Skocz do zawartości

[książki]Co czytacie i polecacie? cz. 2

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Pan Mercedes - Stephena Kinga

282245-155x220.jpg

Klasyczny kryminał wciągający z każdą kolejną przeczytaną stroną.

Emerytowany glina, psychopata z wyobraźnią. Klimat troszkę przypominający "Siedem"

Zaskakujące jest to, że morderca jest ujawniony już na początku książki. W kolejnych etapach śledzimy poczynania obu stron jednocześnie.

Polecam!

Napisano

Jean Bobet "Tomorrow, we ride…" tłum na ang Adam Berry. Wyd. - za######ista motywacja do kręcenia. Mausehold Press 2008. 

"Ości" I. Karpowicza jednak troszku grafomańskie. Ale to dobry rzemieślnik ze złym stylem. Przekręciłem ostatnio Mankella - dramat, nie kryminał. Tak źle napisane, że plomby wypadają. 

Wciąż czytam Przyborę - teksty z Kabaretu Starszych Panów. Wciąż zachwyca urodą języka, jakością skojarzeń, bystrością umysłu. 

Napisano

Wczoraj zacząłem czytać nową książkę Marka Krajewskiego "Władca Liczb". Wciąga. :-)

To dla mnie jeden z najlepszych polskich pisarzy tego gatunku. Tę książkę też czytałem - polecam.

Napisano

Pokolenie Ikea

352x500.jpg

Sam nie wiem jak taki rodzaj literatury "sklasyfikować" 

Jak ktoś chce odpocząć od ciężkiej książki i przypadkiem pracuje w korpo to polecam. Niby lektura troszkę płytka, ale przekaz jest. 

Mały fragmencik:

Jutro poniedziałek, najbardziej ch..owy dzień tygodnia. Do weekendu całe, k..wa, pięć dni. Trzeba wstać wcześnie, być dobrym obywatelem i spłacać raty kredytu. Jeszcze czeka mnie tylko prasowanie spodni, marynarki, białej albo niebieskiej koszuli, wiązanie krawata, czyszczenie butów, mrożenie red bulla i wkładanie laptopa do teczki. To jest ubaw, o którym marzyłem, będąc dzieckiem. Aha, i to mi się wydawało tak fascynujące, kiedy byłem na studiach.

• Mod Team
Napisano

Zabójczy Żart - James Peter

Bardzo, ale to bardzo mocny thriller. Książkę czyta się z zapartym tchem. Ciężko przy niej zasnąć odmawiając sobie przeczytania jeszcze jednego rozdziału. Akcja książki zaczyna się jak grupa znajomych robi żart swojemu koledze na wieczorze kawalerskim, zakopując go w trumnie... Sytuacja komplikuje się kiedy .... Myślę, że nie warto nakreślać dalszej fabuły książki. Jest to jedna z lepszych książek które do tej pory czytałem.

BARDZO DOBRA! Polecam każdemu.

Proroctwo - James Peter

Zachęcony dopiero co ukończoną książką tego autora i jej rewelacyjną fabuła skusiłem się na jego inny tytuł. Książka opowiada historię kobiety która poznaje faceta na dworcu kolejowym, a następnie wokół niej zaczynają się dziać różne dziwne rzeczy. Po kolei giną jej znajomi ze studiów, a wszystko to może być spowodowane, dawnymi zabawami studenckimi w seanse spirytystyczne.

Książka jest bardzo słaba, gdyby nie wielkie litery na okładce z imieniem i nazwiskiem autora, nigdy nie pomyślałbym, że te dwie opisywane książki mogą być dziełem tej samej osoby. Książki nie polecam, jest nudna, przewidywalna i nieciekawa.

6 lat później - Harlan Coben

Polecana w tym temacie przez kolegę @@Winiu. Niestety nigdzie w bibliotece nie mieli tej pozycji, dlatego zdecydowałem się na kupno książi używanej w moim mieście. Trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno i po kilku godzinach usiadłem do czytania.

Jak ja nie lubię tak dobrych książek przez które zarywam noce, ponieważ nie sposób jest się od nich oderwać. Doczytałem do połowy i czekam na rychły powrót do domu, żeby dalej kontynuować czytanie. Świetna pozycja.

O czym? Główny bohater traci dziewczynę wskutek wyjścia za mąż jej miłości za innego kandydata. Po 6 latach dowiaduje się o pogrzebie tamtego mężczyzny, w związku z tym powracają dawne wspomnienia i jednoczesna chęć odszukania dawnej miłości. Jest tylko jedno ale, obiecał swojej byłej dziewczynie, że nie będzie jej szukać.

Napisano

Felietony Clarksona - Wściekły od urodzenia. Usmiałem się nieźle, polskie wątki motoryzacyjne są ;)

Nowego Cejrowskiego - Wyspa na prerii. Świetne, wciągające, choć pewnie podkoloryzowane. Dużo o wolności, normalności. W tle.

