Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] down swing czy top swing

Marcin7692

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo nie ma w polskim słowniku czegoś takiego jak top/down swing :) temu dzieją się takie rzeczy, a sprawa jest prosta jest górne prowadzenie linki i dolne, i od ramy zależy jak ona będzie prowadzona.

Napisano
konstrukcją top/down swing.
tylko przypominam, że nie ma czegoś takiego w polskim słownictwie :) dlatego pojawiło się określenie górny naciąg, dolny naciąg może nie do końca prawdziwy, ale cóż tak to już jest z tłumaczeniem przykładem może być tytuł filmu Die Hard :) ale kto by oglądał film pt. Twarda kość ;)
  • Mod Team
Napisano

Ludzie proszę zlitujcie sie ... Nie macie w sobie bojaźni bożej czy jak ... ?

2007_05_1178362864b_0139_shimano_2008_deore_XT_Przerzutka_przednia_FD-M770_M771_M770-E.gif

I kolejno 771 to DOWN SWING

770 to TOP SWING

770E to Tzw e-type

8_35023_13_02_08.jpgTo jest DOLNY CIĄG

fdt671x3s.jpg?width=570&height=428

A tu z kolei GÓRNY CIĄG

Napisano

A ja tam mam nieodparte wrażenie że to nie jest dyskusja o przerzutkach tylko o ciągnięciu. A jeśli o ciągnięciu to znaczy że temat w jakiś niewytłumaczalny sposób przeniósł się ze strony o zuuupełnie innej treści.... A w takim przypadku powiem że naciąganie przy ciągnięciu jest ryzykowne i grozi kontuzją.

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo wszystko od ramy zależy :P A wracając do tematu, jak jest możliwość ja bym założył down swing. jak nie ma to musimy pracować na topie.

Napisano

Swing - też zależy od ramy bo nie wszystkie obsługują dolny (czyt. wóżek pod obejmą) - np moja, choc producnet twierdzi inaczej :]

Reasumująć Pulley zależy od ramy a Swing tylko jeśli rama gryzie się Down-em a Top Swing pasuje zawsze chyba, że rama jest pod E-type :]

Napisano

Wy w ogóle czytacie poszczególne posty? Ile razy jeszcze trzeba napisać że górny czy dolny ciąg to nie top/down swing i nie ma wpływu na luzy czy pracę zmieniarki.

Słuszna uwaga, korekcja mojej wypowiedzi będzie polegać jedynie na tym, że przejechałem 22 000 km

z przerzutką Alivio top swing ("sanki" pracują powyżej mocowania przerzutki) i nie zauważyłem w niej żadnych luzów.

Napisano

Słuszna uwaga, korekcja mojej wypowiedzi będzie polegać jedynie na tym, że przejechałem 22 000 km

z przerzutką Alivio top swing ("sanki" pracują powyżej mocowania przerzutki) i nie zauważyłem w niej żadnych luzów.

w brak luzu to akurat ciezko mi uwierzyc, albo jej wogole nie uzywales przez te 22 000km albo zle sprawdzasz, smiem twierdzic za ta przerzutka ma luz juz fabrycznie

• Mod Team
Napisano

można przejechać i 100 000 jak sie przerzutki prawie nie używa ciężko żeby z wiszenia luzów dostała. natomiast jak np ja wachluje przerzutką jak wiatrakiem to mogą luzy sie pojawić dość szybko.

Napisano

w brak luzu to akurat ciezko mi uwierzyc, albo jej wogole nie uzywales przez te 22 000km albo zle sprawdzasz, smiem twierdzic za ta przerzutka ma luz juz fabrycznie

"S...nie w banie" - bez urazy kolego vitesse wink.gif

Moja Alivio Top SWING "padła" (dostała luzów) i pojawiły się problemy ze zmianą biegów

po 15 latach użytkowania, a mam rower by na nim jeździć, a nie by na niego patrzeć.

No i korzystam tak z przednich, jak i z tylnych biegów dość intensywnie,

bo nie jestem typem stosującym "siłowy" styl jazdy.

