Skocz do zawartości

[kierownica] Kierownica szosowa, opłaca się?

macjej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie przerabiam mój rower na bardziej szosowy. I tu pojawia się moje pytanie: czy opłaca się wymienić kierownicę prostą, na szosową? Czy jest duża różnica? Opłaca się zainwestować?

Napisano

Kierownica szosowa daje bardzo dużo, ale musisz liczyć się z tym, że na samej kierownicy się nie skończy. Pamiętaj o klamkomanetkach.

Napisano

A jaki konkretnie to rower? Musisz pamiętać, że szosowa kiera dość mocno zmieni pozycję no i jak napisał @Dromik będziesz musiał kupić jeszcze klamkomanetki, a to spory wydatek.

Napisano

Giant Roam 2. Właśnie szukałem klamkomanetek i ich cena, co najmniej, mnie zdziwiła. Ale czy opłaca się wydać te pare stów?

Napisano

Jak dla mnie dużo lepszym rozwiązaniem będzie kupno szosy, bo upośledzisz sobie ten rower który teraz masz, a dalej to nie będzie to.

Napisano

Obniż kokpit,odwróć mostek,załóż rogi,najlepiej takie "oversized" dla lepszego chwytu.Powinno być lepiej.Jeżeli widelec nie ma blokady to trzeba zastąpić sztywnym.Wymiana kierownicy i klamek przyniesie małe efekty przy wysokich kosztach.

Napisano

Nie jestem teraz w stanie określić, bo (ewentualny) zakup planuje na czerwiec. Myślę, że na kierownicę wydam ok. 150 złotych, a na klamkomanetki ok. 350 (tańszych w internecie nie znalazłem).

Napisano

W sumie to nie trzeba klamkomanetek, jeżeli nie planujesz jeździć dużo w dolnym chwycie, a jedynie np. gdy jedziesz pod wiatr, a obecne klamki masz na tyle krótkie że się zmieszczą. nawet możesz założyć rogi w kształcie baranka, bo takie coś też widziałem. :P

Napisano

Dlatego mówię, że lepiej kupić sobie dodatkowy rower. Jak chwile poszukasz to znajdziesz szosę z klamkomanetkami do 1000zł, a jak dłużej popolujesz to może i nawet z karbonowym widelcem. 

Napisano

@cienkun Masz może jakiś link do takich rogów baranich? Jeśli czegoś takiego nie znajdę no to jedyne co mi pozostanie to zbierać na nowy rower....

Napisano

A może po prostu założyć jakąś zwykłą lemondkę? Też, w razie potrzeby, będziesz mógł zmniejszyć opory ruchu, a koszt lemondki się zamknie w 100 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...