Skocz do zawartości

[pedały]Ktore pedały lepsze

Slimaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pedały i jestm bardzo zadowolony, mimo, że czasem zachaczam o jakieś korzenie, kamienie itp. to nic się nie wygięło, po 2kkm nadal kręcą się bardzo lekko.

Napisano

Czyli raczej wertepy a więc noga pewnie musi się trzymać na pedale... tak więc polecam platformy, może są trochę cięższe od zwykłych pedryli ale za to lepiej trzymają nogę.

http://allegro.pl/pedaly-vp-559-srebrne-platformy-piny-1-2-fv-kr-i2906525871.html

http://allegro.pl/pedaly-platformy-maly-gwint-piny-i2927754707.html

No i te najciekawsze bo na łożyskach maszynowych więc kręcą się idealnie :)

http://allegro.pl/pedaly-vp-55-srebrne-platformy-piny-fv-krakow-i2941452774.html

Jeżeli jednak nie chcesz platform to NECO WP-101 to przyzwoite pedały, również na maszynach tylko tak dobrze jak pedały z pinami nogi nie będą trzymać...

Napisano

Wszystkie te pedały platformowe za 50 czy 100zł to lipa, dobre platformy kosztują dużo więcej, ale w takim wypadku nie widzę ich sensu w XC, zatrzaski wygrywają z każdymi platformami.

Napisano

hahahahaha widzę, że nie przepuścisz żadnego tematu o pedrylach. Zawsze wtrącisz swoje zupełnie niepotrzebne trzy grosze... Chyba prowadzisz jakaś krucjatę przeciwko platformom co? Te ostatnie platformy które podałem są naprawdę spoko jedyny minus to, to że są stosunkowo ciężki. Slimaczek pyta o pedały do codziennej leśnej jazdy a ty wyskakujesz z XC... Daj chopaku trochę na luzzzz... :wallbash:

Napisano
hahahahaha widzę, że nie przepuścisz żadnego tematu o pedrylach.

Nie rozumiem, szczerze mówiąc to pamiętam tylko jeden taki temat, gdzie się udzielałem, więc nie przesadzaj.

Chyba prowadzisz jakaś krucjatę przeciwko platformom co?

Sorry, ale to że się odezwałem mówiąc, że tanie platformy są kiepskie, a kupowanie drogich do takiego zastosowanie jest bez sensu, to od razu krucjata?

Ok, z XC może nieco przesadziłem, ale jeśli ktoś jeździ w terenie to moim zdaniem nie powinien się w ogóle zastanawiać nad platformami tylko kupować kliki.

Ty natomiast zaciekle bronisz gorszego rozwiązania, czyli platform które są nieporozumieniem, w przypadku czegoś więcej niż tylko jazdy po mieście.

Polecam coś na uspokojenie.

Może wreszcie kupisz zatrzaski i zrozumiesz, że platforma, to nie jest dobre rozwiązanie do roweru MTB XC.

Napisano

Slimaczek jeżeli jeździs duzo to ja również polecam pedały zatrzaskowe (spd CB Look itp) rozwiazanie sprawdza się w szeroko pojętym XC

jak przeskoczyłem z platform na SPD najbardziej odczuwałem na podjazdach bo oprócz pchania mozna tez ciągnąc (cokolwiek to znaczy :laugh: )

dobre platformy kosztuja podobnie jak dobre SPD niestety dochodzą buty ale warto.

pomysl o tym!!!

Napisano
Sorry, ale to że się odezwałem mówiąc, że tanie platformy są kiepskie, a kupowanie drogich do takiego zastosowanie jest bez sensu, to od razu krucjata?

Krucjatą są te słowa "zatrzaski wygrywają z każdymi platformami" co jest nie prawdą bo wszystko jest zależne od przeznaczenia. Widzę, że dla Ciebie istnieją tylko tanie aluminiaki albo kliki... To nie prawda, że bronie "gorszego" rozwiązania, jest to bardzo dobra alternatywa a nie gorsze rozwiązanie... Nie robię wpisów w każdych tematach o pedałach i nie wykrzykuje co jest leprze a co gorsze, więc to nie ja powinienem się napić melisy... aż strach napisać cokolwiek o platformach na tym forum bo zaraz wyskoczy Piksel i powie gdzie możesz sobie wsadzić te platformy... :no:

Napisano

"lepsiejsze":-)

no jasne że w jednych dyscyplinach platformy będą bezkonkurencyjne (fr/dh/4x/) w innych zatrzaski (xc/szosa). Często jest to też indywidualna spraw kazdego bikera bo np w AM/Enduro juz róznie to bywa ale głownie zależy to od doswiadczenia i umiejętności bo nie kazdy potrafi wejśc dobrze w zakręt nie asekurując sie nogą i nie każdy zdąży wypiąc noge żeby w ostatniej chwili uniknąć upadku.