Przebieg nieznany, bo nie od początku licznik w rowerze, ale sporo kilosów ma w korbach nakręcone.

Tylna Alivio bangla bez większych zarzutów do tej pory jedynie kółka trzeba by wymienić,

aby poprawić/przywrócić precyzję zmiany biegów do porządku.

No i gdyby nie to, że okazyjnie trafił mi się RD-M770, to nawet bym nie myślał o wymianie.

Wymieniłem przednią rok temu, a tylną dwa dni temu.

Stare Alivio to świetny osprzęt niewiele IMHO ustępujący grupie XT w owych czasach - tak wyglądem, jak i w dzałaniu.

Natomiast wracając do tematu - tak dla potomności i rowerowych lamerów:

Down/Bottom PULL - dolny ciąg link,

(linka prowadzona dolną ukośną rurą ramy i pod suportem i od dołu doprowadzona do przerzutki).

Top/Upper PULL - górny ciąg link,

(linka prowadzona górną rurą i pod siodłem "schodzi" do przerzutki od góry).

Down SWING - dolny wózek/klatka/prowadnica łańcucha,

(mechanizm utrzymuje klatkę poniżej obejmy mocującej).

Top SWING - górny wózek/klatka/prowadnica łańcucha,

(mechanizm utrzymuje klatkę powyżej obejmy mocującej).

Fotki obrazujące zagadnienie można znaleźć tutaj - [przerzutka przednia] down swing czy top swing - strona 2 - Napęd rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Napisano

Stare alivio (oba modele z rocznika 97) padły sobie szybko, z powodu dużych luzów. Taka wersja która kółka przerzutki miała mocowane na śruby z łbem sześciokątnym. A ja wtedy nie bujałem się praktycznie rowerem w terenie.

Przednie alivio top swing padło dwukrotnie zanim wymieniłem na lx top swing, który luzu dostał już przy powrocie do domu ze sklepu gdzie został zamontowany. Potem miałem "coś" czego nazwy nie pamiętam, down swing shimano, po nim lx też ds, luzów nie miał ale jak raz skisły w nim zawiasy i zaczął się zawieszać to musiałem zmienić bo smarowanie i próby rozruszania po każdej zimowej jeździe były trochę uciążliwe.

Pewnie - jak to zwykle - jestem odosobniony w złych doświadczeniach sprzętowych :) O ile jednak teraz zmieniam graciarnię z głupoty to wtedy musiałem z konieczności.

• Mod Team
Napisano

Sam nie miałem Topa, ale kumpel miał w Romecie, byłto altus z chyba 98/99 roku e-type. złapał luzy dośćzacne ale działał wymianił bo .. heh złamał korbe :D a ze to był e-type na bardzo nie typową korbę to poszła w kosz zastąpił ją LX 570 który też dzwonił jak telefon w polskim urzędzie :P

Napisano

Do tej pory jeździłem głównie na down-swing'ach. Moja kobieta ma top swing. Pracuje dużo lżej niż moje (Altus w jednym, Alivio w drugim). Wydaje mi się, że krótszy czas życia jest wart lżejszej pracy.

Napisano

Teoretycznie tak, praktycznie moim zdaniem nie.

Nowsze modele/egzemplarze topów są trwalsze, wolniej dostają luzów. Wózek przerzutki w starszych sztukach lubił być tak wyluzowany prze stukał/dzwonił w czasie jazdy, do tego cierpiała precyzja.

Stary "czarny" lx po założeniu w sklepie luzu nie miał, ale po przyjeździe do domu i kilkukrotnej zmianie już tak.

Napisano

Do MTB sprawiłem sobie Alivio w top swingu, bo obecna jest uszkodzona (krzywy wózek i dodatkowo rozgięty, ale po potraktowaniu młotkiem daje radę). Zobaczymy co z tego wyniknie.

• Mod Team
Napisano

Faktycznie jak miałem rapid firey to down mogło by lżej chodzić ale na gripie nie czuje w żaden sposób oporu, pewnie z racji średnicy gripa, wg mnie z topem to mogło by za lekko chodzić. Czyli w zasadzie co kto lubi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...