kporys Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Witam, chciałbym spróbować swoich sił w jeździe z pedałami SPD Czy ktoś z was potrafi zaproponować zestaw z butami do około 300zł? Jak na razie myślałem nad: -pedałami Shimano m520 + bloki+ nakładki za około 120zł Czy jest sens je kupowač czy może jest jakaś tańsza alternatywa? Jakie buty byłyby dla mnie odpowiednie?
adii22 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Geje M540 (są bezproblemowe w serwisie, nie trzeba kombinować z kluczami Shimano jak w M520 - przerabiałem :] ) + jakieś butki, jakie Ci pasują. M540 nie są wiele droższe, ale tak jak mówię, są łatwiejsze w rozbiórce
szliri Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Tańsza alternatywa to m520 używane z allegro http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m064-czarne-45-i3176360168.html http://allegro.pl/shimano-sh-mt23-buty-rowerowe-turystyczne-spd-43-i3153140301.html
shortee Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Pedały M520 + Buty Shimano M77 - to chyba najtańsza alternatywa, jeśli chodzi o nowy set SPD. Możesz też popatrzeć na buty Vermont są tanie na allegro i kupić 520 bez tych platform, to zaoszczędzisz ze 30 zł. Alternatywa to używki, ale to już kwestia indywidualna.
Dworniok Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A czemu wszytkie osoby co znam i kupują SPD to tylko chcą nowe!? Czemu nikt nie rozgląda się za używkami które są tańsze o polowe, a można znaleźć w b.dobrym stanie. I do tego buty używki które można wyrwać za 1/3 ceny nowych.
Schwefel Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A chcesz jeździć w przepoconych używanych butach? Bo ja nie, dlatego jeżeli chodzi o buty kupuję zawsze nowe.
kporys Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Nie wiem, jakoś nie lubię używanych butów, ale jeśli zaproponujesz jakiś fajny zestaw to mogę sprawę przemyśleć
severian Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 No,ja jeździłem w używanych butach ale nie każdy ma na tyle silną psychikę Generalnie skłaniam się ku nowemu zestawowi,nawet najtańszemu.Unikniesz wielu potencjalnych problemów.
tobo Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Używane buty to potencjalna grzybica. Nie widać, nie słychać, ba, nawet nie czuć ale potem i widać i czuć Państwo chyba nie finansuje powrotu do zdrowia, jako że nie jest to "poważne zagrożenie zdrowia" Gdybam że ta przyjemność kosztuje tyle co wypasione buty
Dworniok Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Ja kupiłem używane buty i od razu je wyprałem i wyparzyłem. I nie mam żadnych problemów a w butach jeżdżę już dość długi okres czasu. A zapłaciłem za nie 150zł-Specialized a nowe w sklepie kosztowały 459zł więc oszczędność 300zł jest. A pedały np. CB Candy 100zł z blokami a nowe kosztują ok. 250zł więc kolejne 150zł. To razem masz 450zł oszczędnosci za które możesz dokupić sobię kask lub coś podobnego.
szliri Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Najlepsza opcja przy takim budżecie to pedały używane i buty nowe.
Dworniok Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Buty też moga być używane, jest wiele sposobów na to aby pozbyć się potencjalnej grzybicy z butów wystarczy troszke popytać wujka google.
DEVILEK Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Sam przerabiałem ten temat, więc się wypowiem. Używanych butów nie chciałem, więc metodą przeszukiwania netu, trafiłem do sklepu mud-serwis z Krakowa. Oferta mega konkurencyjna, w stosunku do innych sklepów. Nie będę tutaj podawał modeli butów, ale ceny na markę Exustar mają najlepsze w sieci. Mając na wydanie 300 zł, można bez problemu kupić sobie nie najniższy model Exustar + nowe pedały. Chociaż akurat pedały mogą być bez problemu używane, ale oby nie zajechane. Sam poszedłem takimi krokami i buty z ceną 229 na pudle, dostałem za 129 + kw, a 520'tki, po przebiegu 500km, za grosze wyrwałem od kumpla.
lepus Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Ja chyba w tym sezonie SPD jeszcze nie kupię ale przymierzam się do zakupu nosków. A przez sezon powinno się uzbierać. A mam nadzieje że noski przez ten sezon sprawdzą się jako tańszy zamiennik SPD
Schwefel Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Beznadziejny pomysł. Noski nie mają nic wspólnego z jazdą w SPD. Wyrobisz sobie złe nawyki i będziesz miał problem z przestawieniem się na spdy.
kporys Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 A cieżko jest się nauczyć jazdy z SPD, bo dziwne wydaje mi się mieć uziemione nogi ;/
Dworniok Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Ja nauczyłem sie jeździć w SPD po 10 minutach a już jeżdżę rok. Nie zaliczyłem jeszcze ani jednej gleby.
DEVILEK Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Nie ma reguły, jeden nauczy się raz, dwa, drugi będzie gleby zaliczał na każdych światłach. Długo nie jeżdżę, jedna gleba się trafiła, przez moja głupotę ; chciałem wpięty ruszyć z blatu pod górkę. No cóż ławkę, obok której stałem, zaliczyłem. Od tego czasu ani jednego potknięcia. Jakoś sobie dość szybko wyrobiłem nawyk wypinania się, przy dojeździe do świateł, czy w grząskim podłożu. Filozofii nie ma.
kporys Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 ehhh... Przejeżdżę chyba jeszcze ten sezon, bo nie jestem przekonany do SPD jeśli chodzi o wpinanie, wypinanie itd.
trupek Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 I co, na następny rok nadzwyczajnym sposobem się przekonasz? Zrobisz oczywiście jak uważasz bo sam z niewielkim funduszem pewnie wstrzymałbym się z zakupem. Z 2 strony przez bieżący rok nabrałbyś umiejętności i przekonał się czy to system przeznaczony dla Twoich potrzeb.
kporys Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 No w sumie masz rację. W każdym razie będę to mógł kupić za około miesiąc dopiero, więc poszukam jeszcze czegoś. Na razie mam na oku buty Exustar za 129zł i pedały Shimano M520 w komplecie z blokami za 89zł. Da radę taki zestaw na początek?
jasinski21444 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Mam M520 z butami m087 dają rade już drugi sezon.
Sobol9o Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Ja ze swojej strony polecam na początek m520 sam na nich do dziś jeździłem a to z prawie 2 sezony i do tego buty kupiłem razem z pedałami shimano m123. Shimano są dobre do nauki ze względu na regulację sprężyny. Buty może szałowo nie robią ale są w miarę wytrzymałe i wygodne no i też cena nie wygórowana jak na allegro się dobrze poszuka
Dworniok Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Wszyscy na początek kupują M520. Tak jak kolega wyżej napisał w Shimano plusem jest regulacja sprężyny, a to bardzo pomaga początkującym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.