Skocz do zawartości

[Rower] bez przedniej przerzutki, 8 biegów

maryoosh71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co myślicie o takim pomyśle, jedna tarcza z przodu to z 1 kg mniej i cena mniejsza.

Jeżdżę rowerem crossowym i praktycznie, rzadko korzystam z przedniej przerzutki, najczęściej jeżdżę na 38 z przodu, z tyłu mam 14-34.

Jak bym założył z tyłu 11-36 a z przodu jeden tryb 38 a może 42, to zakres w zupełności by mi wystarczył.

Czy to by się sprawdziło?

Napisano

Na wysokich biegach powinien dać radę bez problemu, ale na niskich gdy będzie zwinięty coraz bardziej przy wysokiej kadencji (a będziesz miał taką, bo rezygnujesz z największego blatu) możesz zgubić łańcuch, bo blat ma standardowe krótkie zęby nie tak jak w SRAM 1x11... Chociaż możesz napinacz założyć przecież nie od razu tylko pojeździć i się przekonać.

Ogólnie jeśli chodzi o pomysł to ja najpierw zszedłbym do 2x8, ale ubytek masy już będzie znacznie mniejszy.

Napisano

Co myślicie o takim pomyśle, jedna tarcza z przodu to z 1 kg mniej i cena mniejsza.

Jeżdżę rowerem crossowym i praktycznie, rzadko korzystam z przedniej przerzutki, najczęściej jeżdżę na 38 z przodu, z tyłu mam 14-34.

Jak bym założył z tyłu 11-36 a z przodu jeden tryb 38 a może 42, to zakres w zupełności by mi wystarczył.

Czy to by się sprawdziło?

1kg?! :w00t:

Ja tak jeździłem do niedawna. Bez chaindoga, albo czego innego co będzie trzymać łańcuch w ryzach, nie poszalejesz sobie. Nawet przy szybkim przejechaniu przez korzeń czy torowisko może zlecieć łańcuch. A poza tym, to jeździ się bardzo fajnie.

Ewentualnie zębatka w takim typie http://www.on-one.co...nless_chainring będzie lepiej trzymać łańcuch.

To nic nie da.

Napisano

Na razie jeżdżę na 38 z przodu i 34-14, 7 biegów z tyłu i na całym zakresie nic się nie dzieje, łańcuch nigdy mi nie spadł ale czasami na szosie brakuje przełożenia i kaseta 11-36 załatwiła by sprawę. Takiej kasety (11-36, 8rz.) nigdzie nie widziałem ale chyba da się złożyć.

Napisano

Po zakresie z tyłu wnioskuję że masz nakręcany wolnobieg a nie kasetę. Aby uzyskać 11-34 musisz wymienić piastę na coś z bębenkiem. Szczerze polecam rozwiązanie 1xcośtam bo jestem zagorzałym fanem bezobsługowych napędów :) najtańszy napinacz to wydatek 20 złotych a bez niego się nie obejdzie.

Napisano

Witam, ja akurat mam własnej roboty rower, też z jedna tarczą z przodu, jest to stary blat 48 T i z tyłu 6 trybów od 13 do 23 zębów i generalnie styka, jak najbardziej fajnie się jeździ i łańcuch nie spada, ale na zjazdach nieco brakije przełożeń, z czasem się cos wyrzeźbi na tył i będzie stykało całkiem :)

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Bardzo zniesmaczony współpraca z przednia zmieniarkązredukowałem korbę w mojej ex-szosce-dojazdówce do jednego blatu i jeździłem 1x10 - początkowo 40T + 11/28, potem 46T + 11/30. Ponieważ udało mi sie 2 czy 3 razy zgubić łańcuch zostawiłem przednia zmieniarkę w charakterze chain keeper'a.

Chodziło bez przysłowiowej doopu przez 15tys kaemów, potem urwałem hak tylnej przerzutki, sprzedałem ramę biegową i wróciłem do singla.

Jedyny problem z 1x8 jest - pono - taki ze łańcuch 8-mio rzedowy jest szerszy i mniej się gnie co mocniej go obciąża podczas ekstremalnych przekosów.

Szacunek...

I.

Napisano

Po zakresie z tyłu wnioskuję że masz nakręcany wolnobieg a nie kasetę. Aby uzyskać 11-34 musisz wymienić piastę na coś z bębenkiem. Szczerze polecam rozwiązanie 1xcośtam bo jestem zagorzałym fanem bezobsługowych napędów :) najtańszy napinacz to wydatek 20 złotych a bez niego się nie obejdzie.

Niektóre pojęcia mi się mylą, mam chyba wolnobieg (rower magnum paseo, na wolnobiegu jest napisane megarange 14-34).

Wolnobiegu chyba się nie rozbiera a takiego 11-34 lub lepiej 11-36 8rz. nie spotkałem, czy pozostaje tylko system 9rz.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

No to masz wolnobieg nakręcany. Czy sie nie rozbiera? Można ale po co? 1x9, 10 czy nawet 11 to jest opcja, ale dla minimalistów można zrobić 1x6.

Piasta singlowa z bębenkiem, np taka:

SS-hub-New.jpg

Na którą wchodzi do 6 zebatek. Zakładasz sobie takie jakie Ci najbardziej odpowiadaja i fru!

W zestawie jest aluminiowy lockring i podkładki do trzymania całości w kupie i konwersji SS.

Szacunek...

I.

Napisano

Istnieje wolnobieg Shimano 7rzędowy z najmniejszą zębatką 11T, ale jest po prostu nie do dostania :bye2:

A znalazło by się kupców na niego, że ho ho...

Minimum co dostaniesz do 13T a maksimum chyba 32T jak tutaj:

http://allegro.pl/wolnobieg-ventura-8-sp-13-32-mtb-srebrny-i3154317697.html

Ewentualnie zostać przy 7 rzędach z zakresem 13-34:

http://allegro.pl/wolnobieg-7v-sunrace-13-34z-megarange-srebrny-i3133778612.html

Bez zmiany piasty więcej nie wykombinujesz :whistling:

Napisano

Nie dostaniesz wolnobiegu z zębatkami mniejszymi niż 13. Kiedyś były z 11, ale to było dawno i prawie nieprawda ;)

Czyli jak chcesz mniejsze koronki z tyłu, to musisz zmienić piastę, a jak stara obręcz już zużyta to najlepiej całe koło. Do tego kaseta i manetka, bo raczej nie ma sensu upierać się przy 7 przełożeniach lub kombinować z kasetą 8rz i pozbawiać się jednego biegu. 9rz i więcej mają inny indeks i stara manetka nie będzie pasować.

Warto też dopasować długość osi suportu, żeby zoptymalizować linię łańcucha.

Czemu masz takie parcie na 36 z tyłu? Brakuje Ci lżejszego przełożenia?

• Mod Team
Napisano
Napisano

Czemu masz takie parcie na 36 z tyłu? Brakuje Ci lżejszego przełożenia?

Czasami się przydaje ale bardzo rzadko (jakaś miękka łąka czy ugór).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...