Pietranik Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Witam. Na forum jestem nowy więc bardzo proszę o wyrozumiałość (; Od dawna planowałem zakup roweru, jednak w czerwcu w prezencie dostałem Treka 3500. Rowerek nawet uroczy jednak jego sezonowy osprzęt nie nadaje się do jazdy. Nie jest tragicznie jednak postanowiłem uzbierane pieniądze zainwestować w napęd. Oryginalnym napędem jest shimano tourney 3x7. Moje plany wyglądają następująco: Shimano: Alivio, Deore, Deore SLX Kaseta: Korba: Łańcuch: Przerzutka tył: Przerzutka przód: Manetki: suport: Koło z piastą: nie wliczane w koszty napędu Oczekuję napędu 3X9 i teraz pytanie czy napęd w całości Alivio to dobry wybór? Może manetki deore slx, tylnia slx (długi, średni wózek?), korba deore octalink Jedynie w czym się orientuje to na nazwach katalogowych. Proszę o wypisanie przykładowej listy nowego napędu z dokładnymi nazwami. Za ile można sprzedać używany napęd tourneya z tego treka?
crashbash1 Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Za 1099zł masz cały napęd SLX 3x10 - http://allegro.pl/sh...3093402743.html Za 1216zł jest SLX 3x10 w najnowszej odsłonie - http://allegro.pl/sh...3075533651.html Jeśli sam miałbym wybierać to dołożyłbym do tegorocznego zestawu. Podejrzewam, że jest możliwość negocjaji ceny, bo kupujemy kilka części.
CMIK Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Tyle, że masz najprawdopodobniej koło z piastą na wolnobieg, czyli dochodzi wymiana koła lub samej piasty + ew. szprychy i zaplot.
Pietranik Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Tak, wymiana koła obowiązkowo koszt pewnie około 200zł Jeszcze troszkę poszperałem w necie i znalazłem coś taniej. Wszystkie części znalazłem na alledrogo wliczając do tego koszt przesyłki, więc może w hurtowni czy w sklepie by wyszło taniej. Korba Deore FC-M590 48-3626 175mm (większe zębatki=szybsza jazda ) 304zł Kaseta + łańcuch Deore CS-HG50-9 Deore CN-HG53 8zł 140zł Przerzutka przód Deore LX M581A 75zł Tył: SLX RD M662 GS 182zł Manetki: Deore SL-M590 3x9 175zł RAZEM 876zł Teraz pytanie, czy ten zestaw będzie współgrał? Jednak zestaw kompletny slx przy dopłacie tych 200zł to raczej korzystniejszy wybór. http://allegro.pl/shimano-grupa-slx-3x10-dyna-sys-cyklomania-i3093402743.html Czy wszystko będzie razem dobrze pracowało? Zamawiać na allegro i iść do sklepu montować czy w serwisach można części załatwić taniej? Wypada tak ze swoim osprzętem do serwisu pukać?
crashbash1 Napisano 14 Marca 2013 Napisano 14 Marca 2013 Złożony przez Ciebie zestaw jest ze sobą kompatybilny oprócz tylnej przerzutki. Powinieneś wziąć wersję SGS czyli z długim wózkiem. Po drugie korby z największą zębatką 48 stosuje się raczej do rowerów trekingowych, a nie MTB. Oczywiście wszystko jest ze sobą kompatybilne i zależy to od preferencji użytkownika. Proponowałbym klasyczne rozwiązanie z największym blatem 42 - w przypadku napędu 3x10. Jeśli nie zależy Tobie na najnowszym osprzęcie to starsza, i tym samym tańsza, grupa SLX będzie odpowiednia. Gdybyś chciał kupić całą grupę na miejscu w sklepie to na 99% wyjdzie zdecydowanie drożej. Najtaniej będzie kupić osprzęt na allegro i pójść do serwisu, aby to zamontowali - oczywiście zakładając, że nie masz narzędzi lub wiedzy, aby zrobić to samemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.