Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] dziwnie ułożona

matik0109

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam pytanie przezutka z tyłu u mnie wyglada tak:

https://www.dropbox.com/s/95zu6jbrg08o6pb/2013-05-12%2014.16.20.jpg

a powinna wygladac tak:

https://www.dropbox.com/s/1zkdd4nqiquouxu/rower%20tyl.jpg

co zrobic by to normalnie bylo linke naciagnac czy jakas srube dokrecic?

Napisano

mi to wygląda na ewidentnie za długi łańcuch. Skróć go z umiarem, albo oddaj na serwis.

P.S. przydałoby się wyczyścić napęd przed serwisem żeby Cię nie skasowali dodatkowo

Napisano

własnie łańcuch ciągle jest taki sam i wcześniej jeszcze w tamtym tygodniu wszystko było normalnie potem spadł i zrobiło się takie coś

Napisano

Przerzutka faktycznie ma nieco zabardzo wychyloną pozycję do tyłu,ale wcale nie tak dużo,myślę,że skrócenie łańcucha o dwa ogniwa powinno wystarczyć.Ponad to sprawdż poprawność przykręcenia przerzutki do haka.Należałoby nieco obrócić przerzutkę na śrubie mocującej do przodu. O ile się nie mylę od zewnętrznej strony tego ramienia stykającego się z hakiem znajduje się mała wypustka która z kolei powinna opierac  się o wypustkę na haku ramy.

Taka pozycja przerzutki może wynikać też z tego,że łańcuch z przodu jest na najmniejszej tarczy i z tyłu również ,a takie przekosy łancucha są nie dopuszczalne.

Napisano

no tak mam na najnizszej tarczy z przodu bo pozostałe sa troche wykrzywione i łańcuch przeskakuje ale na razie nie jeżdżę na rowerze bo czekam na nową korbę

to będę musiał się zabrać dziś za tą przerzutkę i zobaczyć jak to tam dokładnie wygląda

Napisano

no tak mam na najnizszej tarczy z przodu

I tu leży problem. Takie przełożenie nie jest polecane. Mocne przekoszenie łańcucha zwiększa ryzyko awarii.

Nie zawsze długość łańcucha jest dobierana pod takie skrajne przełożenie. Jeżeli będzie nowa korba, to nie kombinuj ze skracaniem łańcucha.

Jeżeli łańcuch jest wyciągnięty, to może się nie zgrać z nową korbą i czeka Cię również wymiana łańcucha. Może to pociągnąć również konieczność wymiany wolnobiegu.

Pomyśl też nad wymianą kółeczek przerzutki.

Napisano

Pewnie można, ale ani to wygodne, ani pewne, że się nie uszkodzi łańcucha. Nawet posiadając skuwacz potrzeba odrobiny wprawy, żeby prawidłowo połączyć ogniwa.

Napisano

Jeśli nie chcesz kupować odpowiedniego narzędzia możesz rozkuć łańcuch "domowym" sposobem a potem spiąć go spinką. Tą zamyka się bez dodatkowego sprzętu.

Napisano

To spinka Shimano do łańcuchów 7/8 sp. Zapina się ją inaczej niż inne (przez lekkie wygięcie płytki z bolcami) i dosyć trudno rozpina bez trwałego wygięcia. To jednak nie ma żadnego znaczenia jeśli nie zdejmujesz łańcucha do mycia/czyszczenia. 

• Mod Team
Napisano

Spinki Shimano są jednorazowe. Kiedyś taka kilka razy użyta strzeliła mi w trasie. trzeba było kilka pln dołożyć i kupić jakaś KMC/Srama/Connexa.

Napisano

Też nie polecam takiej spinki. Ciężko się rozpina, a poza tym tak jak koledzy pisali odkształca się trwale. Nawet łańcuch później krzywa linię ma :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...