Skocz do zawartości

[Stery] Luźne miski

soulafein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W ramach zrobienia dobrego uczynku chciałem bratu wyremontować rower i przełożyć część rzeczy z mojego starego roweru. Wszystko ładnie rozebrałem i tu pojawił się problem. Zdejmując widelec wypadła miska dolna steru a górną ręką sam wyjąłem bez wysiłku. Zakupiłem więc nowe stery NECO na 1 calowe mocowanie (poprzednie stery poza tym miały duża śrubę na 38 klucz chyba, nowe są na mniejszy). Po włożeniu do ramy siedzą dość luźno. W związku z tym mam pytanie:

1. Jak usadowić miski aby nie latały - klej? podkładka?

Rower - rama aluminiowa, stery 1 cal na gwint. Rama bez pęknięć w miejscu misek,

Pozdrawiam

Napisano

Pewny nie jestem musze zmierzyc suwmiarka jaka jest srednica wewnetrzna. Chociaz poprzednio byly zamontowane calowki :) no i oryginalny widelec byl z gwintem.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

@spec

Jeszcze jakieś genialne pomysły?

@soulafein

Zmierz i się przekonasz, zakładam że zwyczajnie masz złe stery kupione, albo masz niezwyczajnie dziwną ramę. Podaj co to za model

Napisano

No i zmierzylem suwmiarka. Wyszlo 30 mm czyli 1 cal. Rama roweru brata ma napisane Scirocco, takze nie mam pojecia co za firma.

Miski jak rozlozylem same praktycznie wylecialy a nowe miski zakupilem Neco bo takie calowki dostalem w sklepie.

Jakies pomysly?

Napisano

Ale gorna i dolna miska? Glowka organoleptycznie jest cala. Brak na niej pekniec.

W takim razie co dalej mozna z tym fantem zrobic?

Napisano

@spec

Jeszcze jakieś genialne pomysły?

speq, nie spec, to raz

Dwa - co nie genialnego jest w mojej propozycji? Uzasadnij.

Napisano

@ speq

Genialne jest montowanie części eksploatacyjnych na stałe do cześci nie-eksploatacyjnych powiedzmy. Równie dobrze możemy przykleić sobie suport albo kierownicę do mostka (choć to nieco odstaje od terminu "części eksploatacyjne").

Miski sterowe są mocowane w ramie przez wprasowanie a nie klejenie. Każde odstępstwo od tej zasady zostało już chyba tutaj przytoczone.

No i zmierzylem suwmiarka. Wyszlo 30 mm czyli 1 cal

1 cal to 25,4mm. Gdzie mierzyłeś, w którym miejscu?

Swoją drogą, jeśli to rama typu 

5667297900_1350755210.jpg

To się nie dziwię specjalnie

Napisano

Nie wiem czy się w ogóle orientowałeś na jakiej zasadzie działaja np. kleje do łożysk, ale takie łożyska MOŻNA zdemontować. 

A dodatkowo, jeśli to rama taka jak na zdjęciu to nie miałbym skrupułów i wkleiłbym te miski na amen, i tak nikt ich już nie bedzie raczej demontować.

Napisano

1 cal to 25,4mm. Gdzie mierzyłeś, w którym miejscu?

Prawdopodobnie średnicę wew. główki ramy :D Która musi być większa niż cal.

Zgadzam się ze speq wklejenie misek to nie jest taki zły pomysł jak się wydaje. Jeśli rama ma rozbitą główkę, a tak najwidoczniej jest (pęknięć nie ma bo to jak podejrzewam stal), to teoretycznie i tak jest do wyrzucenia. Tak więc jeśli wklei to będzie jeździć, a jak nie to nie. Jaki więc wybór?

Napisano

Siknij wnętrze główki jakąś farbą albo zamontuj na żyletki czy kwałek puszki.

najpierw puszka...

a stery jedno calowe są niestety w kilku średnicach zewnętrznych, patrz ostre koło

Napisano

Da radę, spotkałem się nawet z wykorzystaniem kleju dwuskładnikowego Distal do tego celu.

Napisano

Genialne jest montowanie części eksploatacyjnych na stałe do cześci nie-eksploatacyjnych powiedzmy. Równie dobrze możemy przykleić sobie suport albo kierownicę do mostka (choć to nieco odstaje od terminu "części eksploatacyjne").

Nie gotuj się tak, nie ma powodu.

Jeśli miski są faktycznie dobrane odpowiednio pod średnicę gniazd a są luźno to nie pozostaje nic innego jak je wkleić. Inna opcja to wymiana ramy. A może masz jakiś faktycznie genialny pomysł w takiej sytuacji? :) 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wkleilem miski klejem anarobowym Loxeal za 19.99 zl na Allegro:) Wreszcie miski sa idealnie nieruchome. Klej mocno trzyma. Silowalem sie, mlotkiem stukalem i trzyma ostro :) Brat zadowolony...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...