Skocz do zawartości

[bloki SPD] jak szybko się zużywają?

tuoomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem pedałów zatrzaskowych SPD z blokami wielokierunkowymi. W związku z tym mam pytanie. Jak często wymieniacie bloki? istnieją jakieś konkretne objawy, wskazujące na zużycie tych elementów?

Napisano

Z mojego doświadczenia wynika, że bloki shimano sh51 wytrzymują 5-6tys. w znacznej części w terenie i błocie.Po tym przebiegu zaczynają się samoistnie wypinać.

Napisano

U mnie też starczają na 8-10kkm, tj 2-3 lata.

Zużycie objawia się samoczynnym wypinaniem, choć ostatnio zauważyłem, że na nowych blokach, z jednego pedału, noga dalej sama się wypina, więc pewnie dochodzi tu zużycie pedału.

• Mod Team
Napisano

Zwykle "jedne bloki" starczają spokojnie na "jedne pedały" nim te padną lub zaczną się kręcić delikatnie mówiąc słabo, jak kupujesz nowe pedały to prawie oczywiste, że zmontujesz sobie bloki z nowego kompletu.

Napisano

Zwykle "jedne bloki" starczają spokojnie na "jedne pedały" nim te padną lub zaczną się kręcić delikatnie mówiąc słabo, jak kupujesz nowe pedały to prawie oczywiste, że zmontujesz sobie bloki z nowego kompletu.

Niekoniecznie i nie zazwyczaj, zależy jakie pedały i jakie bloki; PD-M540 i wyższe modele Shimano spokojnie "przeżyją" jedną parę bloków, a jeżeli temat rozszerzyć o bloki do pedałów zatrzaskowych, a nie tylko do SPD, to do pedałów Crank Brothers Egg Beater spokojnie założysz 4 komplety bloków zanim je zajedziesz (chyba, że wcześniej złamiesz skrzydełko, albo klatkę). U mnie bloki Shimano wytrzymywały 8-10 tys., a w podobnych warunkach CB ok. 5-7 tys. km. Jak jeździsz po asfalcie to żywotność bloków jest dużo większa.

• Mod Team
Napisano

Spoko, masz rację ale możliwości jest wiele. Można trafić kilka błotnych maratonów, łożyska złapią wode z brudem i prawie pewne że mocno skróci to ich życie, podobnie jeśli ktoś jest ciężki lub siłowo jeździ szybko wygniecie pedały, dostaną luzów i będą "klepać" podczas jazdy wtedy warto je jednak wymienić.

Jak by nie patrzył shimanowskie bloki należą do trwałych.

• Mod Team
Napisano

to mnie zaskoczyliście i zacząłem się o swoje bloki bać :)

Pedały M-540 - bloki w zestawie. Przejechane jeden sezon dość intensywny bo prawie 9,5 Kkm a dwa ostatnie byle jakie bo 4,6 i 5,5 Kkm. Ani mi się nigdy nie wypięły, ani z pedałami nic się nie dzieje. Gorzej z butami, bo druga para już się sypie.

Napisano

Moje bloki wielokierunkowe mają jak na razie 3kkm+ i 4,5kkm+ (2 pary butów). Nic się nie dzieje, a przypadkowe wypięcia są skutkiem właściwości tych bloków przy zbyt mocnym pociągnięciu.

Napisano

To co wy macie za buty :P Moje Adidasy ściągane z USA za 250zł, przejechały spokojnie 30 tys. km i mają się całkiem dobrze, pomijając powstałe na wylot dziury w karbonowej podeszwie po Egg Beaterach i wymienione blaszki do mocowania bloków, a lekko też nie miały

Napisano

Ja mam już trzeci sezon (łącznie około 12kkm) i nie wypinają się samoczynnie.

Powiem więcej, zmieniłem ostatnio buty (a więc i bloki) i nie widzę różnicy pomiędzy starymi a nowymi blokami.

Napisano

Bloki może nie mają być wieczne ale przynajmniej znośnie trwałe, i takie były, kiedyś.

Założyłem nowe 51ki do pedałów bbb i na początku było ok. Po pewnym czasie bloki zaczęły "haczyć" i miewałem problem z wypinaniem.

Założyłem te same bloki do drugich butów, ale nowe i o dziwo - zero haczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...