Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] SR Suntour Raidon RLD AIR czy SR Suntour Epicon RLD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar wymienić amortyzator i nie wiem który wybrać... Potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego, bo po przeczytaniu któregoś już forum się pogubiłem. Myślę nad kupnem SR Suntour Raidon RLD Air lub SR Suntour Epicon RLD (podobno też "AIR")

Tu są linki do tych widelców z allego:

Raidon- <link>

Epicon- <link>

Jeden i drugi są podobno powietrzne. Mam wątpliwości co do tego Epicona bo na kilku forach przeczytałem że on jest olejowy na co inni zaprzeczali i w sumie to nie wiem... Czy ktoś może mi wyjaśnić różnice między nimi?? Może ktośm miał do czynienia z którymś z nich. Co polecacie?? Może ktoś ma jakieś inne propozycje??

Napisano

Budową się nie różnią. Jeden i drugi jest powietrzny. Jeden i drugi ma tłumik olejowy. Jeden i drugi jest blokowany z manetki. Jeden i drugi ma tłumienie odbicia. Jedyne różnice to lepsza powłoka na goleniach u epicona, lepsze uszczelki i pierścienie nasączone olejem (smarowanie goleni). Same plusy dla epicona.

Jeździłem na jednym i drugim. Z raidona nie byłem specjalnie zadowolony, nie był zbyt czuły. Sprzedałem go i kupiłem epicona. Cud miód malina. Czuły (wybiera o wiele wiele więcej niż raidon). Dużo lżejszy od raidona. Również sporo sztywniejszy. Raidon pracował skokowo, za to epicon jest bardzo płynny. Regulacja odbicia pracuje bardzo dobrze, naprawdę można go ustawić prawie idealnie. Nie narzekam, jestem bardzo zadowolony i jak na razie nie przewiduję wymiany.

Nie zastanawiaj się tylko bierze epicona! :)

Napisano

Budową się nie różnią. Jeden i drugi jest powietrzny. Jeden i drugi ma tłumik olejowy. Jeden i drugi jest blokowany z manetki. Jeden i drugi ma tłumienie odbicia.

No wiesz, REBA też jest powietrzna, ma tłumik olejowy, i jest blokowana z manetki...

Bardzo głupi temat, Raidon jest o wiele niżej niż Epicon, na dodatek 2010 i 20 zł droższy, LOL

Napisano

Raidon jest taki drogi ponieważ ma pivoty.

Epicon jest królem w swojej strefie cenowej. Bardzo sensowny powietrzny wideł.

Raidon jest jakby młodszym bratem Epicona. Bardziej budżetowy (500g cięższy), trochę gorzej pracuje. (opinia użytkowników z forum)

Napisano
No wiesz, REBA też jest powietrzna, ma tłumik olejowy, i jest blokowana z manetki...

Chodzi mi o praktyczną budowę, co gdzie leży i w ogóle. Nie chodzi mi o charakterystykę pracy czy budowę tłumika. Po prostu bebechy zewnętrznie mają bardzo podobne. Różnią się pracą.

Napisano

Budową się nie różnią. Jeden i drugi jest powietrzny. Jeden i drugi ma tłumik olejowy. Jeden i drugi jest blokowany z manetki. Jeden i drugi ma tłumienie odbicia.

Jeździłem na jednym i drugim. Z raidona nie byłem specjalnie zadowolony, nie był zbyt czuły. Sprzedałem go i kupiłem epicona. Cud miód malina. Czuły (wybiera o wiele wiele więcej niż raidon). Dużo lżejszy od raidona. Również sporo sztywniejszy. Raidon pracował skokowo, za to epicon jest bardzo płynny. Regulacja odbicia pracuje bardzo dobrze, naprawdę można go ustawić prawie idealnie. Nie narzekam, jestem bardzo zadowolony i jak na razie nie przewiduję wymiany.

Nie zastanawiaj się tylko bierze epicona! :)

Dzięki wielkie za opinię :) Jeżeli rzeczywiście są prawie takie same budową lecz Epicon pracuje lepiej to mnie ucieszyła Twoja opinia i porada bo wiem że to sprawa drugorzędna ale wizualnie bardziej mi się Epicon podoba ;)

Napisano

Epicon ma jak dobrze pamiętam aluminiowe lagi i sterówkę, Raidon stalowe stąd różnica w wadze...reszta bebechów jest w zasadzie identyczna. Polecam wersję pod ośkę 15mm, jest naprawdę sztywna bocznie!

