Skocz do zawartości

[Cannondale Prophet SL] Warto ?

umbrellavirus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rama jest wystawiona na eBayu. Kolejne zdjęcia dostałem na życzenie. No chyba, że typ coś manipulował przy tłumiku. Niewiem... może czyścił.

Ale nie jest to relikt z poprzednie epoki?

• Mod Team
Napisano

Na jednych zdjęciach jest damper Fox Float, a na innych Fox RP 23...

Upewnij się najpierw z jakim damperem chce ją sprzedać za te pieniądze.

Napisano

Damper damperem(oczywiście jeden lepszy od drugiego), ale ramka wydaje się być nieskatowana - zwróć uwagę że brak wyżłobień na ustawieniu FR w ramie, a więc raczej nie była używana do agresywnej jazdy ;) Ja swoją w podobnym stanie kupiłem za £320 funi i jestem zadowolony, na SL bym się nie zdecydował bo do najlżejszych ludzików nie należę a chcę ja nieco pokatować!

Uściślij ze sprzedawcą detale dot. dampera i poproś o pozostawienie tulejek do pancerzy(widać na drugim zdjęciu) bo sam w sobie pancerz jest za mały żeby się w gnieździe utrzymać! A jesteś pewien rozmiaru? Na "oko" wygląda na eLkę...

POZDRo-:ver

EDIT: na kilku zdjęciach nie ma też misek sterów - wypytaj dokładnie co będzie z ramą...zacisk sztycy(aczkolwiek to jest standard, sztyca 27.2mm a obejma 31.8mm) i nie do końca jestem pewien jak z przednią przerzutką, ja mam E-type ale była z ramą więc nie wiem czy normalna przypasi...

Napisano

Cena rozsądna acz kolwiek na kolana nie powala.

Ja MX2 dostałem za niespełna 200funtów i rama była galwanizowana, nie w lakierze.

Jeżeli ktoś ma familie, lub planuje kupić cały rowerek niech zerknie na to

http://www.ebay.co.uk/itm/Cannondale-Prophet-High-End-Model-2000-purchased-2006-7-/321054738263?pt=UK_Bikes_GL&hash=item4ac05a8757

Generalnie prophet to bardzo przyjemna rama pod warunkiem, że ma zaaplikowany dobry damper. Na zwykłym wysłużonym floacie rama szału nie robiła ale na RP23 już był ogień i świetna zabawa.

Napisano

Rozmiar w sam raz.

Możesz też spytać o stan dampera - jeśli między skrajnymi ustawieniami tłumienia nie ma wyraźnej różnicy w pracy to damper wymaga serwisu a to troche kosztuje.

Co do sterów to jeśli nie masz amortyzatora pod 1,5" to i tak będziesz musiał je zmienić.

Napisano

Koen dobrze daje: rozmiar powinien być w sam raz, z damperem przyznam rację, a jeśli o stery chodzi to jeśli będziesz potrzbować(masz) zwężaną sterówkę w amorze to wywalasz tylko górną miskę i wrzucasz reduktor. Hope robi pojedyncze miski, tak samo jak Cane Creek, ale nie wiem jak z dostępnością u nas. A może ktoś ma nieużywany reduktor bo np. zajechał dolną część? Warto popytać...

p.s.: też mam L przy 189cm, XL jest według mnie brzydki ;):):D

Napisano

W więc...

Napisał, że miski sterów są razem , zacisku sztycy brak, a amortyzator... tyle że jest szczelny ( powietrze i olej ). W zestawie jest RP2 . Czym różni się on od RP23?

Chciałbym wstawić w niego Rebę 120mm więc stery i tak muszę kupić nowe. Potrzebny adapter. Jaki?

I teraz mam dwa wyjścia: licytować i liczyć że kupię ją taniej albo "kup teraz" za 330€.

Co radzicie?

Napisano

Ja bym postawił bida na 330€ i zobaczył co się będzie dziać...ewentualnie na 340 żeby spać spokojniej ;)

Ale ale...jeśli chcesz wstawić 120mm z przodu to siądzie Ci geometria bo ramka jest zaprojektowana pod 140mm. Może lepiej rozglądnąć się za Rush'em albo Scalpel'em ?

• Mod Team
Napisano

Jasne, że Cannondale Scalpel ... ale widzałeś ceny? Minimum 500 - 600 Euro !

Mogę zalicytować te 340Euro, ale za 330 Mogę go mieć od ręki. Może być i tak że ktoś zalicytuje ze 400Euro i wtedy d...

Uhmm... Czyli w związku z tym kupisz ramę która niespasuje pod amora którego posiadasz, bedzie miała skaszaniona przez to geometrie i wogóle bedzie sie słabo sprawować... ?

Nie, no też jest to jakiś plan :icon_mrgreen:

http://www.ebay.co.uk/itm/Cannondale-Rush-/200878875025?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item2ec5506191

http://www.ebay.de/itm/Cannondale-Rush-Rahmen-48cm-/181064997760?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item2a28509b80

Szacunek...

I.

Napisano

Też widziałem dokładnie te dwie aukcje. Ale sam pomyśl... skatowany karbon za duża kasę. To dopiero kot w worku. Odważył byś się za 2000-3000 zł?

Moja Reba RLT jest z 2012. Dodatkowo dokupiłem tłumik DNA. Przebieg ze 150 km. Myślę, że mógłbym zamienić go na nowego Revelationa RL 140mm.

Cholera wie co mam robić. Sam nie wiem czy brać tą ramę czy dozbierać do Scalpela.

Ktoś powiedział, że Prophet jest jakiś dziwny.

Ani ładny ani brzydki. Tylko jakiś dziwny.

Jestem tego samego zdania.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

No to weź sobie zadaj a potem uczciwie odpowiedz na jedno pytanie: Czego ja chcę od życia? Bo Scalpel i Proper to jakby nieco inne w charkterze i przeznaczeniu sprzęty.

Nie sugeruję abyś wbijał sie w coś niepewnego ale kupowanie sprzetu "bo jest okazja" pachnie mi zbytnio klasycznym, polskim "jakośtobędziem"...

No chyba ze śpisz na workach kapuchy i stać Cię na eksperymenta i kombinacje alpejskie :)

Szacunek...

I.

Napisano

Prophet jest już mój ! Odebrałem osobiście. Jestem w pełni zadowolony. Jest naprawdę w niezłym stanie. Gość miał jeszcze jeszcze w piwnicy cały arsenał. 3 gotowce + kilka karbonowych ram cannondale. W kącie jeszcze kilka Lefty'ch. Czszena mi opadła.

Dożucił mi jeszcze zacisk sztycy, i uchwyty do pancerzy. Brakuje mi jeszcze tylko jakiejś redukcji na widelca z 1,5" na 1 1/8" . Mówił, że stery mogę zostawić tylko potrzebuję jakaś nakładka na rurę sterową . Ktoś wie o co chodzi?

No i wielkie dzięki wam za pomoc w zakupie !

Napisano

Myślałem, że bedzie to coś w rodzaju rurki nasadzonej na rurę sterową.

Taka podkładka do której podałeś link jest bardzo cięka, tak więc i punkt styku z rurą sterową jest bardzo mały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...