Skocz do zawartości

[korba] luzy na korbie

Ted07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dzisiaj wykonałem przegląd wiosenny mojego roweru. I podczas sprawdzania luzów na korbie zauważyłem luz.

Ruszałem korbą wzdłuż osi 12 - 6 oraz 3 - 9 (jak na tarczy zegara) i wyczułem delikatny luz tak na oko 1 mm może 0,7 mm. Czy tak ma być czy trzeba z tym coś robić i zredukować luzy do zera???

Dam radę sam to naprawić czy powinienem lepiej pojechać do serwisu rowerowego?

Pozdrawiam

Napisano

Tak zacznijmy jaka to  korba no i oczywiście że luzów nie powinno być w ogóle. Myślę że sam sobie z tym poradzisz, jednak sprawdź dobrze czy luzy są w suporcie czy na korbie bo jeżeli na suporcie myślę że będziesz miał więcej roboty :/ 

Napisano

Na korbie jest napis Cyclone AL-10S.

Korba jest dobrze przykręcona z jednej i drugiej strony, a pomimo to wykonując ruchy czuć minimalny luz tak na oko ok. 1 mm.

Co w takim przypadku robić???

Napisano

Napisy nie są istotne bo tu raczej chodzi po prostu o rodzaj mocowania. Czy to jest kwadrat, octalink czy HT2. Ruszałeś korbą to znaczy czym dokładnie bo luzy suportowe rozpoznaje się poprzez ruch samych ramion korby a nie blatów. Blaty się raczej same nie rozkręcają więc podejrzanym jest suport. Pytanie tylko jaki to typ. Nie zmienia to faktu, że jeśli masz niezbyt stary wkład suportowy zarówno na kwadrat jak i octalink to bez odpowiedniego klucza nic nie zrobisz.

Napisano

Jeżeli chodzi o rodzaj korby i mocowania to najlepiej będzie jeżeli zrobię zdjęcie i wkleję do postu wieczorem.

Obawiam się, że mogą to być jak pisze beskid luzy suportowe. Wg. mojej oceny luzy pojawiły się w miejscu gdzie rama łączy się z korbami. Jeżeli prawą korbą ruszam to lewa lekko też się rusza, luzu jest ok. 0,7mm do 1mm.

Napisano

Jeżeli to luzy suportowe to pozostaje wymiana suportu. Zwróć przy tym uwagę na długość osi suportu - musisz dobrać taką samą.

Nic z tych rzeczy a przynajmniej nie jest to pewnik. Na początek trzeba go wykręcić, porządnie wytrzeć i to samo zrobić z mufą suportową. Potem wkręcić z powrotem. Jak się sytuacja będzie powtarzać w krótkich odstępach czasu to dopiero wtedy na śmietnik.

Napisano

Zrobiłem kilka zdjęć mojego suportu i korby, które umieściłem poniżej.

Dam rady usunąć samodzielnie te luzy na tym suporcie? Czy raczej powinienem dostarczyć rower do serwisu?

Dodam, że 3 lata temu miałem ten sam problem, tylko, że te luzy były znacznie większe i uniemożliwiały jazdę.

Serwis to naprawił jednak sprawa się powtórzyła.

post-161684-0-46365700-1365707105_thumb.jpg

post-161684-0-49476700-1365707107_thumb.jpg

Napisano

Zrobiłem kilka zdjęć mojego suportu i korby, które umieściłem poniżej.

Dam rady usunąć samodzielnie te luzy na tym suporcie? Czy raczej powinienem dostarczyć rower do serwisu?

Dodam, że 3 lata temu miałem ten sam problem, tylko, że te luzy były znacznie większe i uniemożliwiały jazdę.

Serwis to naprawił jednak sprawa się powtórzyła.

Powinienes dać rade zrobić to sam, majzel mlotek lub klucz hakowy - do odkrecenia kontry, potem plaski klucz chyba 24 do wyregulowania luzu.

Najpierw popuszczamy pierscien kontry - ten z ząbkami, potem plaskim lekko dokrecamy miske suportu, nie za mocno, ale tak zeby nie bylo czuc luzu, a korba kręciła się swobodnie.

Potem dokręcamy kontre i sprawdzamy czy nie przykręcilismy tez miski. To wszystko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...