Skocz do zawartości

[przerzutka przód] shimano tx51

neosan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem niedawno rower marki Author konkretnie model Impulse z 2012 roku.

http://velo.com.pl/rowery/rowery-gorskie/author/impulse-0

Na rowerze jeżdżę ogólnie wszędzie, jak mam ochotę to po lesie (bez większych wyzwań ot zwykłe leśne ścieżki) i dojeżdżam nim na uczelnie koło 20 km dziennie w jedna stronę. Jak się okazało niestety dopiero po kupnie gdy zacząłem czytać fora rowerowe dało się wydać pieniądze lepiej. Nie to żeby jakieś gorzkie żale :laugh:  jestem z roweru bardzo zadowolony.. a raczej byłbym gdyby nie jedna sprawa a mianowicie: często na wzniesieniach (niewielkich, chociaż jest i jedno 14 stopniowe), a mam ich całkiem sporo przy dojeździe na uczelnie zmiana przedniej przerzutki kończy się tym, że łańcuch spada. Zmieniam bieg pod obciążeniem, nie dużym ale jak widać wystarcza. Przed kupnem wydawało mi się, że takim zwykłym oczekiwaniom powinien sprostać każdy w miarę markowy rower, no ale trudno.

Chciałem się dowiedzieć czy jest to wina niskiej jakości przerzutki przedniej tx51, czy korby prowheel, czy i jednego i drugiego. I jeżeli tak to czy wymiana tych części na osprzęt Shimano Altus (do kompletu) załatwi problem? Dodam, że użytkowanie roweru po usunięciu tylko tego problemu będzie dla mnie w pełni satysfakcjonujące :sweat:
(z góry przepraszam za całkiem zły dział i proszę moderatora o przeniesienie tematu :sick: )

Napisano

Przede wszystkim trzeba zacząć od próby wyregulowania przerzutki. Na szczęście przód nie musi być super precyzyjny, żeby działał.

Napisano

Mz źle wyregulowana przerzutka, wyreguluj sam albo pojedź do serwisu, takie rzeczy nie powinny się dziać.

Z drugiej strony ja najmniejszą korbę rzadko kiedy używam, na środkowej wystarcza mi prawie wszędzie,

gdy z przodu jest środkowa, to z tyłu 9 mi w zupełności wystarcza (najczęściej 4-9).

Napisano

Wydaje mi się, że wszystko jest tak jak powinno jeżeli chodzi o regulację (sprawdzając wg forumowego FAQ) ale na dniach pojadę do serwisu aby się upewnić.

Napisano

Chciałem się dowiedzieć czy jest to wina niskiej jakości przerzutki przedniej tx51, czy korby prowheel, czy i jednego i drugiego.

Spokojnie, to na pewno nie wina korby ani niskiej jakości przerzutki :)
Przecież nikt nie mówi, że przerzutki niskiej klasy zepsują sie po przejechaniu kilku kilometrów :)
Pojedz do serwisu i z pewnością usuną Ci tą usterkę w kilka minut :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...