japko3000 Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Witam wszystkich! Forum przeglądam już od roku, ale dziś założyłem w końcu konto, bo jestem w kropce. Planuję kupić nareszcie jakąś szosę, ale w temacie szosówek jestem kompletnie zielony, dlatego uderzam do Was. Nie wiem czy używana, czy nowa, naprawdę te rowery są wszystkie podobne Budżet 2000, choć mogę go trochę rozciągnąć parę stówek jeżeli będzie warto. Na rowerze jeżdżę dużo i chciałbym coś na czym bezproblemowo wykręcę 10kkm i dużo więcej (choć jak ta zima nie odpuści to kiepsko to widzę...). Dotychczas jeździłem i jeżdżę na skromnym i małym jak dla mnie Akrusie VIP 5.0 z ramą 17" (w tamtym roku 5,5kkm a w sumie w 3lata już ponad 10kkm) no ale nie miałem kasy na zmiany dbałem o niego to nie sprawiał kłopotów Nawet nie wiem jaka rama dla mnie. Mam 183cm wzrostu (już nie urosnę raczej). 21" 22" ? Waga to 70kg, choć jak zacznę jeździć to spadnie gdzieś do 66 jak co roku Widziałem ostatnio nową Meride Race 880-16 za 2300, ale się okazało ze rama 52cm ;/ A z ramą na mnie są za 2499... Z używanych znalazłem tylko dwa: Merida Ride Lite 91 2013 (3125053911) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (chyba za duża rama, mógłbym odebrać osobiście) Śliczny 2DANGER VUELTA + Shimano 105 (3120708877) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (trochę przejechany chyba) Z drugiej strony gadałem ostatnio z kolegą co ma starszą szosę i mówił, że np. ta: Wyjątkowa kolarka SPECIALIZED Koła 28'' Waga 10kg! (3125098102) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jak na pierwszą szosę jest niezła. Sam nie wiem. Wolałbym sprzęt, przy którym nie musiałbym dużo dłubać a i z gwarancją zawsze pewniejszy zakup.
Goorgoo23 Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Być może moja odpowiedź nie ma zbyt wielkiej wartości merytorycznej, jednakże. Sam chciałbym kupić sobie szosę. Coraz więcej przeglądam ofert i coraz bardziej zaczynam się na takowy rower napalać. Przed chwilą (jakiś miesiąc temu) kupiłem sobie nówkę MTB, braną również po to aby jeździć w 70% po twardej drodze asfaltowej. Po kilku nieprzespanych nocach stwierdziłem, że MTB zostawię na góry a na szosę kupię sobie osobną kolarkę. Mój budżet na dzień dzisiejszy wynosi 3000zł ale planowałbym zakup dopiero w przyszłym roku, tak dla spokoju finansowego. Czytałem wiele opinii że na pierwszą szosę warto wziąć coś z niższej półki, jeśli chodzi o nowe rowery, albo coś lepszego ale używanego - w cenie nowego roweru niższej klasy. A to wszystko po to, aby po wyeksploatowaniu tego roweru, lub gdy nadejdzie czas na awans na wyższy poziom, kupić rower faktycznie o klasę lepszy i czuć (na plus) różnicę z tej przesiadki. Wydaje mi się to rozsądnym posunięciem. Jeśli chodzi o te rowery które pokazałeś, to ten vuelta wygląda fajnie - ma 105, klamkomanetki. Szkoda że to tego nie możesz odebrać osobiście bo dobrze byłoby sprawdzić na żywo jak pracuje napęd. Zębatki z przodu trochę już wysłużone na zdjęciach, chyba że możesz coś dołożyć i kupić nowy napęd Do tego dochodzi jeszcze koszt pedałów, chyba że już jakieś masz. Moja wypowiedź to tylko sugestia zupełnego amatora więc patrz na to przez palce, dobrze byłoby aby dodali coś użytkownicy już jeżdżący na szosie i mający doświadczenie z tymi rowerami. Pozdrawiam
