Skocz do zawartości

[amortyzator] Wymiana amortyzatora w Unibike Viper - Suntour NVX vs NRX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na tego Suntoura to sobie poczekasz ... i się nie doczekasz ...

Co do braku oleju - to zdarza się w sporo droższych amorach ...

Napisano

Na tego Suntoura to sobie poczekasz ... i się nie doczekasz ...

Ponieważ? Zawsze są sklepy internetowe, nie tylko dystrybutor.  :thumbsup:

Co do braku oleju - to zdarza się w sporo droższych amorach ...

Tym gorzej to świadczy o producentach amortyzatorów.  :icon_confused:

Napisano

Zapytaj w tym sklepie. Ja na jesień kupiłem po bardzo atrakcyjnej cenie NRX'a E-RL ( może Cię zainteresuje? :) ) czarny z pivotami za 350 zł, a cena katalogowa wynosiła 699 - tu wtedy też mieli promocję na 399 bodaj. Ogólnie najlepiej kupować po sezonie tj. po wakacjach i dalej. 

Ja swojego jeszcze nie założyłem, nie ma czasu, czekam na wakacje. Ale im dłużej czekam to coraz więcej wątpliwości, czy nie lepiej jednak powietrzny? W tym roku już od serii D Suntour są powietrzne. Np SF13-NRX-D RL albo ten Marzocchi. Tylko po takich ekscesach co opisał kolega... I TXC1 niezbyt mi się ze zdjęcia podoba :) i to jest (tak wnioskuję z opisu) bardziej trekking niż cross, skok 60, a mój powinien mieć 75mm - takie głosy chodzą po forum.

Napisano

Chciałem model tegoroczny, bo Suntour w całej serii 2013 dał tłumiki olejowe, nawet w najniższych NRXach. Ogólnie rozważam modele do ~450zł: D LO air albo zwykły D LO. Ten drugi to głównie ze względu na to, że przeraziły mnie ceny pompek do powietrzniaków (+150zł na wejściu) + fakt, że nawet pomijając ceny pompek, nikt go i tak nie ma w sprzedaży. Niestety z tym drugim też jest problem (skok 75mm "zrobi" z 63mm tylko dystrybutor, który jak się przekonałem ma klienta detalicznego w dupie). Co prawda parę sklepów ma coś w ofercie, ale jak już odpowiedzą po tygodniu (albo odbiorą telefon...), to się okazuje, że fizycznie przedmiotu ma i nie wiadomo kiedy będzie albo że to stara wersja (cierna, a nie olejowa). Jeszcze z tydzień poszukiwań i po prostu zrezygnuję, bo nic lepszego od NRXa raczej nie ma, a skoro jego nie da się zakupić, to nie będę kombinować na siłę.

Napisano

Wersja RL odpada, bo nie mam na kierownicy miejsca na kolejną manetkę. Druga sprawa, że to są 63mm, a ja chciałem 75mm. Przyznać trzeba, promocja była ciekawa, ale już nieaktualna.

Napisano

A ja uważam, że manetka blokady to bardzo pożyteczna opcja i na twoim miejscu postarałbym się wygospodarować odrobinę miejsca na kierownicy.

Napisano

Mój też jest "z zakupu" 63 a w praktyce powinien być 75.

Dobrze rozumiem, że mam kupić 63mm z nadzieją i może to jednak będzie 75mm? Przypadkowe zakupy z nadzieją, że "może się trafi" to nie w moim stylu. :icon_confused:

na twoim miejscu postarałbym się wygospodarować odrobinę miejsca na kierownicy.

Nie zrozumiałeś. Nie mam miejsca na kierownicy.

EDIT:

Póki co kończę temat amortyzatora. Model został co prawda wybrany, ale zmęczyło mnie proszenie się przez 3 tygodnie o to, żeby ktoś wziął moją kasę. Szkoda czasu na przeszukiwanie internetu, telefony i maile do sprzedawców - lepiej pojeździć na rowerze. Osobna kwestia to kultura pana roberta z firmy eurobike. Taki człowiek nie powinien być odpowiedzialny za kontakt z klientem. 

Napisano

Nie może być, chyba już pisałem, że się nie doczekasz :teehee:

Łał, ale jesteś fajny. I co, cieszysz się? Oczekujesz braw i nagrody? O_o

• 4 tygodnie później...
Napisano

I co zrezygnowałeś juz z kupna? Bo znalazlem sklep ktory jest autoryzowanym dealerem, ma większosć tegorocznych modeli w niższych cenach, daje 4 letnią gwarancję i oferuje zmianę skoku na 75 za dyszkę :) Czego chciec więcej?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sam jestem zainteresowany amorkiem NRX D RL Air w wersji z roku 2013 bo Suntour NVX z mojego Crossfire'a nie jest zbyt udaną konstrukcją. Też czekam na link do sklepu ponieważ poszukuję wersji ze skokiem 75 mm. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chciałem model tegoroczny, bo Suntour w całej serii 2013 dał tłumiki olejowe, nawet w najniższych NRXach. Ogólnie rozważam modele do ~450zł: D LO air albo zwykły D LO. Ten drugi to głównie ze względu na to, że przeraziły mnie ceny pompek do powietrzniaków (+150zł na wejściu) + fakt, że nawet pomijając ceny pompek, nikt go i tak nie ma w sprzedaży. Niestety z tym drugim też jest problem (skok 75mm "zrobi" z 63mm tylko dystrybutor, który jak się przekonałem ma klienta detalicznego w dupie). Co prawda parę sklepów ma coś w ofercie, ale jak już odpowiedzą po tygodniu (albo odbiorą telefon...), to się okazuje, że fizycznie przedmiotu ma i nie wiadomo kiedy będzie albo że to stara wersja (cierna, a nie olejowa). Jeszcze z tydzień poszukiwań i po prostu zrezygnuję, bo nic lepszego od NRXa raczej nie ma, a skoro jego nie da się zakupić, to nie będę kombinować na siłę.

pompke można dostać od 50zł

zmiane skoku łatwo wykonać samemu-po spuszczeniu gazu i zdjęciu goleni dolnych ,

odkręcamy korek dolny z goleni górnych lewy i na trzpieniu są 2-3 tulejki 1-2cm które odpowiadaja za skok-usuwamy 1 i mamy zmane skoku

opisuje tu zmiane w klasycznym systemie powietrznym suntora- najnizsza wersja d ma kardridź powietrzny(nie znam tego rozwiązania)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...