CMIK Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Czasem mam wrażenie, że niektórzy pchają się na siłę w 2xN. To rozwiązanie raczej dla osób, które bardzo konkretnie wiedza jakich przełożeń potrzebują i jeden ząb robi im różnicę. Pytania typu "jakie mam zamontować zębatki" świadczą o braku świadomości swoich potrzeb i takie osoby powinny chyba jednak pozostać przy 3xN, bo prawie na pewno będzie tam odpowiednie przełożenie.
nonamed Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Napisano 13 Kwietnia 2013 Zależało mi na poznaniu opinii, doświadczeń użytkowników napędu 2x10 na kołach 26" Na jakich tarczach jeżdzą, etc. .... tyle .
marcinusz Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 CMIK, niewatpliwie moda rzadzi tez swiatkiem rowerowym. Przyznam, ze z pewnym politowaniem spogladalem jak wszyscy cisna na dwublat. Nawet bez dedykowanej korby. Dzis sam jezdze na dwublacie zbudowanym na korbie do 3x9... :-) Rozwiazanie nie jest genialne (mniejsza rozpietosc przelozen), ale mi strasznie podpasowalo. Zakres przelozen mi pasuje przy 36-22 na korbie. Potrzebuje jeszcze kasety 34T i taka juz zakupilem na przyszla wymiane (dolnego zakresu brakowalo tez przy trojtarczu). 22/32 to przy mojej nodze,wadze i kadencyjnym stylu pedalowania za malo. Mimo ze kola 26". Do turystyki gorskiej potrzebne jest przelozenie na ktorym mozna zrobic odcinki 10-20%nachylenia i np.150m w pionie bez utraty zbyt duzej ilosci sil. Poza gorami cala reszte mozna ogarnac z blatu 36Z. Dla pedalujacego kadencyjnie wystarcza to na 99% tras nawet przy 26" kole. Dla mnie najwiekszym plusem jest zminimalizowanie potrzeby korzystania z przedniej przerzutki. w lekkim terenie i na asfalcie nie musze sie ciagle przerzucac miedzy 2 a 3 na korbie. Nie mam tez problemu z nagla zmiana o wiele przelozen, bo gripshift ogarnia cala kasete w mgnieniu oka (klikanie cynglami przez cala kasete mogloby ostudzic moj zapal do 2x9). Przy okazji mikroindeks ulatwia ogarniecie przedniej przerzutki. Idealem bylby naped 38-24 z kaseta 36T, ale gripshifow w niezbojeckiej cenie pod 2x10 nie ma i dlatego u mnie 2x9 rulez :-) Ale generalnie to powinien byc swiadomy wybor a nie owczy ped.
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2013 Ludzie zakładają taki napęd bo jest to modne teraz
rzymo Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Dzis sam jezdze na dwublacie zbudowanym na korbie do 3x9... :-) Rozwiazanie nie jest genialne (mniejsza rozpietosc przelozen), ale mi strasznie podpasowalo. Rozwiązanie jest super zwłaszcza dla osób, które nie potrzebują/nie chcą dużej rozpiętości przełożeń, np. dla mnie Korba 36/24, kaseta 11-28 i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba.
marcinusz Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 W rowerze zimowo-dojazdowo-treningowym, w ktorym potrzebuje niewielkiej rozpietosci przelozen, z przodu mam tylko blat 44 a z tylu 7 przelozen 11-28. Rower toczy sie na slikach i wystarcza na okoliczne pagorki z nachyleniem do 6%. W MTB na pewno jednoblat by mi nie wystarczyl. Nawet z kaseta 10-42. A w ogole to czas juz na rowerowe skrzynie biegow :-P
vitesse Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 no znanym portalu aukcyjnym W rowerze zimowo-dojazdowo-treningowym, w ktorym potrzebuje niewielkiej rozpietosci przelozen, z przodu mam tylko blat 44 a z tylu 7 przelozen 11-28. Rower toczy sie na slikach i wystarcza na okoliczne pagorki z nachyleniem do 6%. W MTB na pewno jednoblat by mi nie wystarczyl. Nawet z kaseta 10-42.A w ogole to czas juz na rowerowe skrzynie biegow :-P a przerzutki to co nie skrzynia biegow ?, jesli dla Ciebie to malo podobne, to piasty wielobiegowe sa juz blizsze budowie skrzyni biegow
razorjack Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 są już od jakiegoś czasu przecież. np. Nicolai czy Alutech mają wersje z Pinionem
marcinusz Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 No właśnie o Pinionie myślałem. Ostatnio można było trochę poczytać o tym, jak to działa i myśli mi koło tego krążą: http://twentynineinches.com/2013/04/09/mitech-epsilon-pinion-gear-box-fs-29er-mid-term-i/ Przerzutki to nie skrzynia. Ja tam żadnej skrzyni nie widzę Ale wróćmy do tematu... Polećcie pancerną 36Z. Chodzi mi o opinię popartą doświadczeniem a nie domniemaniem, że droższa pewnie jest lepsza.
nonamed Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Napisano 16 Kwietnia 2013 Potwierdźcie mi jeszcze jak napęd 2x10 obsługuje kasetę 10rz. ? Czy na blacie np. 42 obsłużę całą kasetę 11-36 ? Chyba nie... przekos będzie za duży przy dużych koronkach... Pytanko na jakim zakresie koronek w kasecie można jeździć na tarczy 42T i 30 ? Pozdrawiam.
rzymo Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 U mnie na blacie mogę jeździć na dowolnej koronce z kasety. Przy małej z przodu mogę dojść do 6 koronki, dalej ociera. Napęd 2x9, ale na 2x10 powinno być tak samo / b. podobnie.
CMIK Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Przekosy nie będą jakieś koszmarne, punkt "prowadzący" blatu jest patrząc z boku w tej samej linii co małej zębatki. Jeśli w korbie 3 rzędowej na drugiej zębatce można wykorzystywać całą kasetę, to po zmianie drugiej zębatki z 32 na 42 też można, pod warunkiem dobrej długości łańcucha i odpowiedniego ustawienia przedniej przerzutki. Ja jeżdżę na 24/38 z kasetą 11-30 ósemkową i na blacie mam cały zakres, na małej z przodu mogę zejść do 7 z tyłu, 8 ociera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.