym określonym położeniu korby. Obstawiam, że to coś z suportem. Cykanie pojawia się nieregularnie. Potrafi go przez dłuższy czas nie być i z bliżej nieokreślonych przyczyn nagle się pojawić. Korba jest na octalinku i dokręcona właściwym momentem. Podobnie pedały.

Napisano

Ja już naprawiłem. Jakiś syf dostał się do suportu, wyczyszczony i nasmarowany i po problemie. Warto psiknąć jakimś smarem penetrującym oraz warto sprawdzić samą ośkę aby na niej nie było jakiegoś paprocha.

Mam ten sam zestaw i podobny problem. Tylko że u mnie cyka niezależnie od zębatki i w jednym określonym położeniu korby. Obstawiam, że to coś z suportem. Cykanie pojawia się nieregularnie. Potrafi go przez dłuższy czas nie być i z bliżej nieokreślonych przyczyn nagle się pojawić. Korba jest na octalinku i dokręcona właściwym momentem. Podobnie pedały.

Mnie cykała cały czas na końcu już ale to było regularne przy większym naciskaniu na pedały, spróbuj psiknąć jakimś penetratorem zobaczysz czy coś da a jak nie to pasuje rozkręcić i zaglądnąć.

• Mod Team
Napisano

Ile pożyje takowy suport a ile korba?

Wybij łożyska otwórz i wyczyść. Jeżeli po wyczyszczeniu łożysko będzie sie kręciło głośno lecz bez skoków może zostać, następnie np małą strzykawką nałóż smaru do środka i zamknij łożysko. Jeżeli czyszczenie nie  pomaga łożyska w kosz i wymiana na nowe.

Watro wspomnieć ze czyszczenie to już ratowanie ze stanu agonalnego i na pewno nie przedłuży życia o 100%. To środek tymczasowym

Zaniedbany suport w korbach ze zintegrowaną osią, w tym przypadku HT2 może skutkować nawet uszkodzeniem korby i koniecznością jej wymiany. Może sie stać tak iż na skutek zaniechania serwisu i przeglądu, prawe łożysko ( to od strony ramienia z osią) sie zatrzyma, wtedy oś kręci sie w szali zamiast razem z nią i oś się wyciera i bezpowrotnie uszkadza, robiąc luz w tym miejscu.

Napisano

Mnie cykała cały czas na końcu już ale to było regularne przy większym naciskaniu na pedały, spróbuj psiknąć jakimś penetratorem zobaczysz czy coś da a jak nie to pasuje rozkręcić i zaglądnąć.

Nie jest to chyba dobry pomysł... Generalnie wtedy suport jest do wymiany...

• Mod Team
Napisano

Niby tak ale co .. bardziej mu i tak nie zaszkodzi a może przepłucze syf i przestanie strzelać ... albo napcha nowego i będzie jeszcze gorzej :P

Napisano

Czyli miałem rację - to co u mnie. Jak pisałem psiknąłem smarem penrtującym i cisza jak makiem zasiał podczas pedałowania.

Napisano

Niby tak ale co .. bardziej mu i tak nie zaszkodzi a może przepłucze syf i przestanie strzelać ...

W moim przypadku cykanie jest jeszcze na poziomie do zaakceptowania, więc można z tym jeździć. Zatem "psiuknięcie" wd40 w suport daje szansę pogorszenia sprawy. BBES25 kosztuje tyle, że jak spadnie na ziemię, to nie opłaca się po niego schylać, ani tym bardziej bawić się w ryzykowne czyszczenia. To jest część z tego rodzaju, że jak pojawia sie problem, to się ją wymienia i nie zastanawia, co sie dzieje i czy da się naprawić. Są pewnie magicy, co potrafią go rozłożyć i naprawić, ale ja do nich nie należę.

Napisano

Nie dawno miałem ten sam problem , dzwięk wydobywał sie przy pełnym obrocie i mocniejszym nacisku okazało sie u mnie że to pedał jest przyczyną (plastikowy) wymieniłem ze starego roweru pedały i przestało pstrykać. Jeśli tez tak robiłeś i nic nie pomogło to przeczyść go w środku może piasek się dostał lub łożyska do wymiany 

Napisano

No to Panowie sprawa wygląda tak. Po ostatnim rozebraniu i nasmarowaniu tykanie ustało do niedzieli, w niedzielę wybrałem się na objazd trasy maratonu i po jakimś czasie jak łańcuch złapał już trochę syfu zaczęło się od nowa. Przejechałem trasę i przy moim sapaniu nie było tego tak strasznie słychać ale jak wyjechał już na luźną trasę to znowu to samo. Po całym przejeździe pojechałem spłukać rower na myjkę i z premedytacją wyczyściłem cały łańcuch od góry i co ? i przestało strzelać.. jak dojechałem do domu to od razu wyczyściłem rower i nasmarowałem i znowu się zaczęło od nowa.

I co Wy na to ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...