POZDRo-:ver

Napisano

Aby nie zaśmiecać forum podepnę sie do tematu, też mam zamiar wymienić amortyzator i mam 2 opcje albo nowy epicon po świętach bądź uzywana reba / Fox F100 za 800 - 900 zł w Marcu. Jak myślicie warto dozbierać i kupić rebę / foxa czy raczej nie pakować się w używki i brać epicona ?

Napisano

A czemu akurat zwiększać skok do 120mm?

nie wiem jaką kolega ma ramę ale jeśli nqawet ma zwykłe mtb to 2 cm nie wpłynie znacznie na geometrie, a poprostu lepiej miec te dwa centy wiecej w skoku.

Napisano

Na pewno więcej niż Twój, 2 cm nie zmieni różnicy? polecam zamontować sobie 2cm dłuższy mostek i zobaczyć co mam na myśli...

Przykład odemnie

100mm:

419257_1911790252565_1323343948_n.jpg

80mm:

548362_2018154871614_89229041_n.jpg

Przecież 100mm w tej ramie wygląda jak zjazdówka, a jeżeli kolega ma rame właśnie pod 60-80mm, to 120mm zrobi z niego maszyne do FR LOL.

• Mod Team
Napisano

Ja jak siadłem na rower znajomego który ma 100mm ja mam delikatnie więcej i całkiem inna rama :D Całkiem nie te kąty, mało sie nie zabiłem jadąc 5km na godzinę ... kilka stopni robi ogromną różnicę.

Napisano

chodziło mi o rożnice w sensie negatytwnym :D

Również dużo zależy do jakiej ramy wsadzi się wyższy widelec, więc nie każdy rower będzie zachowywał się tak samo po zmianie.

Napisano

Z autopsji : przy xct 100mm o wysokości 115mm(goleni.górnych) na podjazdach musiałem się kłaść na rowerze i wyginać na wszystkie strony po zmianie na raidona o wys 100mm podjazd biore bez problemu.

Napisano

Na pewno więcej niż Twój, 2 cm nie zmieni różnicy? polecam zamontować sobie 2cm dłuższy mostek i zobaczyć co mam na myśli...

Przykład odemnie

100mm:

419257_1911790252565_1323343948_n.jpg

80mm:

548362_2018154871614_89229041_n.jpg

Przecież 100mm w tej ramie wygląda jak zjazdówka, a jeżeli kolega ma rame właśnie pod 60-80mm, to 120mm zrobi z niego maszyne do FR LOL.

chłopaczku to wszystko zalezy od ramy! pokazałeś swoją... fajnie... tylko to nie o twoją rame chodzi:)

Dałem koledze zwykłą rade nie wiedzą nic o nim jego rowerze, tylko po to zebym miał to na uwadze a ty sie trzęsiesz jakby miał byc dzisiaj koniec świata.

temat powinien iś do zamknięcia bo rozmowa do niczego nie prowadzi

Napisano

Dałem koledze zwykłą rade nie wiedzą nic o nim jego rowerze, tylko po to zebym miał to na uwadze a ty sie trzęsiesz jakby miał byc dzisiaj koniec świata.

To po jasnego ....... dlaczego się wypowiadasz w tym temacie skoro nie wiesz nic o jego ramie? Twój post wyglądał na taki, że 20mm to nic, że ma podnieść i nic się z tego nie stanie, STANIE SIE, i to dużo.

Napisano

20mm zmieni geometrię dość znacznie i to nie ulega wątpliwości, pozostaje kwestia czy ktoś jest tak wyczulony, że to odczuję, ja np. odczuwam, ale wiem, że dla niektórych nie ma różnicy.

Napisano

HE HE HE HE krótko i na temat, SPOKÓJ MA BYĆ hehehe, a tak w temacie, to ja różnicę w wysokości sztycy wyczówam, jak zmienie nawet o 3 mm, oczywiście na samym początku, także te milimetry w rowerze są bardzo ważne, moim skromnym zdaniem. Bądzcie dla siebie mili, bo Mikołaj wszystko widzi, i będzie lipa, pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano
ja różnicę w wysokości sztycy wyczówam, jak zmienie nawet o 3 mm

Ja czuje różnicę jak jadę w innych butach ... :P Oczywiście ze można sobie wsadzić wyzszy widelec a nawet i 200mm, jeżeli jeździ sie rekreacyjnie dostojnie nie widzę przeciwwskazań, może poza czasami juz idiotycznym wyglądem, jednak jak sie troszkę męczy sprzęt, z duża prędkością przemyka obok konarów drzew itd to jednak sprzęt powinien być zestrojony jak należy.

co prawda te 20 mm to nie jest aż tak dużo jednak na tyle dużo by sie rower prowadził inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...