japko3000 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 O MTB też myślę, ale to później, jak odłożę pieniądze Jakoś niechętnie podchodzę do zakupu używanego sprzętu... w promieniu 100km nic nie odbiorę osobiście, a jednak lepiej sprawdzić przed kupnem. Pedałów nie mam, to będzie dodatkowy wydatek. I też pytanie czy zatrzaski czy platforma Znalazłem taki używany: 1. FOCUS___CROSS___SHIMANO 105...2007R... (3142791788) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (to otarcie raczej nieszkodliwe, a napęd wygląda na zdrowy. rama 58, a dla mnie raczej 56...) I takie nowe: 2. Rower szosowy ATALA SLR 200 2013!!!!! OKAZJA!!!!! (3129653243) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 3. MERIDA ROAD RACE 880-16 Model 2012r. MYSŁOWICE (3137294547) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub Rower Merida Road Race 880 Lublin (3124995994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 4. Rower szosowy na ramie KROSS (3102195798) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jak się ma osprzęt z Meridy 880 do osprzętu Shimano 105 z tego pierwszego roweru? Bo jakoś siłą rzeczy ciągnie mnie do nowego... i taki jeszcze: http://allegro.pl/pe...3132882509.html wygląda nieźle, ale zero informacji o wymiarach... rama chyba mała... dałbym radę odebrać osobiście, choć już na zdjęciach widać że chodzi jak po maśle //edit Przedzwoniłem i ten Peugeot ma ramę 56cm, w sam raz na mnie. Kurcze, czuję że to może być dobra okazja. http://allegro.pl/i3132882509.html Jak myślicie?
RafalPolo Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Peugeot fajny, zbudowany z dobrych elementów, ale jest troche stary. Zastanów się czy chcesz po jakimś czasie np dwóch latach wymienić stery przy kierownicy i będziesz zmuszony szukać po allegro używanych bo ten tutaj ma inny rozmiar niż obecne w sklepach i tak dalej. Focus cross, a czy to nie jest przełajowa rama? Merida 880, jeżeli tą szukać rocznika 2012 bo są tańsze. Z tych wszystkich, które tutaj widzę to najlepiej wychodzi ta Atala 200, na która też miałem ochotę, jednak kupiłem sobie coś innego blisko domu, głównie z tego powodu, aby mieć serwis bliżej. Mamy w niej 10 rzędowy napęd co w przyszłości będzie łatwiejsze do wymiany. No i wszędzie piszą, że Campa najniższa grupa lepsza od Sory. 2Danger na allegro już chyba jest ponad rok czasu, może to że nikt go nie kupuje to coś znaczy? Nie wiem. Goorgoo23 założenie mam podobne, jednak ja nie planuje startować w zawodach więc dla mnie starczy rower na poziomie Tiagry, a taki można znaleźć w okolicach 3k nowy. Wykluczyłem używany bo lubię jak wszystko działa bez dziwnych dźwięków, a sam nie mam tyle umiejętności, aby używany rower zdiagnozować i naprawić Rower Kross zbudowany chyba na najsłabszych możliwych częściach.
japko3000 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 No to Peugeota sobie daruję, choć mi się podoba Focus cross też odpada. Nie wiedziałem o takim rozróżnieniu szosówek. Dzięki za informację. No to będę myślał nad Merida i Atala. Muszę jeszcze przedzwonić i popytać jak z dostępnością ram odnośnie Meridy. I poczekać aż allegro ruszy, bo mają jakieś problemy
czarusblitz Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Generalnie jesli chodzi o rower szosowy to nie ma przeciwskazan do zakupu jakiejs 'uzywki'. W przeciwienstwie do mtb, uzywanych w ciezkich warunkach, szosa nie jest rowerem tak skomplikowanym i podatnym na awarie. Warto jednak przed zakupem ogladnac rower, sprawdzic stan napedu, czy nie ma luzow w korbie i sterach, czy rama nie ulegla peknieciu badz czy nie byla naprawiana, czy rower nie jest powypadkowy. Co do rowerow nowych to Merida ma ciekawy wybor z lini Race Lite lub Ride, a z doswiadczenia wiem ze nie ma problemu z wymiana ramy na gwarancji w przypadku uszkodzenia.
