Skocz do zawartości

[korba, suport] Wymiana korby i suportu

Hardcore90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mysle, ze juz zbliza sie czas aby wywalic reszte dosc nie za dobrego osprzetu.

Na celownik idą: korba, suport i łańcuch..

Zakup w sklepie Activa

Wiec cos z ich katalogu.

Aktualne to:

Korba: Truvativ Isoflow, 44-32-22 z.

Środek suportu: Truvativ, kartridż.

W tym czuje przeskakujace łożysko i mam pewnosc ze w letnim sezonie poprostu sie rozpadnie.

Mam na oku cos co ma mocowanie ISIS. Mysle ze bedzie duzo wytrzymalsze na przekrecenia.

Myslalem na korba Deore XT, gdyz biegi mam z tej seri i ladnie by sie komponowalo.. ..ale 5 stow za sama korbe.. no nie wiem. Przekonacie ze warto i ze sie nie rozpadnie po kilku latach ?

Ale widze ze te drogie szimanowskie korby maja zintegrowane suporty.

Do tego jakis wytrzymaly lancuch.

Myslalem tez nad nowa kaseta, ale nie jest zjechana wiec ona raczej zostanie.

Powiedzmy, mam do wydania max 1000 na te czesci (mniej - lepiej). Nie koniecznie teraz, moze za miesiac.

..a i zębatki na tylniej przerzutce nie sa w najlepszym stanie. Tez by sie przydalo wymienic.

Panowie, doradzcie cos.

Rower to Kelly's Salamander 2009 Silver

Zdjecia aktualnego osprzetu.

img2270q.jpgimg2258y.jpgimg2264ga.jpgimg2263b.jpg

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Isis sobie daruj, to już przeżytek. Poza tym to standard Truvativa i korb Shimano na ten system nie ma. Obecnie standardem są korby ze zintegrowaną osią, i wg. mojej opinii jest to bardzo dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chodzi o mocowanie korby, nie ma prawa się nic poluzować jak w przypadku Isis/Octalink/kwadrat.

Także inwestycja w korbę Shimano będzie inwestycją na pewno dobrą. Czy brać XT? Jak piszesz że im taniej, tym lepiej weź Deorkę. Trochę brzydsza, trochę cięższa, spoooro tańsza. Ewentualnie SLX.

Jest jeszcze kwestia kiepskiej jakości suportów jakie Shimano dodaje do swoich korb, także zbyt długo mogą nie posłużyć (zależy od przebiegu i warunków jazdy), ale w razie padu suportu kupujesz takiego Accenta BB Ex, który ma już dużo lepsze łożyska i uszczelnienie (ja już ponad 10tys. km na takim przejechałem i ma się dobrze :) ). Co więcej jak w takim Accencie padną łożyska w końcu kupujesz same łożyska, bo podchodzą standardowe, wymieniasz i jeździsz dalej :).

Zewnętrzne łożyska suportu ACCENT BB EX PRO SHIMA (3036825286) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nie napisałeś ile masz przełożeń na kasecie, zakładając że 9 najlepszą opcja jeśli chodzi o łańcuch będzie Campagnolo C9

Łańcuch Campagnolo Record C9 Szosa MTB (3079449112) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

natomiast kółka przerzutki najlepiej kupić zwykłe, plastikowe, takie jak oryginalnie są w przerzutce.

Napisano

Ja mam podobny rower ( tj kellysa magica) i jakiś czas temu zmieniłem napęd na :

Korba Shimano M542 ;

Łańcuch KMC Z9000 (zamiennie z Łańcuchem Wippermann conneX 904 - ale uwaga, bo ten łancuch jest dość sztywny i trochę bardziej niszczy tarcze w korbie a pzry okazji dośc głośno szumi)

oraz Kaseta Shimano Deore LX CS-HG61 9 rz. 11-34 i wg mnie to jest całkiem niezłe rozwiazanie. ( na miare, oczywiście mojej wydolności finansowej)

Napisano

Nie napisałeś ile masz przełożeń na kasecie, zakładając że 9 najlepszą opcja jeśli chodzi o łańcuch będzie Campagnolo C9

Łańcuch Campagnolo Record C9 Szosa MTB (3079449112) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

natomiast kółka przerzutki najlepiej kupić zwykłe, plastikowe, takie jak oryginalnie są w przerzutce.

Tak, jest 9 przelozen.

Widze ten lancuch w sklepie, w ktorym chce kupic, jednak jest on niedostepny (w dosc dobrej cenie), no ale moze na zamowienie, zapytam.

Co do korby widze ze za calosc cenowo moge sie zmiescic ponizej podanej kwoty, wiec Deore XT - czemu nie ?

Shimano FC M780 bedzie pasowac do mojej ramy, bo powiem szczerze ze niezbyt dobrze sie znam na wymiarach.

42/32/24

A ja mam aktualnie

44/32/22

Napisano

To są rozmiary zębatek, jeżeli twoja obecna mała zębatka ma jeszcze trochę miejsca, to nowa korba z zębatką o 2 zęby większą też podejdzie.

Napisano

Nie wiem po co aż XT ale to już nie moja sprawa i nie moja kasa. Nie wszyscy też są entuzjastami korb zintegrowanych ale taka dziś moda i trudno. Suport dostajesz do korby i niczym się nie przejmujesz. Liczba zębów na blatach nic do rzeczy nie ma jedynie kwestia tego jaką się jazdę preferuje i gdzie.

Napisano

Zostane chyba przy XT, nie ukrywam ze i swietnie wyglada.

