Skocz do zawartości

[napęd do 1000zł] Trek 3500 2012 wymiana napędu

Pietranik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na forum jestem nowy więc bardzo proszę o wyrozumiałość (; Od dawna planowałem zakup roweru, jednak w czerwcu w prezencie dostałem Treka 3500. Rowerek nawet uroczy jednak jego sezonowy osprzęt nie nadaje się do jazdy. Nie jest tragicznie jednak postanowiłem uzbierane pieniądze zainwestować w napęd. Oryginalnym napędem jest shimano tourney 3x7.

Moje plany wyglądają następująco:

Shimano: Alivio, Deore, Deore SLX

Kaseta:

Korba:

Łańcuch:

Przerzutka tył:

Przerzutka przód:

Manetki:

suport:

Koło z piastą: nie wliczane w koszty napędu

Oczekuję napędu 3X9 i teraz pytanie czy napęd w całości Alivio to dobry wybór? Może manetki deore slx, tylnia slx (długi, średni wózek?), korba deore octalink

Jedynie w czym się orientuje to na nazwach katalogowych. Proszę o wypisanie przykładowej listy nowego napędu z dokładnymi nazwami.

Za ile można sprzedać używany napęd tourneya z tego treka?

Napisano

Tyle, że masz najprawdopodobniej koło z piastą na wolnobieg, czyli dochodzi wymiana koła lub samej piasty + ew. szprychy i zaplot.

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Tak, wymiana koła obowiązkowo koszt pewnie około 200zł

Jeszcze troszkę poszperałem w necie i znalazłem coś taniej. Wszystkie części znalazłem na alledrogo wliczając do tego koszt przesyłki, więc może w hurtowni czy w sklepie by wyszło taniej.

Korba Deore FC-M590 48-3626 175mm (większe zębatki=szybsza jazda :icon_cool: ) 304zł

Kaseta + łańcuch Deore CS-HG50-9 Deore CN-HG53 8zł 140zł

Przerzutka przód Deore LX M581A 75zł

Tył: SLX RD M662 GS 182zł

Manetki: Deore SL-M590 3x9 175zł

RAZEM 876zł

Teraz pytanie, czy ten zestaw będzie współgrał?

Jednak zestaw kompletny slx przy dopłacie tych 200zł to raczej korzystniejszy wybór.

http://allegro.pl/shimano-grupa-slx-3x10-dyna-sys-cyklomania-i3093402743.html

Czy wszystko będzie razem dobrze pracowało? Zamawiać na allegro i iść do sklepu montować czy w serwisach można części załatwić taniej? Wypada tak ze swoim osprzętem do serwisu pukać? :laugh:

Napisano

Złożony przez Ciebie zestaw jest ze sobą kompatybilny oprócz tylnej przerzutki. Powinieneś wziąć wersję SGS czyli z długim wózkiem. Po drugie korby z największą zębatką 48 stosuje się raczej do rowerów trekingowych, a nie MTB. Oczywiście wszystko jest ze sobą kompatybilne i zależy to od preferencji użytkownika. Proponowałbym klasyczne rozwiązanie z największym blatem 42 - w przypadku napędu 3x10.

Jeśli nie zależy Tobie na najnowszym osprzęcie to starsza, i tym samym tańsza, grupa SLX będzie odpowiednia.

Gdybyś chciał kupić całą grupę na miejscu w sklepie to na 99% wyjdzie zdecydowanie drożej. Najtaniej będzie kupić osprzęt na allegro i pójść do serwisu, aby to zamontowali - oczywiście zakładając, że nie masz narzędzi lub wiedzy, aby zrobić to samemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...