japko3000 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 Sprawa się pięknie rozwiązała. Znalazłem w Łańcucie sklep do którego sobie podskoczę osobiście i kupię Meridę 880-16 model 2013r. za 1999zł Jutro już będzie w domciu Korzystając jeszcze chciałbym zapytać czy jak dla mnie, amatora jest sens kupować pedały zatrzaskowe, czy na razie kupić zwykłe platformówki?
RafalPolo Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 gratulacje, no i ładna cena :-) za model 2013, których jest chyba taki sam cenią 0 500zł wiecej. Ja także po kilku miesiącach szukania w internecie/allegro kupiłem w sklepie na mieście :-) Ja polecam przejście na zatrzaski, trochę tam energii się oszczędza, a zawsze to dodatkowy gadżet, który można sobie sprawić
japko3000 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 No, aż sam się zdziwiłem że tyle zjechali z ceną. Pytałem o 2012 czy jeszcze mają, kazali zadzwonić za godzinę i mówią że tylko 2013, ale na zachętę dają upust, bo te meridy schodzą jak ciepłe bułeczki w sumie to jutro i tak zostawię u nich jeszcze kilka stówek, bo przy okazji dokupię pedały, kask (po wypadku w tamtym roku lepiej ubezpieczyć głowę) i pewnie jeszcze kilka rzeczy się znajdzie. Nawet pompki nie mam którą bym był w stanie nabić takie koła O. Jak kupię zatrzaski to jeszcze do tego buty trzeba już szykują się wydatki...
Goorgoo23 Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 O kurza noga, ale wypasiona cena za tą meridę. Pięknie! Pochwal się nią jak już będziesz jej szczęśliwym posiadaczem Z reguły rower wygląda o niebo lepiej na zdjęciach od właścicieli, niż tych katalogowych.
czarusblitz Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Co do pedalow i butow spd to rzecz konieczna do szosy, daja okolo 20% mocy wiecej w stosunku do standardowych. Wydatki zawsze sie znajda majac juz szose, aby lepiej, szybciej i wygodniej pokonywalo sie kolejne km: kask, rekawiczki, okulary, koszyki, bidony, licznik itp.
japko3000 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 No właśnie wiem... Jeszcze masa drobnych wydatków i się uskłada spora sumka. Najwięcej wyniosą mnie buty i pedały, ale jakoś powoli się to ogarnie. Wiosna leniwie nadciąga także mam troszkę czasu na skompletowanie sprzętu
japko3000 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Napisano 3 Kwietnia 2013 Niestety rower odbiorę w sobotę, bo dostawca miał wypadek przez dzisiejszą śnieżycę i muszą sprowadzić nowy egzemplarz. Dam znać jak już dostanę
czarusblitz Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Okey. Wrzuc jakas fote i napisz krotka recenzje z ogolnych wrazen jak juz rower bedzie stal u ciebie.
japko3000 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 Odebrałem, rozfoliowałem, przykręciłem pedały, wpiąłem buty i pojechałem na przejażdżkę mimo tragicznej pogody To jest to czego szukałem! Wygląda świetnie, a jeździ jeszcze lepiej Aż nie mogę teraz usiedzieć w domu, bo ciągnie mnie na rower Jeszcze nie mam kasku, bo nigdzie nie ma na moją głowę (wszystkie wąskie), choć mają przywieźć do jednego ze sklepów nowe to może uda mi się jakiś dopasować. Jak nie to ja nie wiem co zrobię :< Owijka na kierownicy pięknie zbiera brud z rąk, ale jakoś to przeżyję. Generalnie rower robi niezłe wrażenie. Ciężko mi oceniać, bo to pierwsza szosa i nie mam porównania. Trochę późno przypomniałem sobie o fotkach i było już troszkę ciemno, ale jakieś udało się zrobić. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Jestem naprawdę zadowolony!
