Skocz do zawartości

[Korba] Opinie nt. Suntour XCR V2

mariuszec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

planuje zakup korby SR XCR V2. Korba ze zintegrowaną osią, niedroga, w miarę wyględna i niezbyt ciężka. Trochę niepokoi mnie sposób montażu, ale nie samej operacji, co raczej trwałości połączenia.

Czytałem, że ktoś tam zrobił 4 tysiące i jedzie dalej, wiec w sumie dla amatora nie jest źle.

Moje główne pytania to:

Na jakim standardzie opierają się mocowania koronek - SH czy jakiś SR?

Jak z awaryjnością połączenia prawej strony z lewym ramieniem z osią?

Czy szybko padają łożyska?

I czy ja tam dostrzegłem coś a'la plastikowe elementy (załącznik) wystające po obu stronach mufy suportowej? Jesli tak to jaka jest ich rola, a jesli nie to co to za materiał?

Czy jest to sztywny układ?

Dzięki!

post-164015-0-40906900-1367583254_thumb.jpg

Napisano

Nie używałem, nie widziałem. Napiszę co sądzę na podst. zdjęć i opisu.

1. połączeniu z osią bliżej do kwadratu niż do wielowupostów

2. masa bardzo wysoka (ok 1200g)

3. suporty- wkłady _chyba_ niedostępne osobno

4. duża średnica osi, a małe łożyska (ukryte w mufie); wróży do krótki żywot, jeśli zużyje się- patrz pkt. 3

5. dość skomplikowany montaż, wymagający chociażby długiego klucza imbusowego

Sugeruje kupić octalinka albo dozbierać do zint. korb od shimano.

Napisano

Na te pytania nikt Ci dobrych odpowiedzi nie da. Krążą różne opinie na temat wytrzymałości korb Shimano a co dopiero takiego wynalazku. Wszystko będzie fajnie do czasu jak coś nie zacznie się sypać a wtedy ta pozorna oszczędność będzie boleć. Tego nie ma w przypadku Shimano, która specjalizuje się w tego typu częściach. Nie ma też problemów z zamiennikami części np. łożyskami.

Napisano

Dzieki, w sumie rozsądne odpowiedzi. Zatem nie zrobiliśmy reklamy SR i kolejne pokolenia nie dowiedzą się jak to naprawdę z tym jest. Chyba, że jednak znajdzie się jakiś doświadczony.

W związku z powyższym zdecyduje się pewnie na M542. Jak dla mnie na miasto całkowicie wystarczająca.

Pozdro

Napisano

Dosyć to ciężkie jest, dodatkowo koledzy którzy ujeżdżali tę korbę narzekali na trwałość blatów i łożysk misek. Dołóż to 40-50 zł i kup jakieś bardziej sztywne i trwałe deore.

Napisano

Dzieki! Nie chce mi się użerać z serwisem, szczególnie, że robie to nie sobie, wiec jeszcze dodatkowo dojdą żale za problemy.

Tymczasem podziękuję SR. Fajnie nawet to z frontu się prezentuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...