Napisano

Apokalipsa Z - Polecam, książka fajnie napisana, w postaci bloga a potem pamiętnika, przystępny język, i serio wciąga.

No i oczywiście, Metro 2033,2034, Piter. Te 3 części najbardziej mi się podobały z całego uniwersum metro. Wciągają niesamowicie.

Oczywiście, trzeba być fanem post-apo ;)

Napisano

A ja właśnie czytam autobiografię Mai Włoszczowskiej, polecam :-) 

Też od  wczoraj czytam :-) Również mogę polecić.

Czekam też na przesyłkę książki Tomasza Sekielskiego - Sejf 3 Gniazdo Kruka.  Kontynuacja "Sejfu" i "Obrazu Kontrolnego". Mam nadzieję, że będzie trzymała poziom poprzednich części :-)

Napisano

A ja polecam "IV Rzeczpospolita". Autor - Grzegorz Mathea. Ksiazka trzyma w napieciu. Polityka, wojsko, obywatelskie nieposluszenstwo. Ksiazka daje do myslenia.

Napisano

Leif GW Persson - Między tęsknotą lata a chłodem zimy.

Dobra, inna niż pozostałe tego gatunku przeze mnie czytane. Trochę o specsłużbach, o policji i oczywiście o naturze ludzkiej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przyszła z amazona książka "Etape. 20 Great Stages from Modern Tour de France" autorstwa Richarda Moore (mam jego wcześniejszą "Slaying the Badger" o Bernardzie Hinault i Gregu LeMondzie). Etape wydane przez Velopress w tym roku. 

Opowiada o tym, o czym głosi tytuł. Książka nie ma układu chronologicznego, dlatego zacząłem od końca i o etapie, który mnie zawsze fascynował - o paryskiej czasówce z 23 lipca 1989 roku, kiedy to Greg LeMond wygrał całe TdF walcząc z Fignonem

na zachętę do książki krótkie przypomnienie tego etapu: 

http://www.youtube.com/watch?v=rWyfb3H7LEg

Książka jest tania - kilkanaście dolców lub w EU - ok 14 euro plus przesyłka.

http://www.amazon.com/Etape-Great-Stages-Modern-France/dp/1937715302/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1415358468&sr=8-1&keywords=etape

Etape_96dpi_400x600p_str.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Szkoła życia - Maja Włoszczowska, Julian Obrocki 

Nasza kolarka pisze szeroko o życiu sportowca. Nie tylko o tym jak smakuje sukces, ale też ile kosztuje.

Napisano

Słyszałem wywiad z Mają i nawet ona sama mówiła, że to nie jest typowa biografia, bo na taką zbyt wcześnie - przynajmniej do zakończenia kariery sportowej. Ale to jest seria rad nt treningów, zdrowego życia, wysiłku fizycznego i innych takich i jej wspomnienia jak sobie z tym radziła. I dodała w tym wywiadzie, że sama nie chciała tego pisać, ale namawiali ją inni ludzie i uległa. Muszę sobie kupić tę książkę, bo Maja to nie tylko sportowiec światowej klasy, ale i fajna sympatyczna i piękna dziewczyna. 

Napisano

Też czytałem książkę Mai i do biografii jej daleko :)
Stosunkowo sporo rad, i dla początkujących, i dla zaawansowanych.

Oczywiście jest trochę o jej karierze, wypadkach itp.

Ogólnie bardzo fajna książka.

• 3 tygodnie później...
Napisano

bardzo podoba mi się książka "Seksturysta" Adama Amblera trochę podobna do 50 twarzy Greya ale pisana z większym polotem

Napisano

Dymna - Baniewicz Elżbieta

Dobra książka o dobrej kobiecie. Nie pozostała tylko przy swojej pracy zawodowej, w której dużo zrobiła, ale poszła dalej. Służy słabszym, bezbronnym. 

Napisano

Ostatnio czytam - "Grzybologika", Zbigniew Złomnik.

E-booka można kupić tylko na blogu Złomnik :)

W skrócie jest to książka o ludziach w starszym wieku (których wyprzedził rozwój techniki), "wyciąganiu" od nich wiekowych samochodów z blaszanych garaży na osiedlach i historiach z tym związanych. Autor jest kolekcjonerem samochodów zabytkowych i nie tylko.

Bardzo lekkie, humorystyczne i w żadnym wypadku nie należy traktować jako poważnej literatury. Ot takie śmiszne historyjki dla hermetycznej grupy czytelników.

Napisano

A mi ostatnio w ręce wpadł pakt ribbentrop-beck zychowicza... Ehh gdybyśmy wtedy poszli z niemcami to dziś może bylibyśmy innym bogatszym narodem. Nie byłoby takiego cebulactwa może.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...