Goorgoo23 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Hm.. Zazdroszczę Ci. Jaki to rozmiar ramy, 21''? Czy ten sklep w którym kupiłeś rowerek ma stronę internetową? Jeszcze raz gratuluje zakupu
japko3000 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 22" (rozmiar L - 56cm)Ja ich znalazłem tu:http://www.rowerymerida.pl/siec-sprzedazy.htmlCARMOT-EJP PUSZ JAN ARTYKUŁY MOTORYZACYJNE HURT-DETALUl. KOŚCIUSZKI 13 (przenieśli się na Rejtana 1)ŁAŃCUT 37-100Telefon: 0172255506Strony nie mają, raczej też nie wysyłają rowerków... Ale za to ceny mają git i ponoć serwisanci nieźli
RafalPolo Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 gratki witam w klubie szosowych Merid co jak co, to mi się podoba malowanie czerwono-czarne, dodaje charakteru. ja owijke myje ciepła wodą z mydłem, no ale i tak zbiera bród, rękawiczki farbują, ale i tak nie zrezygnuje z białej
Goorgoo23 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Widzę, że Merida ma w sąsiednim mieście punkt sprzedaży. Może uda mi się tam wynegocjować podobną cenę do Twojej. Któregoś pięknego dnia podejdę i się zorientuję
czarusblitz Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Rowerek bardzo fajny, coprawda posiadam szose Gianta, ale o Meridzie mam bardzo dobre zdanie, firma kompetentna, dobra strategia cenowa, kazdy znajdzie cos dla siebie w kazdym przedziale cenowym oraz bezproblemowe usuwanie gwarancyjnych usterek. Co do twojego rowerku malowanie superowe, a jesli apetyt ci wzrosnie to w przyszlosci zawsze mozesz inwestowac w rower, czy to dokupic dodatkowe akcesoria (licznik, pulsometr, czujnik kadencji) badz odchudzac rower, aby byl lzejszy. Pozdrawiam i by nozka sie krecila ;-)
tymooteusz Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Odebrałem, rozfoliowałem, przykręciłem pedały, wpiąłem buty i pojechałem na przejażdżkę mimo tragicznej pogody To jest to czego szukałem! Wygląda świetnie, a jeździ jeszcze lepiej Aż nie mogę teraz usiedzieć w domu, bo ciągnie mnie na rower Jeszcze nie mam kasku, bo nigdzie nie ma na moją głowę (wszystkie wąskie), choć mają przywieźć do jednego ze sklepów nowe to może uda mi się jakiś dopasować. Jak nie to ja nie wiem co zrobię :< Owijka na kierownicy pięknie zbiera brud z rąk, ale jakoś to przeżyję. Generalnie rower robi niezłe wrażenie. Ciężko mi oceniać, bo to pierwsza szosa i nie mam porównania. Trochę późno przypomniałem sobie o fotkach i było już troszkę ciemno, ale jakieś udało się zrobić. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Jestem naprawdę zadowolony! Zadowolony jesteś ze swojego sprzętu? Zastanawiam się nad tą maszyną. W tej chwili jest promocja na ten model, dostępny w cenie 2099PLN. http://www.rowerzysta.pl/szosowe/rower-szosowy-merida-race-lite-880-16-2013.html
emmx Napisano 18 Września 2013 Napisano 18 Września 2013 Zadowolony jesteś ze swojego sprzętu? Zastanawiam się nad tą maszyną. W tej chwili jest promocja na ten model, dostępny w cenie 2099PLN. http://www.rowerzysta.pl/szosowe/rower-szosowy-merida-race-lite-880-16-2013.html Też bym proponowała rower marki Merida. Moje propozycje Race Lite 880 (idealne na start) lub Race Lite 900. Sama osobiście posiadam rower marki Merida Road Ride Juliet 91 chyba z rocznika 2011. Sprawuje się idealnie. Pozdrawiam Mona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.