Fenek001 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 No faktycznie trochę zamąciłem Więc tak: główną wadą Ergon'a jest to, że np. jak wstajesz z siodełka, to musisz zmienić chwyt, a na Ergonie z uwagi na profilowanie, jest to utrudnione.Nie mają też amortyzacji, więc dla tego mówię, że jeździ się z nimi na "gładkich" powierzchniach No i przede wszystkim trzeba lubić takie profilowane. Nie każdemu podchodzą go gustu. Podsumowując: Jak lubisz profilowane i Ci nie przeszkadzają, i jak nie jeździsz dziura na dziurze, kamień na kamieniu, tylko bardziej turystycznie, to Ergon jest najlepszym i najbardziej komfortowym wyborem
Sobol9o Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 A ja ze swojej strony polecam gripy KCNC tanie lekkie wiele kolorów tylko trzeba lakierem lub czymś innym przymocować do kierownicy bo jak to piankowe obracają się
onkiel Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 na miescie trzeba czasem i uniesc dupsko i pobalansowac cialem wiec jesli mowisz takie rzeczy o profilowanych Ergonach to chba Esi beda lepsze. a kcnc sobie obejrze
Rulez Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Esi to bardzo dobre chwyty, najlepsze na jakich do tej pory jeździłem (jeżdżę nadal).
Lumperator Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 ESI jak na gąbkopodobny materiał trzymaja się łapy bardzo pewnie, w ogóle nie obracają się na kierownicy, mają długa żywotność, łatwo je skrócić, dobrze amortyzują. Niekoniecznie zaś dobrze sie je trzyma w rękawiczkach, bowiem osoby o mniejszych dłoniach mogą stracić pewnośc chwytu. Również materiał w dotyku jest taki jakby szorstki. Jeśli waga nie jest priorytetem numer 1, to ja bym jednak do mocniejszego XC brał dobre gumowce. A te wszelkie pianki EVA to to moze i lekkie, ale dość szybko sie gnoi.
Rulez Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Mi się je bardzo dobrze trzyma w rękawiczkach, pisanie o "niepeweności chwytu" to jakieś dyrdymały .. . , wcale nie są jakieś "szorstkie", bardzo dobrze współpracują z Gripschiftami SRAM, więc z manetkami Shimano nie będzie żadnych problemów. Nie mówiąc już o amortyzacji , gdzie gumowych chwytów w nie można nawet do nich porównywać...
Fenek001 Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Dokładniej mówiąc są wykonane w 100% z pianki silikonowej z przedmówcami po raz kolejny w pełni się zgadzam. Mimo wszystko, jednak odradzę białe chwyty, gdyż szybko się brudzą i mogą być problemy z ich doczyszczeniem
szybkilopez Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Nie mówiąc już o amortyzacji , gdzie gumowych chwytów w nie można nawet do nich porównywać... To chyba kolega sympatyczny nie miał nigdy w garści ODI Rogue, a polecam http://avebmx.pl/odi/Gripy-ODI-Rogue-Lock-On
onkiel Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 ja uzywam gripshiftow wiec wygoda zmiany biegow musi byc. mocnego xc nie uprawiam bo juz wyroslem z szalenstw. teraz bardziej wygoda w cenie :-)
detonator Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Z chwytami jest jak z siodełkiem. Każdy ma swój typ i swoje preferencje. Osobiście polecam chwyty WTB. Siodełka tego producenta cenione są za komfort i podobnie jest właśnie z chwytami Mam taki oto model: http://www.jensonusa.com/!JPDWRwIy6wClAxmWpqVo9w!/WTB-4-FRONT-Clamp-On-Grip
szybkilopez Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Siodełka tego producenta cenione są za komfort Zgadam się mam siodło Deva slt i jak do tej pory to najlepsze jakie miałem, a miałem już trochę
Martino81 Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Podepnę się żeby nie zakładać nowego temtu. Interesuje mnie to rozwiązanie http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/gear/product/chwyty.connect.ergo.max.lock.on.plus/1038/44910/ Rower to Unibike Evolution. Jazda las i teren z dojazdem po utwardzonym. Co o tym sądzicie? Wybrałem je bo są tylko troszkę profilowane.
onkiel Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Akurat jesli chodzi o siodla WTB to wiem jakie sa bo sam uzywam Pure i naprawde jestem zadowolony. Jesli zas chodzi o chwyty to nie mialem stycznosci z wyrobami WTB. Jesli chodzi o ESI to powiem tyle ze czesto zdaza mi sie jezdzic bez rekawiczek po miescie wiec to tez jest wazne.