Napisano

Co do bezkonkurencyjności platform nad zatrzaskami w dh, obecnie bym dyskutował pomimo tego, że do niedawna też tak sądziłem. Jeżeli założyciel tematu zamierza jeździć po wertepach itd. gdzie pewne trzymanie nogi oraz dynamika ma znaczenie, nie ma takiej platformy bez względu na cenę która spełni zalety które dają pedały zatrzaskowe i tu nie ma dyskusji - fizyki nie oszukasz. Co do asekuracji nogą to trochę nie rozumie w czym pedał zatrzaskowy przeszkadza?? jeżeli chcesz to wypinasz i podobnie w 2 stronę. Może i trzymanie nogi w platformach z wyższej półki jest bardzo dobre ale nie ma opcji ,że lepsze od "stopy wpiętej do pedała" natomiast co do dynamiki i efektywności to też kliki górują ze względu na to, że ruch wzbudzany jest przez większą grupę mięśni i trwa prawie cały obrót korby oczywiście podczas ciągnięcia siła jest słabsza ale na pewno nie pomijalna, a przy okazji wspiera drugą nogę.

Napisano

może faktycznie trochę uogólniłem bo zależy to od doświadczenia

jak sam piszesz kiedyś nie wyobrażałeś sobie dh w zatrzaskach........

ja jeżdżę w CB najpierw Candy teraz Acid od kilku sezonów i na mazowszu gdzie smigam na codzień nie wyobrażam sobie innej opcji ale w górach w których bywam niestety żadko juz miałem problemy

jest to kwestia doświadczenia w smiganiu po górach którego nie mam.

niech może autor sie wypowie bo my sobie gadamy o swoich odczuciach a nie wiemy co on na to!!!?

Napisano

Może nie tyle co sobie dh bez zatrzasków nie wyobrażam, ponieważ tej dyscypliny sportu nie uprawiam ale "mógłbym dyskutować" ze względu na przeczytane artykuły i opinie osób które mają większą wiedzę w temacie ode mnie i jakaś część z nich sięga po kliki i jest bardziej zadowolona niż z platform (nie zmienia to faktu, że są i tacy którzy bez platformy takiej jazdy do siebie nie dopuszczają - może ze względu na nikły bądź całkowity brak doświadczenia z tym systemem, obawami itd. - ich wybór i preferencje, jesteśmy różni). Masz rację kolego, my tu gadu gadu, a najlepiej autor tematu aby się wypowiedział bardziej szczegółowo na czym mu zależy itd. - wtedy będzie można treściwiej mu doradzić.

Napisano

Na pedały mogę wydać maksimum do 80 zł więc raczej SPD nie kupie.Bardziej mnie by interesowało ktore lepsze zwykłe platformowe czy te z pinami :w00t:

Napisano

Te z pinami są przeznaczone do bardziej agresywnej jazdy, jeżeli nie zamierzasz szaleć po górach tylko lasy, polne drogi (tak jak wspomniałeś) to wystarczą Ci zwykłe pedały. Wobec tego ,polecam Ci vp-196 na łożyskach maszynowych. Są dostępne w cenie niższej niż budżet przez Ciebie założony.

Napisano

Istotne jest jakie buty wybierzesz do jazdy na platformach, szczegolnie tych bez agresywnej stycznosci z podeszwa czyli bez pinow. Guma buta powinna byc w takim przypadku mozliwie miekka a podeszwa posiadac cos wiecej niz gladki spod, jesli bedzie mokro lub wjedziesz jednak w teren jest spora szansa na zeslizgniecie sie stopy z takiej powierzchni.

Piny zwieksza przyczepnosc, tak jak piasek zwieksza przyczepnosc na lodzie.

Napisano

Łożyska maszynowe, wymienne piny, nic leprzego za tą cene nie znajdziesz ;) a noga tak łatow się nie ześlizgnie z pedała nawet w mokrych warunkach :thumbsup:

PEDAŁY VP-55 PROFI PLATFORMOWE Ł.MASZYNOWE OŚ CRMO (2935281304) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ześlizgiwanie się nogi z pedała to brzmi jak opis napaści nietolerancyjnych ludzi na homoseksualistę. Rower ma chyba pedały...

Czy odczujesz różnicę przy użytkowaniu pedałów o tak różnej masie? Myślę że w twoim przypadku nie. Ma to znaczenie przy ogólnej chęci odchudzenia roweru jeśli planujesz odciążanie sprzętu. Jeśli nie ma to dla ciebie znaczenia to w praktyce też mieć nie będzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...