oldmanClint Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Cześć, W zasadzie wiem, jakiej lampki szukać, ale znalazłem taki oto komplet: Cree XM-L T6 1800LM Zastanawia mnie niska cena; tylko 60zł za lamkę, uchwyt i akumulatorek (marny, ale zawsze). Na zdjęciach widać, że dioda podzielona jest ma segmenty, ale obawiam się jakiejś podróbki... Co wy na to? Okazja, czy kupić "normalnie" za 70zł bez uchwytu? Pozdrawiam
filipog44 Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Mam niemal identyczną. To ściema. Świeci średnio (na pełnym zoomie zasięg ok 80m ale normalnie ok 15m). Wszystko byłoby ok gdyby nie tradycyjne problemy z włącznikiem w takich tanich latarkach. Po jakimś czasie użytkowania (ok 2 tygodnie) zaczyna przygasać a gdy poruszam włącznik światło się rozjaśnia lub przyciemnia. Z czasem problem staje się coraz większy, że latarka mocno przygasa sama (nawet gdy leży np na podłodze). To już nie pierwszy raz gdy tak jest. Gdy miałem dość, odesłałem latarkę i przysłali nową, po tygodniu to samo :/ Świecić na pewno będzie średnio ale na 100% nie tak jak na zdjęciach. Nie ma szans. Latarka w takiej cenie nigdy nie będzie tak swieciła. Kolejna sprawa to zoom. W latarce owszem, przydaje się ale w rowerze? Nie rozumiem po co to komu. Radzę kupić coś markowego np MacTronic. pozdrawiam
prykpryk Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Na pewno nie 1800 lumenów bardziej 600 ale ja bym wziął. Zawsze można sprawdzić po ile takie w Chinachsprzedają. @up: Nie próbowałeś samemu zmienić przełącznik jak się da?
filipog44 Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Na pewno nie 1800 lumenów bardziej 600 ale ja bym wziął Na zdjęciu wygląda na ok 400-600 lumenów ale w rzeczywistości nie ma możliwości żeby tak świeciła latarka za 60zł, zresztą mam niemal identyczną tyle że czarną. W rzeczywistości ta z aukcji będzie miała 150-180 lumenów.
szybkilopez Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Jedna dioda Cree XM-L T6 nie da więcej jak 600lm. A co do ceny to jak na 600lm może być Pytanie tylko jaki to ma rozkład światła w rzeczywistości bo na rower typowa lampka to nie to samo co latarka do ręki
oldmanClint Napisano 9 Lutego 2013 Autor Napisano 9 Lutego 2013 Większość tych aukcji z latarkami Leto śmierdzi mi chińską podróbą. A że jestem na to wyczulony, to nie wiem, czy nie zdecyduje się na "zwykłą" lamkę, np: Kellys LED Gunner Korzystał ktoś kiedyś z takiej lampki?
szybkilopez Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Na miasto ok 1W starczy, ale do jazdy gdzieś gdzie jest ciemniej to za słabo.
karolg Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Kellys LED Gunner Korzystał ktoś kiedyś z takiej lampki? Ja mam dokładnie taką, tylko czarną. I tak: + świeci typowo dla tego typu lampek, tzn na środku jaśniejsza plama, potem równomierne koło + moc wystarczająca na miasto, chociaż bardziej jako pozycyjna. Na nieoświetlonych drogach dobra tylko przy małych prędkościach. + fajny tryb migający - nie strobo, ale zwraca uwagę. No i przy tej mocy nie oślepia, szczególnie skierowana lekko w dół + mocowanie ma regulację na boki + 4 baterie AAA - plastikowe "szyny", które się wsuwa w uchwyt na kierownicy, latały lekko na boki, musiałem odkręcić dwie śruby, które je trzymały, podkleić kawałek taśmy i skręcić ponownie. - włącznik na tyle jest za głęboko, ciężko się go wciska. Rozwiązanie - rozebrać i nakleić okrągły kawałek 'czegoś'. pzdr!
oldmanClint Napisano 9 Lutego 2013 Autor Napisano 9 Lutego 2013 Chyba jednak zdecyduję się na lamkpę Mactronic BPM 170L Scream ----> LINK Cena podobna, a przynajmniej sprzęt dedykowany i nie będę zdziwiony, jeśli będzie dwa razy lepiej wykonany. Dziękuję wszystkim za sugestie i porady!
swimfan Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Nie jest zla musisz jednak zaopatrzyc sie w akumulatorki bo troche zre prad:) co do latarek to jak masz troche czasu to mozesz kupic sobie skyray-a za podobne pieniadze czyli jakies 45 zl:) w chinach/tajwan wysylka za free a do tego dobre ogniwo za drugie tego taki interes:)
dlmtb Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Ta lampa to bazarowa ściema. Rozważałem zakup tego (kolega ma i jest super zadowolony). Prawdziwe 470 lumenów i markowy produkt.
oldmanClint Napisano 9 Lutego 2013 Autor Napisano 9 Lutego 2013 Cena lekko przekracza mój lampkowy budżet, więc raczej sobie ją odpuszczę....
rzezniol Napisano 9 Lutego 2013 Napisano 9 Lutego 2013 Wiec tak ... Zastanawiam się kiedy XM-L`e z binami T6 zaczną na allegro osiągać 5000 lm ;D ... zaczynają przypisywać im cudowne właściwości. Kupiłem coś takiego prosto z chin z darmową przesyłką za 25 zeta ... Jak już tu uświadomiono nie ma to w żadnym przypadku 1800 lm Puki co nie mam problemu z wyłącznikiem ... Na 100% świeci z mocniej (sporo) niż Mactronic Scream w wersji 243 lm - mam Scream`a (obie latarki na ogniwie Li-jon) Tak czy inaczej tanie chiny przy których trzeba popracować i może coś z tego będzie ... Dobre pytanie do sprzedającego tych latarek ... gdzie jest "lustro teksturowane typu Orange Peel. " pozdro
dlmtb Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Wszyscy ci sprzedawcy bazarowego żużla piszą co tylko im do głowy przyjdzie że by sprzedasć tandetne oświetlenie. Tak naprawdę to wszyscy powinni podawać ilość lumenów zgodnie z normą ANSI. Tylko tak podany parametr jest prawdziwy.