Lumperator Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 @ Rulez Answer i ODI, reszta daleko w tyie ESI to środek na odchudzenie bez więkzych kompromisów jak ma to miejsce w tadentych piaskach eva.
LIPSKY Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Posiadam ESI i KCNC . Esi o wieeeele lepsze od kcnc i fabrycznych gum które miałem wcześniej w zasadzie bez porównania. Małe pytanko odnośnie kcnc - napis ma być na dole czy na górze?? zaokrąglona część pod ręką czy palcami?
edi7777 Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja tam jeżdżę teraz na piankach boplight - są spoko. Wcześniej miałem owijki fizika na kierownicy bo chciałem jeszcze lżej - każdy kto się przejechał to mówił że są super i bardzo pewnie się kierownice trzyma. Na esi też jeździłem ale jakoś dziwnie takie miękkie były. Właściwie to teraz pianki mi najbardziej pasują - tanio się je zmienia więc jak się zużyją (jedna ma już kawałek urwany na końcu kierownicy po glebie) to mogę sobie nowy kolor wziąć dla odmiany. Dostałem je jako gratis przy kupnie jakiś części do roweru.
shortee Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Pytanko, jakiej szerokości są chwyty ESI ? Planuję kupno, a ciasno mam na kierownicy, standardowo ok. 13 cm? Producent podaje 5 i 1/8" więc coś koło 13 cm, da się to pościskać w razie czego?
Patryke Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Moje zamontowane ESI mają jakieś 135 mm. Są całkiem elastyczne więc spokojnie można je trochę ściskać czy rozciągać . Zresztą podczas zakładania tego się nie uniknie Tak na oko w zakresie 10 mm spokojnie można rozciągnąć. Wysłane za pomocą Tapatalk.
Tomash Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Posiadam ESI i KCNC . Esi o wieeeele lepsze od kcnc i fabrycznych gum które miałem wcześniej w zasadzie bez porównania. Małe pytanko odnośnie kcnc - napis ma być na dole czy na górze?? zaokrąglona część pod ręką czy palcami? Ja montowałem napis na górze, skierowany lekko w moją stronę i tak prawdopodobnie ma być, ale imho to już jak komu wygodniej. Co to z resztą za różnica - pojeździsz 2 miesiące i i tak będą się obracać
Grand231 Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Polecam ESI, też miałem rozkimę jakie kupić ale nie żałuję że mój wybór padł na ESI .
knocker Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Też się zastanawiałem jakie kupić i w końcu wybrałem ESI bo wszyscy polecali. Nie wiem co w tych chwytach jest takiego, że tak się wszyscy podniecają. Założyłem i moim zdaniem mega badziewie. Raz, że przycięte są jak na kolanie... krawędzie zaokrąglone są tak niedbale jakby to małe dziecko robiło a dwa, że kupiłem czerwone i tak barwią ręce, że nie mogę tego domyć. Fakt, że są miłe w dotyku i dobrze się w nich jeździ nawet bez rękawiczek ale cena jest przesadzona jak za takie wykonanie.
Gromosmok Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Moje ESI są wykonane idealnie, nie barwią rąk (mam czarne), nie kręcą się na kierownicy, do krawędzi też nie mam zastrzeżeń. Faktycznie nie są tanie, z tym się zgodzę, ale nie żałuję że je kupiłem. Może masz jakiś trefny model tych chwytów.
knocker Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Kumpla też takie są a kupowaliśmy w 2 różnych sklepach. Może jestem zbyt przyzwyczajony do wysokiej jakości wykonania i się czepiam
LIPSKY Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja montowałem napis na górze, skierowany lekko w moją stronę i tak prawdopodobnie ma być, ale imho to już jak komu wygodniej. Co to z resztą za różnica - pojeździsz 2 miesiące i i tak będą się obracać Ta 2 miesiące - chyba na kropelce lub innym kleju Mi 3-4 dni + hair lakier. Ok. miłe w dotyku i fajne , lekkie - ale się KręcĄ !!! ESI (mam czarne) nic nie barwią ( knocker - pozdrwiam) idealnie trzymają i się nie obracają. Można je trochę rozciągnąć lub ścisnąć (shortee - pozdrawiam) ale w tedy są grubsze lub cienkie
Tomash Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 To ja trafiłem jakiś lepszy wypust tych KCNC A co do ESI to ja mam niebieskie i nie zauważyłem, żeby cokolwiek barwiły. Do wykonania też nie mogę się przyczepić - bardzo estetycznie zrobione. Cena? Tu tylko jedno zdanie komentarza - kolarstwo nie jest tanim sportem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.