Dziekuje Wam za porady.

Niewiem czy moge w tym dziale, ewentualnie zaloze nowy topik w odpowiednim z pytaniem co by jeszcze mozna ulepszyc w moim rowerze.

Napisano

Coś takiego jak XT raczej zobowiązuje więc wymienić można sporo bo jeśli nie to cały sprzęt nie tylko nie będzie się podobał co wyglądał zabawnie. Do poważniejszej jazdy w terenie ma to sens inaczej jest na odwrót bo nawet nie wykorzystasz możliwości tego co wymienisz.

Do naprawdę dobrego widelca trzeba tarczówek, itd. Koszty rosną.

Napisano

Juz troche zmienilem w 2 lata, felgi, opony, hamulce..

Mozna zobaczyc moj garaz.

Aktualnie wystarcza mi to co mam. Chcialem tylko powymieniac to co bylo wadliwe i slabe.

Zawodowo i wyczynowo nie jeżdżę.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dobra Panowie.

Odswieze troche temat.

Mam juz zamontowane deore xt m770, campagnolo c9 i accent axium. Jest pewne ale.

Niestety na chybil trafil  - trafilem chybil. Lancuch przeskakuje na starej kasecie.

Zamierzam zamontowac sam.

Prosze o podanie jak najtrwajszej kasety, oczywiscie w rozsadnych granicach cenowych (>200).

Pomozecie z wyborem i montazem ?

Napisano

No to kaseta slx albo jak chcesz trochę droższa jest xt. Mam tą samą korbę i kasetę xt 11-32 - uważam że zdecydowanie wystarcza w góry. Jak mało jeździsz w górach to możesz śmiało brać slx 11-28.

• Mod Team
Napisano

Lancuch przeskakuje na starej kasecie.

To było do przewidzenia z prawdopodobnością 95% :P

Jak mało jeździsz w górach to możesz śmiało brać slx 11-28.

Jeżeli ma przerzutkę shadow to z tym śmiało to już bym nie był taki śmiały. 

A kaseta w okolicy 200 to XT, nowa oczywiście :P

Napisano

Witam, dołączę się do tematu. Jaką kupić korbę do 150zł? rower Giant boulder shock, teraz mam 24-34-42, a myślę nad 26-36-48? wolnobieh 7 rzędów.

• Mod Team
Napisano

A co przeszkadza kaseta 11-28

Teoretycznie nic ale wiele użytkowników tej technologi mówiło ze na takiej kasecie ciężko z regulacją, z racji odległości kółeczka od kasety.

Jaką kupić korbę do 150zł?

Myślę ze alivo będzie ok, a czy 48 czy 42 to sam musisz zdecydować. Jeżlei masz wolnobieg kończący sie na 14t to lepiej będzie 48.

Napisano

Jeżlei masz wolnobieg kończący sie na 14t to lepiej będzie 48.

Dokładnie, najmniejszą mam 14 zębów. Nie znalazłem takiej do siedmiorzędowego  na allegro.

• Mod Team
Napisano

Sposobów tyle ilu ludzi, ja np oplatałem łańcuchem kasetę i zakręcam go w imadle :P Ale zazwyczaj trzymam ręką i odkręcam :P

Napisano

jak zaczynasz sam rozbudowywać swój rower to zakup sobie taki bacik. dobrze by było gdyby z drugiej strony miał jakiś klucz. 2in1 - oszczędność miejsca no i wiesz zawsze powiesisz sobie taki klucz na scianie etc i juz to profesjonalnie wygląda :D

jeęli można podepnę sie do tematu. napisałem swój nowy, ale ktoś mógl nie zauważyć. zależy mi na czasie bo pogoda sie robi coraz lepsza a rower stoi rozebrany :/ a wiec :

Zwracam się z uprzejma prośbą kolegów/koleżanek z forum o poradę w wyborze korby i suportu do mojej roweru na ramie accent. Otóż sprawa wygląda tak ze musiałem wymienić korbę bo gwint w pedale się po prostu ukręcił. Stwierdziłem że wymieniając korby wymienię też łańcuch i kasetę bo też wołały o pomstę do nieba. Zakupiłem korby z grupy alivio i kasetę oraz łańcuch z grupy deore. Przy tym wszystkim zapomniałem o suporcie. Suport mam na kwadrat, a jak wymieniać napęd to w całości więc suport tez powinienem zastąpić nowym, tym bardziej ze swoje już przejeździł i ma trochę przestarzałe mocowanie korby (kwadrat). Przyznam się że trochę się pośpieszyłem i być może kupiłem niepotrzebnie korby z mocowaniem na kwadrat . Kolejnym motywem na zmianę korby jest to ze rower mam na osprzęcie deore i deore lx wiec korby alivio to chyba małe nieporozumienie. 

I teraz pytanko do was. Zostać przy tym co mam. Suport nie ma luzów wiec pewnie jeszcze pojeździ. Czy odsprzedać korby alivio wywalić stary suport i dać w to miejscu zupełnie coś innego? Jeśli tak to czy macie jakieś dobre zestawy które będą ze sobą dobrze współgrać?

Chodzi mi o poradę na zasadzie co byście zrobili na moim miejscu i ewentualne kombinacje. Finanse są więc można się trochę pobawić. Ale korby xt za 600 stówek raczej odpadają.

• Mod Team
Napisano

W zasadzie żadna, jeżeli chodzi o odczucia z jazdy na poszczególnych korbach, jeżeli chodzi o przednią przerzutkę, nie powinno być problemów, zależy jaką posiadasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...