mmoorroo Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Jako, że zacząłem jeździć na rowerze do pracy a pora roku powoduje że robi się szybko ciemno zastanawiam się na co wymienić ( i czy w ogóle warto ) moją obecną lampkę. Teraz mam jakąś lampkę z rowerowego za 30zł. Z tego co znalazłem w necie to świeci ona światłem +- 50lm max. Zasięg jaki ma to około 5m przed rower że mocno widać no i im dalej tym gorzej. Dopóki jest śnieg to nie ma problemu bo on odbija trochę światła ale jak przyjdą roztopy to będzie porażka bo będzie mało co widać. Czy kupię coś sensownego do 50zł, żeby warto było zmienić? Niestety mam inne poważne wydatki i tylko tyle mógłbym przeznaczyć na dzień dzisiejszy.
mmoorroo Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Stwierdziłem że nie warto oszczędzać bo kupię za 50zł a widocznego efektu nie będzie Czy warto tą kupić? http://allegro.pl/uw....html?source=ob
Lothar75 Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Mam taką i sprawdza się jak dla mnie idealnie. Ma dość spory zasięg. Ja ustawiłem ją tak żeby świeciła max na te 20-30 metrów. Potrafi świecić dużo dalej, ale wtedy może mocno oślepiać. Dojeżdżam do pracy i kwestia bezpieczeństwa to dla mnie priorytet. Jedyny minus to baterie wytrzymujące około 50 minut jazdy na średnim trybie. Trzeba mieć zapas żeby czasami nie zostać bez światła. Pozdrawiam. Tapnięte z SGS'a
dlmtb Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Dobre akumulator 18650 o pojemności 4000mAh Markowe akumulatory tego typu nie mają więcej niż 2400 no może 2700mAh. Ten Ultrafire o pojemnosci 4000mAh to odpad. W firmie w której pracuję kupiono 100 szt. tego g... 40% wróciło do hurtowni. Były fabrycznie martwe. Jeżeli cena zestawu w którego skład wchodzi: latarka, ładowarka, akumulator i uchwyt rowerowy wynosi 98 zł gdzie sam markowy akumulator to wydatek minimum 50-60zł to już wiadomo co warty jest ten sprzęt.
mmoorroo Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Jeżeli cena zestawu w którego skład wchodzi: latarka, ładowarka, akumulator i uchwyt rowerowy wynosi 98 zł gdzie sam markowy akumulator to wydatek minimum 50-60zł to już wiadomo co warty jest ten sprzęt. Więc co polecicie do jazdy po mieście wieczorem jak wracam z pracy? Nie jeżdżę w nocy po lesie. Potrzebuję coś co będzie dobrze świecić a i w fajnie jak można by to wykorzystać jako latarkę. Obecnie mam lampkę na ledach zasilaną z 3 baterii aaa ale świeci ona za słabo.
vwothyn Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Jeśli nie wypuszczasz się do lasu/w teren po zmroku to nie kupuj latarki, tylko dedykowaną lapkę rowerową (np jakiegoś Roxima RX5 albo coś w tym stylu). Nie będziesz oślepiał innych uczestników ruchu. Latarka jest dobra w teren, bo tam można włączyć spawarę na full i nikomu to nie szkodzi, a światła potrzeba znacznie więcej niż na miasto.
adolfik9501 Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Dobre akumulator 18650 o pojemności 4000mAh Markowe akumulatory tego typu nie mają więcej niż 2400 no może 2700mAh. (...) Ja w kwestii formalnej Panasonic ma w ofercie najmocniejsze akumulatory 3100mAh oraz 3350mAh. Pojemność realna.
mmoorroo Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Jeśli nie wypuszczasz się do lasu/w teren po zmroku to nie kupuj latarki, tylko dedykowaną lapkę rowerową (np jakiegoś Roxima RX5 albo coś w tym stylu). Nie będziesz oślepiał innych uczestników ruchu. Latarka jest dobra w teren, bo tam można włączyć spawarę na full i nikomu to nie szkodzi, a światła potrzeba znacznie więcej niż na miasto. Więc co polecicie w granicy 100zł? ( ale nie więcej )
oldmanClint Napisano 16 Lutego 2013 Autor Napisano 16 Lutego 2013 Mam dokładnie takie same wymagania jak Ty - jazda po zmroku bo mieście bez wypadów w teren i polecono mi ---> KLIK Lamka może służyć również jako latarka i masz pewność, że to nie jakaś chińszczyzna. Ja czekam jeszcze na przesyłkę
szybkilopez Napisano 16 Lutego 2013 Napisano 16 Lutego 2013 Szkoda tylko, że ona ma zasilanie na 3AAA za długo nie poświeci... używałem wcześniej. To jej minus, bo świeci całkiem fajnie. Może coś takiego dobra cena http://allegro.pl/lmpa-przod-cateye-hl-el530-i3005957818.html
rzezniol Napisano 16 Lutego 2013 Napisano 16 Lutego 2013 Mactronic`a Scream bardzo łatwo i tanio da się przerobić na ogniwo Li-jon 18650 ... http://www.forumrowerowe.org/topic/123894-modernizacja-foto-relacja-adaptacja-lampki-mactronic-scream-na-ogniwo-li-ion/page__hl__mactronic+modernizacja Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.